Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Στη Βραζιλία θα είναι ωραία!

Ακόμη δεν έχουμε προκριθεί. Όμως επειδή η προσμονή είναι μεγάλη, το www.sport-fm.gr σάς βάζει στο κλίμα του Μουντιάλ. Ο χάρτης των ομάδων, η κλήρωση, οι ώρες και οι πόλεις της διοργάνωσης.
Όχι, δεν προτρέχουμε. Ξέρουμε ότι για την Εθνική υπάρχει ακόμη η ρεβάνς των μπαράζ με τη Ρουμανία στο Βουκουρέστι, που κρύβει παγίδες. Όμως συγχωρέστε μας, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε. Το μυαλό ήδη ταξιδεύει στη Βραζιλία και τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (12 Ιουνίου-13 Ιουλίου 2014). Και πριν από αυτό στην κλήρωση που θα γίνει στην Μπαΐα στις 6 Δεκεμβρίου.

Τα τελευταία εισιτήρια

Ας δούμε λοιπόν πώς διαμορφώνεται ο χάρτης του Μουντιάλ εν όψει και της κλήρωσης. Μέχρι στιγμής τα 3/4 των ομάδων που θα λάβουν μέρος στα τελικά έχουν γίνει γνωστά, ήτοι 24 από τις 32 ομάδες.

Η διοργανώτρια Βραζιλία δεν θα μπορούσε να λείπει, ενώ παρούσες θα είναι με τη χρονική σειρά που εξασφάλισαν την πρόκριση και οι ομάδες των Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Ιράν, Νοτίου Κορέας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Κόστα Ρίκα, ΗΠΑ, Αργεντινής, Βελγίου, Ελβετίας, Γερμανίας, Κολομβίας, Ρωσίας, Βοσνίας, Αγγλίας, Ισπανίας, Χιλής, Ισημερινού, Ονδούρας, Νιγηρίας, Ακτής Ελεφαντοστού και Καμερούν.

Εκκρεμούν άλλα οκτώ «εισιτήρια». Τρία εξ αυτών δείχνουν εξασφαλισμένα. Της Ουρουγουάης, που επικράτησε 5-0 της Ιορδανίας στο Αμάν και την περιμένει στη ρεβάνς στο Μοντεβίδεο για διαδικαστικούς λόγους. Του Μεξικού που επικράτησε 5-1 της Νέας Ζηλανδίας στο «Αζτέκα» και δεν κινδυνεύει στον επαναληπτικό του Γουέλινγκτον. Αλλά και της Γκάνας που συνέτριψε με 6-1 την Αίγυπτο στην Άκρα και δύσκολα θα απειληθεί στο Κάιρο.

Από εκεί και πέρα, απομένουν οι τέσσερις ομάδες από τα μπαράζ στην ευρωπαϊκή ζώνη: Ρουμανία-Ελλάδα (1-3), Γαλλία-Ουκρανία (0-2), Κροατία-Ισλανδία (0-0) και Σουηδία-Πορτογαλία (0-1) είναι οι επαναληπτικοί της Τρίτης που θα κρίνουν τα πάντα. Και, τέλος, υπάρχει ένα ακόμη μπαράζ της αφρικανικής ζώνης, με την Αλγερία να φιλοξενεί την Μπουρκίνα Φάσο στη ρεβάνς του σε βάρος της 3-2 στην Ουαγκαντούγκου.

Η κλήρωση

Η κλήρωση θα αναδείξει οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων, με τους δύο πρώτους να προκρίνονται στους «16», από όπου αρχίζουν τα νοκ άουτ παιχνίδια. Το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας προέκυψε βάσει της βαθμολογίας στην κατάταξη της FIFA τον Οκτώβριο. Σε αυτό θα είναι η Βραζιλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Αργεντινή, η Κολομβία, το Βέλγιο, η Ελβετία κι εφόσον (όπως αναμένεται να συμβεί) προκριθεί στο Μουντιάλ η Ουρουγουάη, θα συμπληρώσει τη λίστα «στέλνοντας» στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας την Ολλανδία.

Οι υπόλοιπες ομάδες θα μοιραστούν στα υπόλοιπα γκρουπ (και) με γεωγραφικά κριτήρια, προκειμένου να μην συμπέσουν σε ομίλους ομάδες από την ίδια ήπειρο, πλην της Ευρώπης όπου θα είναι αναπόφευκτο. Στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, αν κι ακόμη δεν υπάρχει επικύρωση από τη FIFA, θα είναι οι ομάδες από τη ζώνη της Ασίας και τη ζώνη της Βόρειας/Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής. Στο τρίτο γκρουπ θα είναι οι ομάδες της Αφρικής και οι υπόλοιπες από τη ζώνη της Λατινικής Αμερικής και στο τέταρτο οι υπόλοιπες ομάδες από τη ζώνη της Ευρώπης, ενώ η σύνθεση στα υπόλοιπα γκρουπ δυναμικότητας θα εξαρτηθεί από τις ομάδες που θα πάρουν τελικά το εισιτήριο. Περιορισμός στην κλήρωση είναι να μη βρεθούν πάνω από δύο ομάδες της ευρωπαϊκής ζώνης στον ίδιο όμιλο (συμμετέχουν στα τελικά 13 ομάδες από τη Γηραιά Ήπειρο).

Σε… καλές ώρες

Δεν περιμένει ξενύχτι τους ποδοσφαιρόφιλους το καλοκαίρι. Οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα γίνονται νωρίς για τη Βραζιλία και με τη διαφορά από την Ελλάδα στις 4 ώρες, δεν θα μας… παίρνει η νύχτα. Ενδεικτικά, η πρεμιέρα στις 12 Ιουλίου (όπου θα αγωνίζεται σίγουρα η οικοδέσποινα Βραζιλία) θα γίνει στις 21:00 ώρα Ελλάδος, ενώ οι αγώνες της φάσης των ομίλων θα διεξάγονται 17:00, 20:00, 21:00, 22:00 και 23:00. Τα νοκ άουτ των «16» και των «8» θα γίνονται 17:00 και 21:00, οι ημιτελικοί στις 21:00 και ο τελικός στις 20:00. Σαν να γίνονταν οι αγώνες στην Ευρώπη, δηλαδή…

Σε δώδεκα πόλεις

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε δώδεκα πόλεις της Βραζιλίας. Πρόκειται για τις Μπραζίλια, Κουιαμπά, Μανάους, Ρεσίφε, Φορταλέσα, Νατάλ, Σαλβαδόρ, Κουριτίμπα, Πόρτο Αλέγκρε, Μπέλο Οριζόντε, Ρίο ντε Τζανέιρο και Σάο Πάουλο.
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: