Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Πρέπει να ξέρεις μηχανή!!

Ο Κώστας Καίσαρης αναλύει την περίπτωση του Τάσου Αυλωνίτη. Πως τον κέρδισε ο Ολυμπιακός από την ΑΕΚ, αν κινδυνεύει να τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό και πόσο μεγάλο είναι το ενδεχόμενο υποβιβασμού του Αχαρναϊκού.
Το έχει γράψει και το έχει τραγουδήσει ο Μάρκος Βαμβακάρης: "Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια". Τραγούδι, που είχε κυκλοφορήσει πριν ογδόντα χρόνια. Κι αναφερόταν σε σεβντάδες και γκομενιλίκια.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μεταγραφή. Τα μαύρα μάτια, δηλαδή, αφορούν τον Τάσο Αυλωνίτη. Και η μηχανή (που οφείλεις) να ξέρεις, ο τρόπος με τον οποίο θα κάνει τη μεταγραφή. Να τον κάνεις δικό σου. Ο Αυλωνίτης για κάποια στιγμή βρέθηκε στον Αχαρναϊκό. Επί της ουσίας είχε βρεθεί στην ΑΕΚ, ενώ τώρα ανήκει στον Πανιώνιο και ουσιαστικά στον Ολυμπιακό.
Στην ΑΕΚ έχοντας αντικειμενική αδυναμία να αποκτήσουν τον ποδοσφαιριστή, πήγαν να κάνουν τη δουλειά από το παράθυρο. Μέσω του Αχαρναϊκού, δηλαδή, που είχε το δικαίωμα να καταθέσει δελτίο και συμβόλαιο τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου που διανύουμε. Σα σκέψη σωστή, που δεν στάθηκε, όμως, δυνατόν να ευδοκιμήσει. Από τη στιγμή, μάλιστα, που μπήκε στη μέση ο Ολυμπιακός.
Αν είσαι ποδοσφαιριστής, δηλαδή, κι έχεις ήδη υπογράψει στην ΑΕΚ για να παίξεις από την προσεχή περίοδο στη Β Εθνική, χτυπήσει το τηλέφωνό σου, σου πούνε Ολυμπιακός, τρέχεις γρήγορα μη τυχόν κι αλλάξουνε γνώμη και το μετανοιώσουνε.
Κάπως έτσι αρχίζει το σίριαλ. Ο Πανιώνιος (όντας ενημερωμένος από τον ποδοσφαιριστή ότι έχει υπογράψει στον Αχαρναϊκό) καταθέτει στις 27 Δεκεμβρίου στην ΕΠΟ, την επέκταση του συμβολαίου του, που έληγε τον Ιούνιο του 2014, μέχρι το καλοκαίρι του 2016. Ο ποδοσφαιριστής, ταυτόχρονα, στέλνει εξώδικο στο Νίκο Λυμπερόπουλο, που ήταν μάνατζέρ του, να επιστρέψει το συμβόλαιό που έχει υπογράψει μαζί του. Ο Λυμπερόπουλος, μέχρι τώρα, δεν έχει απαντήσει.
Ο ποδοσφαιριστής, επίσης, αρνείται πως έχει υπογράψει "αίτηση μεταβολών" προς την ΕΠΟ, προκειμένου να εγκριθεί το δελτίο του στον Αχαρναϊκό. Επειδή, όμως, όπως έλεγε ο Μάρκος Βαμβακάρης, "πρέπει να ξέρεις μηχανή", αυτοί που κανόνισαν τη μεταγραφή στον Αχαρναϊκό, ξέχασαν μια σημαντική λεπτομέρεια: ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο Αχαρναϊκός, ταυτόχρονα με την κατάθεση του δελτίου στην ΕΠΟ, όφειλε να ενημερώσει σχετικά τον Πανιώνιο. Στον οποίο έτσι κι αλλιώς ανήκε ο παίκτης μέχρι 30/6/2014.
Η παράλειψη αυτή συνεπάγεται αυτόματα και την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ. Πολλά λεφτά, δηλαδή, για ομάδα Β΄Εθνικής. Υπάρχει και συνέχεια όμως: ο Αχαρναϊκός, η ΑΕΚ δηλαδή, θα επιδιώξει την τιμωρία του ποδοσφαιριστή με διετή αποκλεισμό, επειδή υπέγραψε δυο φορές. Ο Αυλωνίτης, όμως, έχει δυο ατού. Την εξώδικο που έστειλε στον Λυμπερόπουλο με την οποία τον καλεί να του επιστρέψει το συμβόλαιο και ότι αρνείται την υπογραφή του, στην "αίτηση μεταβολών" προς την ΕΠΟ.
Κάτι που σημαίνει ότι το ρίσκο για τον Αχαρναϊκό είναι τεράστιο. Αν, δηλαδή, κριθεί από την αρμόδια επιτροπή ότι η υπογραφή στην "αίτηση μεταβολών" είναι πλαστή, τότε η ποινή που επιβάλλεται στον Αχαρναϊκό αρχίζει από την αφαίρεση των 5 βαθμών και φτάνει μέχρι τον υποβιβασμό.
Θυμίζουμε ότι ο Ν.Λυμπερόπουλος έχει αποφύγει να απαντήσει στην εξώδικο του ποδοσφαιριστή. Το ενδεχόμενο τιμωρίας του παίκτη με διετή αποκλεισμό για τις δυο υπογραφές δεν δείχνει ότι μπορεί να ευδοκιμήσει. Από τη στιγμή, δηλαδή, που ο Αυλωνίτης ζήτησε με την εξώδικο στις 27 Δεκεμβρίου να του επιστρέψει το δελτίο.
Ένα δελτίο που κατατέθηκε στην ΕΠΟ μεταγενέστερα από την ανανέωση του Αυλωνίτη με τον Πανιώνιο. Ο παίκτης, λοιπόν, ανήκει στον Πανιώνιο και κατ΄επέκταση στον Ολυμπιακό. Από κει και πέρα το σενάριο να τιμωρηθεί ο Αχαρναϊκός (για πλαστογραφία) πέρα από το πρόστιμο των 100.000 δείχνει πολύ πιο πιθανό, από το να επιβληθεί ποινή στον ποδοσφαιριστή.
Ένα ακόμη ζήτημα υπάρχει με την ρήτρα, που επικαλείται η ΑΕΚ και η οποία φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Κατ΄αρχήν να έχει υπογράψει ο ποδοσφαιριστής άμεσα στην ΑΕΚ δεν υπάρχει περίπτωση. Η ΑΕΚ σε όλη αυτή την διαδικασία δεν υπάρχει, αφού σαν ερασιτεχνικό σωματείο που είναι, δεν έχει δικαίωμα να αναμιχθεί στην μεταγραφή.
Το πλέον πιθανό είναι είναι να έχει υπογράψει κάποιο σχετικό χαρτί, ο Αυλωνίτης με τον Λυμπερόπουλο. "Χαρτί" που δεν έχει εμφανισθεί μέχρι τώρα και κατά συνέπεια είναι άγνωστο και με ποιον τρόπο έχουν δεσμευτεί οι δυο πλευρές και πως έχει κατοχυρωθεί η μια απέναντι στην άλλη.
Συμπέρασμα: Αυτό που είπαμε και στην αρχή. Από τη στιγμή που μπήκε ο Ολυμπιακός στο κόλπο ο αγώνας για την ΑΕΚ, προκειμένου να αποκτήσει τον ποδοσφαιριστή, ήταν άνισος. 'Ετσι κι αλλιώς "πρέπει να ξέρεις μηχανή"...
Ο Αχαρναϊκός, άλλωστε, (η ΑΕΚ δηλαδή) κατέθεσε το δελτίο στην ΕΠΟ με μοναδικό λόγο την τιμωρία του ποδοσφαιριστή. Γνωρίζει, δηλαδή, μετά την επέκταση του συμβολαίου στις 27/12 ότι τον έχει χάσει οριστικά και αμετάκλητα.
Πηγή: Sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: