Τρίτη 29 Απριλίου 2014

«Θα θρηνήσουμε θύματα»

1105654
Στον Arena FM 89,4 μίλησε αποκλειστικά και για πρώτη φορά μετά τον τελικό του ΟΑΚΑ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής. Ήταν αποκαλυπτικός και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, που αφορούσαν τον τελικό, τις σχέσεις του με τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, όσα του προσάπτουν για εύνοια προς τον Ολυμπιακό, ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι εάν δεν τα βρουν οι παράγοντες των μεγάλων ομάδων ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ” πολύ φοβάμαι πως θα θρηνήσουμε θύματα”!
Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Γιώργος Σαρρής:
Για το πώς αισθάνεται ο ίδιος τώρα που ο τελικός ανήκει στο παρελθόν: “Αισθανόμαστε αρκετά καλά, γιατί κύλησε ομαλά ο τελικός, αν και θα μπορούσε να πάει και καλύτερα. Η συμπεριφορά των φιλάθλων ήταν αρκετά καλή, αν και μπορούσε κι αυτή να είναι αρκετά καλύτερα. Στόχος μας είναι να γίνονται αυτοί οι τελικοί χωρίς νεκρές ζώνες ασφαλείας, να είναι μια πραγματική γιορτή του ποδοσφαίρου. Δυστυχώς, αυτό στην Ελλάδα μοιάζει ανέφικτο, όμως στόχος της ομοσπονδίας είναι κάποια στιγμή να γίνει εφικτό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τελικό δούλεψαν προς μια σωστή κατεύθυνση και πήγαν όλα καλά”.
Για το εάν υπήρξε ζήτημα στις σχέσεις του με τους Σαββίδη και Αλαφούζο: “Δεν υπήρχε κάτι, απλά την τελευταία στιγμή πληροφορηθήκαμε πως δεν θα καθίσουν εκεί που προέβλεπε το πρωτόκολλο, με την ανεπίσημη αιτιολόγηση, καθώς δεν μου το είπαν οι ίδιοι, ότι πήραν λιγότερες προσκλήσεις από την ΕΠΟ απ’ ότι οι φιναλίστ σε προηγούμενους τελικούς. Έχω να πω ότι με τα μέτρα που μας επέβαλε η αστυνομία βγάλαμε 600 λιγότερες προσκλήσεις από άλλες χρονιές”.
Για το χειροκρότημα των παικτών του Παναθηναϊκού στο τέλος του αγώνα στον κόσμο του ΠΑΟΚ: “Βεβαίως και βοηθούν τέτοιες κινήσεις, μακάρι να γίνονται σε κάθε αγώνα…”.
Για την κοινή είσοδο και τις αγκαλιές Αλαφούζου – Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ: “Ήταν πολύ καλή εικόνα και εύχομαι να μην είναι προσωρινή…. Δυστυχώς από ένα εσφαλμένο σφύριγμα, μια δήλωση, αυτά αλλάζουν μεταξύ των ομάδων. Αυτό έχω δει από την μικρή ή μεγάλη εμπειρία μου στον χώρο του ποδοσφαίρου, όχι μόνο ως πρόεδρος στην ομοσπονδία, αλλά και ως σύμβουλος της από το 2008″.
Για το εάν τον ενόχλησε αυτό: “Νομίζω πως θα ενοχλούσε τον καθένα. Δεν νομίζω ότι για 50 ή 100 προσκλήσεις λιγότερες ή παραπάνω για κάθε ομάδα έπρεπε να δημιουργηθεί τέτοιο θέμα”.
Για το ότι δεν χαιρέτησε τους παίκτες των δύο ομάδων και τον διαιτητή, όπως επιβάλλει το εθιμοτυπικό  πλάνο πριν την σέντρα του τελικού: “Οφείλεται στο ότι δεν ήρθαν και οι πρόεδροι των δυο ομάδων δίπλα σε εμένα και στην Πολιτεία. Αν οι πρόεδροι έρχονταν να καθίσουν εκεί που επιβάλλει το πρωτόκολλο θα πήγαινα κι εγώ να χαιρετήσω τις δυο ομάδες πριν από την σέντρα”.
Για το ότι εξελίχθηκαν όλα ομαλά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων: “Βοήθησε και η ροή του παιχνιδιού, βοήθησαν και οι ποδοσφαιριστές και η διαιτησία. Είχαμε ένα καθαρό τελικό, χωρίς αμφισβήτηση από καμία πλευρά και κέρδισε ο καλύτερος στο γήπεδο. Μετά τον τελικό είναι όλα ομαλά”.
Για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν πριν από τον τελικό στην κερκίδα του Παναθηναϊκού: “Έφτασα αργότερα στο γήπεδο, δεν τα είδα, αλλά μου ανέφερε και ο αστυνομικός διευθυντής και ο υφυπουργός πως υπήρξε μια έκρηξη στις συγκεκριμένες κερκίδες σε κάποια στιγμή, ευτυχώς για λίγα λεπτά”.
Για την συμπεριφορά των οπαδών του ΠΑΟΚ στον τελικό: “Ήταν αρκετά καλή η συμπεριφορά των οπαδών του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Με ευχαρίστησε το γεγονός αυτό, με χαροποίησε. Δεν θα βγει η ΕΠΟ να πει πως ο τελικός ήταν καλός και αυτό οφείλεται μόνο  στην ΕΠΟ. Δεν μπορεί μόνο της η ΕΠΟ. Αυτά που έκανε η ΕΠΟ για τον τελικό, τα κάνει κάθε φορά. Παίζουν ρόλο και οι ομάδες και η αστυνομία και όλοι οι εμπλεκόμενοι”.
Για το εάν θα συνεχίσει ο Κάκος: “Μου είπε ο ίδιος ότι αυτή είναι η τελευταία του σεζόν. Είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί και στα πλέι οφ. Γιατί όχι;”.
Για την απουσία του από την σύσκεψη στο υπουργείο πριν τον τελικό: “Την σύσκεψη στο υπουργείο την πληροφορήθηκα αργά το απόγευμα της προηγούμενης μέρας. Βρισκόμουν στην Χίο, όπου μένω μόνιμα, δεν μπορούσα να βρω αμέσως αεροπορικό εισιτήριο, λόγω Πάσχα. Στον τελικό η Πολιτεία έδειξε τι μπορεί να κάνει, όταν θέλει πραγματικά και εννοώ τα μέτρα τάξης της αστυνομίας, που βοήθησαν την ομαλή διεξαγωγή του τελικού, πριν, κατά την διάρκεια και μετά απ’ αυτόν. Εγώ δεν μπορούσα να πάω στην συγκεκριμένη σύσκεψη, επειδή ειδοποιήθηκα αργά…Δεν υπήρχε αεροπορικό εισιτήριο ούτε για δείγμα να πάω στην Αθήνα”.
Για το εάν ίσχυε η φημολογία πως δεν θα πάει στον τελικό: “Αυτά κάνουν οι… φήμες. Δεν είπα ποτέ ότι δεν θα πάω στον τελικό. Δεν μπορεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ να μην πάει στον τελικό. Άκουσα ότι η ΕΠΟ ένα κύπελλο διοργανώνει και επέτρεψε να συμβούν όλα αυτά στον ημιτελικό της Τούμπας. Η ΕΠΟ, όμως, διοργανώνει μόνο τον τελικό. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο κόσμος. Οι ημιτελικοί και όλοι οι αγώνες του κυπέλλου γίνονται στις έδρες των ομάδων, που έχουν και την υπευθυνότητα. Δεν τους διοργανώνει η ΕΠΟ αυτούς τους αγώνες. Διοργανώνει μόνο τον τελικό”.
Για τις δυσκολίες που πέρασε και ο ίδιος μετά τον ημιτελικό της Τούμπας: “Ήταν δύσκολο, όχι μονό για μένα, αλλά για όλο το ποδόσφαιρο. Γεγονότα που μπορούν να σημαδέψουν ακόμα και την εθνική ομάδα, που είναι ότι καλύτερο έχουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Δεν είναι ευχάριστο να δημιουργούνται τέτοια ζητήματα στην εθνική. Μπορούν να δυναμιτίσουν ακόμα και την συμμετοχή της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας”.
Για την… ομοβροντία κατηγοριών που δέχθηκε προσωπικά από τις ΠΑΕ Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ: “Θέλω να πω ότι όταν σε κατηγορούν οι τρεις μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό! Αρκεί να έχεις την συνείδησή σου ήσυχη, να πιστεύει ότι κάνεις σωστά την δουλειά σου. Οι καταστάσεις με τις ομάδες αλλάζουν συνεχώς μ’ ένα σφύριγμα και με μια φημολογία. Αν καταλάβουν οι παράγοντες πως δεν υπάρχουν φαντάσματα και ότι δεν τους κυνηγάει κανείς, τότε μόνο μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο”.
Για την προσπάθεια της ΕΠΟ να βελτιώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο: “Η ομοσπονδία κάνει ότι μπορεί. Από μόνη της να φτιάξει το ποδόσφαιρο και να πατάξει το φαινόμενο της βίας δεν μπορεί, είναι διαχρονικό το φαινόμενο, αλλά πλέον υπάρχει έξαρση. Πρέπει όλοι να συμβάλλουν στην εκτόνωση της κατάστασης, Από τους μεγαλοπαράγοντες και τους ποδοσφαιριστές μέχρι τους δημοσιογράφους”.
Για τις κατηγορίες ότι είναι φιλικά διακείμενος προς τον Ολυμπιακό: “Αν κινηθώ νομικά σε τέτοιου είδους κατηγορίες θα μου προσάψουν κι άλλες! Αυτά είναι συκοφαντικά και δεν πιστεύω πως εκφράζουν όσους πραγματικά αγαπούν και υπηρετούν τον ΠΑΟΚ και το ποδόσφαιρο. Εκφράζουν κάποιους που προσπαθούν να κρύψουν τις δικές τους αδυναμίες και ψάχνουν δικαιολογίες”.
Για την ανακοίνωση του Ολυμπιακού εναντίον του, μετά τον ημιτελικό της Τούμπας: “Ο Ολυμπιακός θεωρεί πως αδικήθηκε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και ακολούθησε την πεπατημένη. Όλοι το ίδιο κάνουν…”.
Για το εάν μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να τα βρουν οι παράγοντες του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού: “Πρέπει! Αυτοί είναι οι επενδυτές, αυτοί κατευθύνουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αν θέλουν το προϊόν τους να πάει μπροστά και να μην δυσφημείται, πρέπει να τα βρουν σε κάποια πράγματα και να συμφωνήσουν. Όχι, όμως, προσωρινά…”.
Για τον λόγο που δεν γίνεται τελικός κυπέλλου στη Θεσσαλονίκη: “Προβλέπεται στην προκήρυξη του κυπέλλου ότι ο τελικός γίνεται στο μεγαλύτερο γήπεδο της περιφέρειας της πρωτεύουσας. Αυτό εάν μπορεί να αλλάξει ή όχι δεν το γνωρίζω. Θα πρέπει να πάρει μια απόφαση το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας. Αν είχε γήπεδα ανάλογης ασφάλειας και χωρητικότητας στην Θεσσαλονίκη θα ήταν διαφορετικά. Υπάρχει, βέβαια, το Καυτανζόγλειο. Επί θητείας μου, πάντως, αυτό το θέμα δεν έχει τεθεί…”.
Για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου: “Αν δεν ρίξουν όλοι οι παράγοντες νερό στο κρασί τους και δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, με το επιπλέον δεδομένο της κρίσης που περνάει η χώρα μας, πολύ φοβάμαι πως θα θρηνήσουμε θύματα! Δεν θέλω να κινδυνολογώ, αλλά θεωρώ πως πρέπει να σταματήσει η οπαδική βία, ο φανατισμός και κυρίως να σταματήσουν αυτοί που την καλλιεργούν. Δεν περιμένω από τα παιδιά της Θύρας 13, της Θύρας 7, της Θύρας 4 και της Οriginal να το καταλάβουν. Περιμένω να το αντιληφθούν όσοι επηρεάζουν αυτά τα παιδιά. Αν δεν το καταλάβουν θα βρεθούμε σε αδιέξοδο. Αυτοί που επηρεάζουν μπορεί να είναι παράγοντες, μπορεί και δημοσιογράφοι”.
Για την πολύ καλή συμπεριφορά των διεθνών παικτών των δύο ομάδων στον τελικό: “Αυτό είναι πολύ ευχάριστο και από τον κ. Σάντος, που ήταν στο ΟΑΚΑ, του έφυγε ένα άγχος. Είδε τι συνέβη στους ημιτελικούς ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού και είχε μια ανησυχία”.
Για τον αντικαταστάτη του Φερνάντο Σάντος στην εθνική: “Είμαστε σε επαφή με πολλούς προπονητές, εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά, κοιτάμε το οικονομικό και δεν μπορούμε να δαπανήσουμε υψηλά ποσά, όπως άλλες ομοσπονδίες που βρίσκονται στην ίδια κατάταξη με εμάς στην βαθμολογία της ΦΙΦΑ ή και πιο κάτω. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσό, το ανώτερο που πρότεινα στον κ. Σάντος και δεν θεωρώ πως πρέπει να δοθεί παραπάνω ποσό για προπονητή και για λόγους σεβασμού στην προσφορά του κ. Σάντος. Υπάρχει ένα ποσό και δεν θα το υπερβούμε”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: