Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Πέτριτς: Εκτελεστής και δημιουργός!!

Είναι δεδομένο πως σαν μονάδα ο Πέτριτς έχει την ποιότητα για να κάνει τη διαφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γράφει ο Τσάρλυ. Καθαρός στράικερ με παραστάσεις από Μπουντεσλίγκα και Πρέμιερ, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του (8 σεζόν) στο ελβετικό πρωτάθλημα που είναι αντίστοιχο σε δυναμικότητα με το ελληνικό.
Σε Γκρασχόπερς και Βασιλεία έπαιξε συνολικά 186 παιχνίδια και πέτυχε 68 τέρματα. Οι επιδόσεις του και η δυνατότητα να παίζει καλά με πλάτη να υποδέχεται την μπάλα, μα πάνω απ' όλα ο συνδυασμός δύναμης και τεχνικής κατάρτισης που διαθέτει, του έδωσαν διαβατήριο για την Μπουντεσλίγκα. Ο Πέτριτς έχει κινήσεις καθαρού στράικερ, μα πάνω απ' όλα για τον ρόλο του ξέρει μπάλα.
Φορ που εκτελεί στημένα, θα λύσει το σημαντικό πρόβλημά που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός με την αξιοποίηση των κοντινών στην αντίπαλη εστία φάουλ και εκτός από εκτελεστής είναι και δημιουργός. Πέρα από τα 128 γκολ που έχει πετύχει σε 362 παιχνίδια, μετρά και αρκετές ασίστ.
Είναι οξυδερκής και προσπαθεί να αξιοποιήσει τον συμπαίκτη του. Στην Μπουντεσλίγκα είχε σε 128 παιχνίδια 51 τέρματα και 17 ασίστ, ενώ στο ελβετικό πρωτάθλημα σε 119 παιχνίδια σημείωσε 49 τέρματα και του μέτρησαν 17 ασίστ. Οτι εκτός από καλός εκτελεστής είναι και δημιουργικός ποδοσφαιριστής είναι ένα όπλο για τον Αναστασίου, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να τον «παντρέψει» με τον Μπεργκ. Αλλωστε έχουν συνυπάρξει στην επίθεση του Αμβούργου.
Τη σεζόν 2009-2010 ο Μπρούνο Λαμπαντία έφερε τον Μπεργκ για να τον εναλλάσσει στην κορυφή της επίθεσης με τον Πέτριτς. Γρήγορα όμως τραυματίστηκε ο πιο δημιουργικός επιθετικός Γκερέιρο και άνοιξε ο χώρος για να αγωνιστούν μαζί σαν επιθετικό δίδυμο.
Συνολικά σε παιχνίδια πρωταθλήματος στη βασική ενδεκάδα του Αμβούργου έχουν ξεκινήσει ταυτόχρονα 10 φορές τη σεζόν 2009-2010. Με το Αμβούργο να έχει ρεκόρ 4 νίκες, 4 ισσοπαλίες και 2 ήττες και άλλες τρεις φορές στο τέλος της σεζόν 2011-2012 όπου το ρεκόρ ήταν 1-1-1. Στα 13 παιχνίδια που συνολικά ξεκίνησαν στην ίδια ενδεκάδα το Αμβούργο πέτυχε 23 τέρματα και δέχτηκε 17.
Πρακτικά, μόνο ο Λαμπαντία προσπάθησε να τους δέσει σαν δίδυμο, αλλά το εγχείρημα δεν κράτησε πολύ καθώς τον Ιανουάριο του 2010 έφερε τον Φαν Νίστελροϊ, οπότε περιορίστηκε σημαντικά ο ρόλος του Μάρκους Μπεργκ. Οπως βλέπετε στον πρώτο πίνακα, έπαιξαν ταυτόχρονα σε ένα 4-4-2 στην ευθεία που είχε όμως δύο χαφ που δάγκωναν στο κέντρο (Γιάρολιμ, Ζε Ρομπέρτο), στην αριστερή πλευρά τον Τροχόφσκι που συνέκλινε και γινόταν τρίτος χαφ και αριστερά τον γρήγορο καθαρό εξτρέμ Ολλανδό Ελία.
Μέχρι σήμερα ο Αναστασίου 4-4-2 στην ευθεία δεν έχει παίξει. Αναλογικά τη βρώμικη δουλειά του Τροχόφσκι στα δεξιά μπορεί να την κάνει ο Ζέκα. Δηλαδή ο πλαϊνός ποδοσφαιριστής που θα προσπαθήσει να κρύψει πως το κέντρο υπάρχει παίκτης λιγότερος και ο Κλωναρίδης να γίνει ο καθαρός εξτρέμ που θα παίζει χωρίς μπάλα και θα δίνει πλάτος στην ανάπτυξη του Παναθηναϊκού. Τακτική όμως που είναι δύσκολη, φιλόδοξη και ανοίγει πολύ τις γραμμές της ομάδας.
Ο Αναστασίου σε όλα τα παιχνίδια διαλέγει την ασφάλεια των τριών χαφ, κάτι φυσιολογικό καθώς δεν διαθέτει δίδυμο χαφ που να μπορεί να υπηρετήσει ένα τόσο επιθετικό σύστημα, το πρόβλημα είναι πως κάποιες επιλογές του έχουν κολλήσει αγωνιστικά την ομάδα. Για να παίξουν ταυτόχρονα στη βασική ενδεκάδα οι Πέτριτς, Μπεργκ οι τακτικές είναι δύο. Ή θα πάει στο ανοιχτό φιλόδοξο 4-4-2 στην ευθεία ή θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον προβληματικό χωρίς πλάτος ρόμβο.
Αν αποφασίσει να συνεχίσει να πορεύεται με ρόμβο, θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να αναθεωρήσει κάποιες από τις απόψεις του. Δεν γίνεται ο Παναθηναϊκός να συνεχίσει να παίζει το συγκεκριμένο σύστημα με δημιουργό τον Αμπεΐντ και με ακραία μπακ που δεν έχουν σέντρα.
Είναι υποχρεωτικό να μπουν ο Ατζαγκούν και ο Μαρινάκης στις αρχικές επιλογές. Καθώς μόνο ο Νιγηριανός μπορεί να περάσει πάσες από τον άξονα και ο πιτσιρικάς να σεντράρει και να πετύχει συμπαίκτη του στην αντίπαλη περιοχή.
Σε κάθε άλλη περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα καταφέρνει να κερδίζει τα παιχνίδια που του επιτρέπει η δυναμικότητα του αντιπάλου να βάζει εύκολα την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και θα δυσκολεύεται όποτε βρίσκει απέναντί του αντίπαλο με οργανωμένο αμυντικό σχέδιο. Πέρα από τη δεδομένη ατομική αξία του Πέτριτς, η μεταγραφή του αναγκάζει τον Αναστασίου να ακολουθήσει εν έτει 2014 το δύσκολο ποδόσφαιρο με δύο σέντερ φορ.
Πηγή: Sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: