Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η σημασία... εκτός!

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το… εκτός γηπέδου ντέρμπι ανάμεσα σε Μπάγερν και Ντόρτμουντ και τη σημασία του για τους Βεστφαλούς.
Το πρωτάθλημα έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Έτσι, το ενδιαφέρον στο ντέρμπι επικεντρώνεται αλλού. Στις πολυτάραχες τελευταία σχέσεις ανάμεσα στους δύο συλλόγους και στη σημασία που έχει - κυρίως - για την Ντόρτμουντ. Αν οι Βεστφαλοί δεν έκαναν το εκπληκτικό παιχνίδι απέναντι στην Ρεάλ, ίσως να μην είχε ενδιαφέρον ούτε για εκείνους. Θα ήταν ακόμη ένα παιχνίδι στο βαρύ πρόγραμμα μέχρι το τέλος. Μία ακόμη «υποχρέωση», έστω και απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο. Όπως καλώς ή κακώς είναι για τους Βαυαρούς…
Εδώ και πολλές ημέρες έχει ξεκινήσει ένας «πόλεμος» δηλώσεων ανάμεσα σε Βάτσκε, Κλοπ, Ζάμερ, Ρουμενίγκε και Χόφνερ. Ο εκνευρισμός για την Ντόρτμουντ οφείλεται σαφώς στη δύσκολη σεζόν, ενώ για την Μπάγερν το ταμπεραμέντο και η προσωπικότητα του Ματίας Ζάμερ (οι υπόλοιποι μοιάζει απλά να απαντούν στους Βεστφαλούς) έχουν δώσει έναν τόνο υπεροψίας.
Το δάνειο και η… προπόνηση
«Αυτό το επίπεδο μου θυμίζει περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Οι δικές μας θα πρέπει να έρθουν σε κανονικό επίπεδο και πάλι. Θα πρέπει να το αφήσουμε πίσω μας και να προχωρήσουμε», είπε ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε και φυσικά έχει δίκαιο, καθώς το πράγμα έχει παραγίνει τον τελευταίο καιρό.
«Ίσως έχουμε την μεγαλύτερη ποιότητα, όμως και η νοοτροπία μας αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη. Αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα: ίσως είναι επειδή κάθε μέρα προπονούμαστε ανελέητα, σαν να μην υπάρχει αύριο», είχε πει ο Ζάμερ, όταν κυριαρχούσε η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα στην Μπουντεσλίγκα, και προκάλεσε το… μένος.
«Είναι πολύ σημαντικό στη ζωή να αναγνωρίζεις τη χαρά. Αν ήμουν ο Ζάμερ θα ευχαριστούσα κάθε μέρα τον Θεό, όταν θα έμπαινα στον αγωνιστικό χώρο, για το γεγονός ότι κάποιος με έχει βάλει εκεί. Νομίζω ότι η Μπάγερν δε θα είχε ούτε έναν πόντο λιγότερο, αν ο Ζάμερ δεν ήταν εκεί. Δεν ξέρω. Ίσως δίνει συμβουλές στον Πεπ. Τότε, θα έβγαινε νόημα. Παίρνουμε, όμως, στα σοβαρά τις παρατηρήσεις του και από εδώ και πέρα θα προπονούμαστε και εμείς κατάλληλα και θα εξετάσουμε το αποτέλεσμα», απάντησε ο Κλοπ.
Για να λάβει και αυτός με τη σειρά του την απάντηση του Όλιβερ Καν, ο οποίος από το blog του στην Bild χαρακτήρισε την συμπεριφορά μεταξύ άλλων «απαράδεκτη και αγενή». Οι δυο τους, μάλιστα, βρέθηκαν στο στούντιο του ZDF μετά την ήττα της Ντόρτμουντ από την Ζενίτ και τα «καρφιά» έπεφταν το ένα μετά το άλλο, χωρίς – ευτυχώς – παρατράγουδα (ειδικά με την προσωπικότητα και των δύο ήταν ένα μικρό… θαύμα).
Ο τεχνικός διευθυντής του Αμβούργου, Όλιβερ Κρόιτσερ, έδωσε… συγχαρητήρια στον Κλοπ για την απάντηση, ενώ οι τεχνικοί της Γκλάντμπαχ, Λουσιέν Φαβρ, και της Άουγκσμπουργκ, Μάρκους Βάιντσιρλ, κράτησαν χαμηλούς τόνους, όταν ρωτήθηκαν. Έδειξαν, όμως, τη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις του Ζάμερ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υπαινίχθηκε ότι οι υπόλοιποι δεν προπονούνται τόσο σκληρά όσο η Μπάγερν…
 «Αν μπορούσαμε και εμείς να αγοράσουμε παίκτες με 130 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια, τότε είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και χωρίς τις συμβουλές του Ματίας Ζάμερ», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής της Μάιντς, Κρίστιαν Χάιντελ).
Το… παιχνίδι χόντρυνε στη συνέχεια, με τον Βάτσκε να αναφέρεται στο θέμα του δανείου, που έδωσαν οι Βαυαροί το 2004 στην Ντόρτμουντ. «Μητέρα Τερέζα δεν υπήρξε και δε θα υπάρξει στο ποδόσφαιρο. Ο Χένες είχε δανείσει στην Ντόρτμουντ δάνειο ύψους 2 εκατ. ευρώ με 8% επιτόκιο. Στα μέσα του 2005 (είχε αναλάβει στις αρχές του έτους) πληρώσαμε την 3η και τελευταία δόση. Εγώ δε θα το έκανα ποτέ. Δεν γίνεται να παίρνεις χρήματα από τους ανταγωνιστές σου. Φαίνεται, όμως, ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος», συμπλήρωσε.
«Τους δανείσαμε 2 εκατ. ευρώ χωρίς ενέχυρο ή εγγύηση, όταν δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν τους μισθούς», απάντησε ο Ούλι Χένες. «Ο χαρακτηρισμός είναι ντροπιαστικός. Ο Χένες τον είχε πάρει τηλέφωνο, για να τον συγχαρεί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και να του εκφράσει την εκτίμηση της Μπάγερν για την δουλειά που έχει κάνει στην Ντόρτμουντ. Και εκείνος μετά αρχίζει και λέει τέτοια πράγματα», είπε ο Καρλ Χόφνερ, ο οποίος όταν δόθηκε το δάνειο ήταν οικονομικός διευθυντής και σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να αντικαταστήσει τον Χένες στην προεδρεία της Μπάγερν.
Σύμφωνα με τον τελευταίο το δάνειο είχε ρυθμιστεί ως εξής: Το 1,5 (από τα 2) εκατ. ευρώ ήταν άτοκο, καθώς υπήρξε πρόβλημα με την αποπληρωμή περίπου 500.000 ευρώ. Από την Ντόρτμουντ προτάθηκε να υπάρξει παράσταση με ένα επιτόκιο κοντά στο 5% και τελικά όλα διευθετήθηκαν με την μεταγραφή του Τέρστεν Φρινγκς το καλοκαίρι του 2004. «Μέχρι και ο Βαρόνος Μινχάουζεν (γνωστός για τον υπερβολικό και πολλές φορές μυθοπλαστικό τρόπο που έλεγε τις ιστορίες του) θα είχε γοητευτεί», σχολίασε ο Χόφνερ.
«Θα πω ότι ποτέ δεν έχω προσβάλει προσωπικά κάποιον από την διοίκηση της Μπάγερν, χαρακτηρίζοντάς τον ψεύτη, κλέφτη ή οτιδήποτε αντίστοιχο και ποτέ δεν πρόκειται να το κάνω. Υποστηρίζω αυτό που είπα. Η Μπάγερν με κανέναν τρόπο δεν συνέβαλε στην σωτηρία της Ντόρτμουντ», απάντησε ο Βάτκσε στην Bild, πριν τα… μαζέψει κάπως. «Τελικά, το επιτόκιο ήταν μικρότερο από ό,τι είχα πει», αποκάλυψε στο Kicker.
Είναι σίγουρο ότι οι εκατέρωθεν δηλώσεις δεν έχουν καμία επίδραση στους ποδοσφαιριστές και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Είτε συμφωνούμε είτε όχι μαζί τους, είτε μας αρέσει είτε όχι το να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, είναι το… αλατοπίπερο σε ένα ντέρμπι, που έχει εξελιχθεί «περηφάνιας» και μόνο. Το ενδιαφέρον, πλέον, μεταφέρεται σε όλα τα επίπεδα.
Το… μήνυμα
Είναι δεδομένο ότι μετά τις μεταγραφές των Γκέτσε και Λεβαντόφσκι υπήρξαν προβλήματα στις σχέσεις των δύο ομάδων, ενώ είναι λογικό ο μεγαλύτερος εκνευρισμός να προέρχεται από την πλευρά των Βεστφαλών. Η σεζόν είναι από αυτές που λέμε «να φύγει και να μην ξαναγυρίσει» και το ντέρμπι τους δίνει μία μεγάλη ευκαιρία.
Στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν ο Κλοπ ήταν – δικαιολογημένα – μέσα στα νεύρα. Ποτέ, όμως, δεν μίλησε αρνητικά για τους παίκτες του. Κατά τη διάρκεια των αγώνων, πάντα χειροκροτεί, αντί να δείχνει απόγνωση. Πάντα στηρίζει, αντί να εκνευρίζεται και πάντα πανηγυρίζει... πετώντας. Ούτε μία φορά δεν έδειξε ότι δεν τους πιστεύει, παρά τα τεράστια προβλήματα. Το παιχνίδι με την Ρεάλ έχει τελειώσει και εκείνος πηγαίνει κατευθείαν στον άνθρωπο που το χρειαζόταν περισσότερο. Η αγκαλιά στον Μχιταριάν, τον οποίο είχε υπερασπιστεί ξανά νωρίτερα στη σεζόν, όταν είχε χάσει τη φόρμα του, δεν ήταν μόνο παρηγοριά. Ήταν ένα μήνυμα σε όλους ότι πάντα θα είναι εκεί. Ο 12ος παίκτης της Μπορούσια δεν είναι ο κόσμος της. Είναι ο Κλοπ και οι Βεστφαλοί παίζουν εντός έδρας με… 13.

Το παιχνίδι της περασμένης Τρίτης 08/04) ήταν μία «δήλωση» ότι η Ντόρτμουντ είναι εδώ. Έστω και με αρκετούς παίκτες που δε θα έπαιζαν ούτε στην δεύτερη ομάδα της Ρεάλ. Που δε θα έπαιρναν ούτε λεπτό συμμετοχής στην Μπάγερν. Το παιχνίδι στο Μόναχο μπορεί να αποτελέσει τη συνέχεια εκείνου με την «βασίλισσα», να δώσει έξτρα ώθηση για το… φώτο φίνις και να επιβεβαιώσει ότι η κρίση της Μπορούσια φέτος ήταν κατά κάποιο τρόπο «τεχνητή». Είναι στα χέρια του Κλοπ να εμπνεύσει ξανά τους παίκτες του και να τους πείσει ότι μπορούν να κατακτήσουν τον… κόσμο. Η «νέα» αρχή, το restart μπορεί να γίνει το καλοκαίρι. Για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως, υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό μπορεί να γίνει και νωρίτερα...
*Όπως ανακοίνωσε η Μπουντεσλίγκα το ματς θα μεταδοθεί σε 207 από τις 209 χώρες-μέλη της FIFA.
Υ.Γ.: Η Μπάγερν με έχει «αναγκάσει» φέτος να ασχοληθώ κυρίως με την Ντόρτμουντ πριν από αμφότερα τα ντέρμπι.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: