Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η διαχείριση μιας οδυνηρής ήττας!!

Ο Κώστας Βασιλόπουλος γράφει για το πως θα πρέπει να διαχειριστούν στον ΠΑΟΚ την βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα.
Σε παταγώδη αποτυχία εξελίχθηκε η απόπειρα του ΠΑΟΚ να «χτυπήσει» τον Ολυμπιακό στον Πειραιά και να αμφισβητήσει την κυριαρχία του στο φετινό πρωτάθλημα. Η βαριά ήττα και κυρίως το γεγονός ότι ο Δικέφαλος δεν κατάφερε ούτε καν να κοντράρει τον αντίπαλο του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συζήτησης για το συγκεκριμένο παιχνίδι.
 Τα στατιστικά στοιχεία του αγώνα καθρεφτίζουν την εικόνα των δυο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο και δεν μας δίνουν το δικαίωμα να τα αμφισβητήσουμε. Ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε ανέτοιμος αγωνιστικά και ψυχολογικά για ένα τέτοιο ντέρμπι το αποτέλεσμα του οποίου αποτελεί ένα σοβαρή χτύπημα στο προφίλ που έχτιζε τόσο καιρό η ΠΑΕ και φυσικά στην ψυχολογία του κόσμου που περίμενε να δει μια ομάδα μάχιμη στο «Καραισκάκης».
Αντ΄ αυτού είδε μια ομάδα που παραδόθηκε αμαχητί στον αντίπαλο της ιδιαίτερα μετά το 1-0. Η αργή ανάπτυξη του Δικεφάλου, η έλλειψη φαντασίας στην οργάνωση του παιχνιδιού, η ακίνδυνη επιθετική του γραμμή και τα παιδικά λάθη στην άμυνα (λίγο έλειψε να πιστέψουμε ότι ο Κάμπελ είναι καλύτερος από τον Ρομπέρτο Κάρλος) ήταν φυσικό κι επόμενο να οδηγήσουν σε μια οδυνηρή ήττα που θα χρειαστεί καιρός για να ξεχαστεί.

Μοναδική δικαιολογία ίσως αποτελεί η απουσία του πιο φορμαρισμένου παίκτη του ΠΑΟΚ. Στον Βίτορ αναφέρομαι, η απουσία του οποίου ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής. Δε θεωρώ ότι με τον Πορτογάλο στην 11αδα ο Δικέφαλος μπορούσε να διεκδικήσει κάτι από το συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά σίγουρα η παρουσία του θα βοηθούσε για να παρουσιάσει η ομάδα μια πιο σοβαρή και αποτελεσματική αμυντική γραμμή που αν μη τι άλλο δεν θα γινόταν τόσο εύκολη λεία για τους αντιπάλους της.

Αυτά ανήκουν στο χθες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσει να… κλαίει ο ΠΑΟΚ πάνω από το χυμένο γάλα. Εχω γράψει άλλωστε πολλές φορές τους τελευταίους μήνες ότι η ομάδα υποφέρει από «παιδικές ασθένειες» και χρειάζεται χρόνο για να φθάσει στο επίπεδο που όλοι επιθυμούμε.

Το θέμα τώρα πλέον η επόμενη μέρα. Και πιο συγκεκριμένα το ζήτημα είναι ο τρόπος που θα επιλέξουν να διαχειριστούν βαριά ήττα, η διοίκηση και κυρίως η τεχνική ηγεσία. Οι παίκτες από την πλευρά τους, έχουν την υποχρέωση να διαχειριστούν τους εαυτούς τους.

Ο Κώστας Κατσουράνης σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας μετά την ήττα μίλησε για ειλικρίνεια και για την ανάγκη να μείνει η ομάδα ενωμένη. Συμφωνώ απόλυτα. Είναι υποχρέωση των παικτών να μείνουν ενωμένοι όπως υποχρέωση τους είναι να επιδείξουν ειλικρίνεια να αποδεχθούν το γεγονός ότι φέρουν τεράστια ευθύνη για την βαριά ήττα και να αποδείξουν ότι ήταν μια κακή στιγμή που δεν θα επαναληφθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση νομιμοποιούμαστε να υποστηρίξουμε ότι το… ταβάνι αυτής της ομάδας είναι η δεύτερη θέση και για οποιοδήποτε άλλο στόχο απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο ρόστερ. Υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι το τέλος της περιόδου προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιούργησαν. Άλλωστε ο ΠΑΟΚ είναι μέσα και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετέχει από την έναρξη της περιόδου.

Να επιστρέψω στη διοίκηση και την τεχνική ηγεσία. Η εικόνα της ομάδας στο τελευταίο παιχνίδι αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να σχηματίσουν οι επιτελείς του Δικεφάλου (φυσικά και ο Ιβάν Σαββίδης) μια ξεκάθαρη εικόνα για τις δυνατότητες των παικτών που διαθέτει η ομάδα στο ρόστερ της. Τι εννοώ; Ότι είναι επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Κατά την ταπεινή μου άποψη ο ΠΑΟΚ χρειάζεται δυο μέσους (δημιουργικό και ανασταλτικό) επιθετικό κι έναν αμυντικό. Αν ο στόχος είναι κάτι περισσότερο από την 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα δεν αναφέρομαι απλά σε 4 προσθήκες αλλά σε 4 ποιοτικές προσθήκες. Αναφέρομαι σε παίκτες με μεγαλύτερη ποιότητα απ΄ αυτούς που έχει σήμερα στη διάθεση του ο Χούμπ Στέφενς.

Σε ότι αφορά τον Ολλανδό τεχνικό σαφώς και πρέπει να μην επιτρέψει την απαξίωση των παικτών του, παράλληλα όμως είναι υποχρέωση του να εγκαλέσει όσους προκαλούν λύπηση με τις τελευταίες τους εμφανίσεις και δεν δικαιολογούν καν τη συμμετοχή τους στην 11αδα της ομάδας. Τα όποια προβλήματα χημείας που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των παικτών ή στις σχέσεις των παικτών με την τεχνική ηγεσία είναι ευθύνη του Στέφενς να τα λύσει για να βελτιωθεί σταδιακά η εικόνα της ομάδας.

Αυτό που επίσης είναι υποχρεωμένος να κάνει ο Ολλανδός τεχνικός είναι να μιλήσει ανοιχτά σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις για τα θέματα του ποδοσφαιρικού τμήματος για την ανάγκη ενίσχυσης. Και να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, καταθέτοντας άποψη για τους παίκτες που πρέπει να αποκτήσει η ομάδα τον Ιανουάριο. Και το επισημαίνω διότι το καλοκαίρι λόγω διαφόρων συγκυριών δεν είχε –κακώς- συμμετοχή στις επιλογές.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: