Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΓΣΕΕ: 33% η πραγματική ανεργία!

Ένα από τα πιο σκληρά πρόσωπα της κρίσης στην Ελλάδα είναι αναμφίβολα η ανεργία. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η πραγματική ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ, αγγίζοντας το 33%.

ΓΣΕΕ: 33% η πραγματική ανεργία
Βολές κατά της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τις μνημονιακές πολιτικές, που καταστρέφουν το ενεργό εργατικό δυναμικό της χώρας, εξαπέλυσε το απόγευμα της Πέμπτης η ΓΣΕΕ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό της ανεργίας τον Οκτώβριο του 2013 διαμορφώθηκε στο 27,8% -αυξημένο οριακά κατά 0,1% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι η πραγματική ανεργία αγγίζει το 33%, δίνοντας πιο εφιαλτικές διαστάσεις στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική μάστιγα που πλήττει την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το 2014 ο μη ενεργός πληθυσμός (π.χ. ανήλικοι, συνταξιούχοι κ.ά.) θα είναι κατά 1.100.000 άτομα περισσότερος από τους απασχολούμενους.

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, 1.387.520 άτομα ήταν χωρίς δουλειά τον Οκτώβριο του 2013.

Ωστόσο, μόλις ένας στους 10 ανέργους λαμβάνει επίδομα ανεργίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τη στιγμή που οι μισοί από τους επίσημα καταγεγραμμένους είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Σημειώνεται ότι οι κατάλογοι του Οργανισμού κατέγραψαν νέα αύξηση το τελευταίο τρίμηνο του ’13.

Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο (ΓΣΕΕ) κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για επικοινωνιακά τεχνάσματα, διαστρεβλώνοντας ή αποκρύβοντας την οδυνηρή πραγματικότητα.

Πάντως, ακόμη και με 27,8% ανεργία, η Ελλάδα κατέχει σταθερά τα πρωτεία σε όλη την Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: