Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Γενέθλια, Σαββίδης και εισαγγελείς...!

Ο Σταύρος Κόλκας γράφει στο blog του για τον ΠΑΟΚ που γιορτάζει, για την... δυναμική Σαββίδη και για την δίωξη κατά του Στοχ!
Αύριο ο ΠΑΟΚ έχει γενέθλια, κλείνει τα 88 του χρόνια και πλησιάζει στον έναν αιώνα ζωής.
Η φάση που τον βρίσκουν αυτά τα γενέθλια, σίγουρα είναι πάνω από τον μέσο όρο ιστορίας του. Για την ακρίβεια, περνάει ίσως την καλύτερή του φάση.
Ο ΠΑΟΚ, έχει παγιώσει την δεύτερη θέση σε επίπεδο δυναμικής, ενώ είναι μία οικονομικά εύρωστη ΠΑΕ που δεν έχει να φοβηθεί κανένας αντίπαλο μεγαλομέτοχο. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.
Όπως συνηθίζεται βέβαια στις μεγάλες αλλαγές, είναι σαφές σε εμένα τουλάχιστον, πως ο Ιβάν Σαββίδης θα χρειαστεί κι άλλο χρόνο για να μπορέσει να δομήσει ένα σύστημα ικανό να πάρει τους τίτλους που λείπουν από τα ράφια της Τούμπας. Τα δύο πρωταθλήματα και τα τέσσερα κύπελλα, είναι μία σούμα πολύ μικρή για τον ΠΑΟΚ και η φράση «ΠΑΟΚ δεν γίναμε για τους τίτλους» ναι μεν έχει την βάση της, αλλά μη φτάσουμε και στο άλλο άκρο.
Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε σε αυτά τα 88 χρόνια να πάρει περισσότερους τίτλους για πολλούς λόγους. Από τη μία το κατεστημένο του ΠΟΚ, από την άλλη οι δικές του αδυναμίες σε επίπεδο χρημάτων αλλά και κουλτούρας.
Σημασία δεν έχει τι έγινε, αλλά τι αναμένεται να γίνει από εδώ και στο εξής. Και πλέον, νομίζω πως ο Ιβάν Σαββίδης που έχει αποδείξει τις προθέσεις του και είναι ζεστός, θα πρέπει να μάθει από τα λάθη του.
Κακά τα ψέματα, το σοβαρότερο πρόβλημα του σημερινού ΠΑΟΚ αφορά τον τρόπο λειτουργίας του. Είναι ένας οργανισμός που για να κουνηθεί περιμένει το νεύμα του μεγαλομέτοχού του ο οποίος όμως έχει δεκάδες επιχειρήσεις άρα και υποχρεώσεις μακριά από τη βάση του ΠΑΟΚ.
Νομίζω πως για τον Σαββίδη αποτελεί μονόδρομο η πιο ξεκάθαρη εταιρική εικόνα της ΠΑΕ, με ρόλους των στελεχών συγκεκριμένους και διαδικασίες που δεν επιφέρουν συγκρούσεις στελεχών  που επέλεξε ο ίδιος.
Αν τα στελέχη σήμερα δεν είναι ικανά ή δεν έχουν μεταξύ τους χημεία, ας αποχωρήσουν όλα ή κάποια από αυτά. Ο Σαββίδης θα πρέπει να εμπιστευτεί κάποιους για να τρέξει ο ΠΑΟΚ οργανωτικά και επικοινωνιακά στους σωστούς χρόνους. Ο ίδιος είναι σαφές πως δεν έχει τον χρόνο να το κάνει, ίσως και τις ιδέες σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και όχι το γενικότερο πρότζεκτ ανάπτυξης.
Για τις προθέσεις του Σαββίδη δεν έχω καμία αμφιβολία πλέον. Είναι σαφές πως προσπαθεί να βοηθήσει όχι μόνο την ΠΑΕ, αλλά γενικότερα τον σύλλογο. Παντού δίνει λεφτά, ενώ διαβεβαίωσε την ΚΑΕ πως το κομμάτι του Δημοσίου της επόμενης σεζόν, θα το καλύψει ο ίδιος με δικά του χρήματα. Με λίγα λόγια, η ΚΑΕ χάρις στον Σαββίδη, θα μπορεί να φτιάξει μία ομάδα με διπλάσιο μπάτζετ από το φετινό. Και αυτό είναι άξιο αναφοράς, όπως βέβαια πως την βοήθησε πολύ και φέτος.
Ο Σαββίδης θα πρέπει να αποδεχτεί απλά πως κάποιες του επιλογές ήταν κακές, κάτι λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως μιλάμε για μία ΠΑΕ που δεν είναι και το βασικό αντικείμενο απασχόλησης – γνώσης του επιχειρηματικά.
Πάμε τώρα στην υπόθεση Στοχ, ο οποίος συνεχίζει να απασχολεί την ΕΠΟ η οποία δεν αφήνει στυγνά τον παίκτη να ηρεμήσει.
Αρχικά, για την κόκκινη που μόνο ο ίδιος δέχτηκε και όχι άλλοι δύο αντίπαλοί του για τον ίδιο λόγο, τιμωρήθηκε με δύο αγωνιστικές αντί για μία. Η έφεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έπεσε στο κενό και σήμερα, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της έφεσης τον φώναξε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ για να δώσει εξηγήσεις για τη συμμετοχή του σε ένα ποστ του Κλάους. Το οποίο ο ίδιος διαψεύδει πως είναι δικό του, το ίδιο και ο ΠΑΟΚ.
Ο εισαγγελέας που δεν φώναξε τον Καλογερόπουλο να δώσει εξηγήσεις για την συμπεριφορά του στο πρώτο παιχνίδι η οποία προάγει τη βία ξεκάθαρα και αποδεδειγμένα, κάλεσε τον Στοχ για κάτι που φέρεται να έκανε.
Προφανώς έχει γίνει και κάποια καταγγελία, αφού έτσι λειτουργεί το σύστημα. Με ρουφιανιές και απειλητικά δημοσιεύματα δημιουργείται το βολικό συστημικό κλίμα.
Ο κάθε εισαγγελέας αυτή τη περίοδο, μάλλον θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός και να μη περιμένει καταγγελίες για να παρέμβει. Θα πρέπει να έχει ο ίδιος επίγνωση του τι ακριβώς γίνεται και από πού πηγάζει αυτή η ένταση.
Γιατί ο Στοχ του 1,60 με τα χέρια ανάταση, από τη Σλοβακία που παίζει δανεικός στον ΠΑΟΚ και θα παίζει άλλους δύο μήνες βαριά – βαριά, δε ξύπνησε ένα πρωί και βγήκε ο Παύλος Μελάς από μέσα του. Κάτι συνέβη.
Αν νομίζει λοιπόν ο κάθε εισαγγελέας πως καλώντας τον Στοχ προάγει το έργο του, θα τον στεναχωρήσω λίγο εκτιμώντας πως αυτό που κάνει μάλλον βάζει κι άλλο λάδι στη φωτιά της ερχόμενης Τετάρτης.
Εδώ τα πράγματα έχουν αγριέψει και το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό δε συνέβη από τα σχόλια του Στοχ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά επειδή κάποιοι μας συμπεριφέρονται σαν σκουπίδια.
Μέσα σε αυτούς και εισαγγελείς που παίζουν με τη νοημοσύνη μας τη στιγμή που περιμένουμε από αυτούς να μας χαρίσουν μία αίσθηση ισονομίας. Μια στάλα έστω…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: