Σάββατο 12 Απριλίου 2014

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν»!

Το στίγμα του για το ματς του Παναθηναϊκού με την Ξάνθη έδωσε ο Γιάννης Αναστασίου. Ο τεχνικός του τριφυλλιού έκανε έναν απολογισμό και μίλησε για τους νεαρούς πράσινους και το... βήμα στο εξωτερικό.

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν»!
Όπως κανείς δεν χαρίστηκε ποτέ στον Παναθηναϊκό, έτσι και αυτή την φορά το τριφύλλι δεν πρόκειται να... χαριστεί στην Ξάνθη -που καίγεται για βαθμούς- όπως ξεκαθάρισε ο Γιάννης Αναστασίου.

Ο τεχνικός των πράσινων έκανε έναν μίνι απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας, ζήτησε να μην υπάρξει αποπροσανοτολισμός ελέω Κυπέλλου, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στο όλο θέμα με το αν και πότε πρέπει ένας νεαρός να κάνει το βήμα παραπάνω στο εξωτερικό, με αφορμή τα σενάρια για ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων για τους μικρούς της ομάδας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στην κάμερα της NOVA:

Κόουτς η κανονική περίοδος του πρωταθλήματος ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. Εξελίχθηκε καλύτερα ή χειρότερα απ' ότι περιμένατε;

Θα έλεγα όπως την περιμέναμε. Τουλάχιστον, εγώ από την πλευρά μου, γνωρίζοντας τους παίκτες και τις ικανότητες- ειδικά των ξένων παικτών-συζητώντας με τον κ. Σαμαρά για τους νέους παίκτες και έχοντας πλήρη εικόνα στην περίοδο της προετοιμασίας, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό περίμενα ότι η ομάδα θα έχει καλή πορεία. Τη θέση δεν μπορούσα να την προσδιορίσω ακριβώς, αλλά πίστευα ότι με συγκέντρωση και κάνοντας τα σωστά πράγματα στο γήπεδο θα είχαμε καλή πορεία και ότι θα τερματίζαμε κάπου ψηλά. Νομίζω ότι θα είναι καλό για εμάς να κλείσουμε το πρωτάθλημα με μια νίκη, ώστε να διατηρήσουμε την τρίτη θέση στην κανονική διάρκεια και από εκεί και πέρα οτιδήποτε άλλο συμβεί ή μπορεί να συμβεί την τελευταία αγωνιστική, καλό θα είναι.

Στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής στην Ξάνθη, οι γηπεδούχοι χρειάζονται τη νίκη στην προσπάθεια παραμονής στην κατηγορία. Ο Παναθηναϊκός θέλει βαθμούς ενόψει πλέι οφ, ωστόσο ακολουθεί λίγες ημέρες μετά ο ημιτελικός Κυπέλλου με τον ΟΦΗ. Τι ματς να περιμένουμε στα Πηγάδια;

Σίγουρα θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Όπως είπατε, ο αντίπαλος θέλει βαθμούς, όμως κι εμείς θέλουμε βαθμούς και θα έλεγα ότι μέχρι τώρα- τουλάχιστον σε εμάς- δεν μας έχει χαριστεί κανείς στο πρωτάθλημα. Έχουμε υποφέρει για να κερδίσουμε πολλά ματς, κάποια ματς τα κερδίσαμε γιατί τα κάναμε εμείς να φαίνονται εύκολα, αλλά στην ουσία θα έλεγα ότι δεν μας χαρίστηκε κανείς και δεν πρόκειται κι εμείς να χαριστούμε σε κανέναν. Θα μπούμε στο γήπεδο για να παίξουμε το παιχνίδι μας, να νικήσουμε, να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Σίγουρα θα είναι δύσκολο παιχνίδι, όμως από την άλλη έχω εμπιστοσύνη στην ομάδα, ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε και θα πάμε εκεί για τη νίκη.

Υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο σε αυτό το παιχνίδι; Ότι ο Παναθηναϊκός θα παίξει και για την ιστορία του;

Σε κάθε ματς παίζει ο Παναθηναϊκός για την ιστορία του. Δεν νομίζω ότι είναι επιπλέον κίνητρο για εμάς το παιχνίδι της Ξάνθης. Κάθε παιχνίδι για εμάς αποτελεί κίνητρο και αυτό που είχα πει από την αρχή της σεζόν, είναι ότι ο στόχος αυτής της ομάδας θα είναι να παίζει κάθε παιχνίδι για τη νίκη. Ανεξάρτητα από τον αντίπαλο και τη διοργάνωση. Θα παίζουμε πάντα για τη νίκη. Είτε είναι επίσημος αγώνας, είτε φιλικός, παίζουμε πάντα για τη νίκη.

Είναι δύσκολο να διατηρήσετε συγκεντρωμένους τους παίκτες σας στο παιχνίδι με την Ξάνθη, αφού ακολουθεί ο ημιτελικός Κυπέλλου με τον ΟΦΗ, που είναι ίσως το πιο σημαντικό- μέχρι το επόμενο- παιχνίδι που θα δώσει ο Παναθηναϊκός την εφετινή σεζόν;

Νομίζω ότι τα παιδιά έχουν καταλάβει τη σημασία και των δύο παιχνιδιών. Για εμάς προτεραιότητα έχει το ματς της Ξάνθης. Αυτό που έχουμε πει, είναι ότι για εμάς το αμέσως επόμενο παιχνίδι είναι το πιο σημαντικό και το αμέσως επόμενο παιχνίδι είναι στην Ξάνθη. Οπότε ξέρουν τη σημασία, ξέρουν ότι θα πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή να μπούμε μέσα και να παίξουμε το παιχνίδι μας και γνωρίζουν ότι για εμάς δεν υπάρχει η χαλαρότητα και η αδιαφορία. Δεν υπάρχει σε εμάς το να αφήσουμε κάποια παιχνίδια στην άκρη για να συγκεντρωθούμε σε κάποιο άλλο. Ξέρουμε ως ομάδα, ότι όσο παίζουμε παιχνίδια και όσο έχουμε διάρκεια, παραμένουμε σε εγρήγορση και παίζουμε καλά. Θα έλεγα ότι αυτοί που θα παίξουν και θα αγωνιστούν στο παιχνίδι, είναι έτοιμοι. Και αυτοί που θα ταξιδέψουν στην Ξάνθη θα είναι έτοιμοι για να παίξουμε το παιχνίδι μας και να κερδίσουμε το ματς.

Πριν από λίγες ημέρες, στο φιλικό παιχνίδι με τον Ηλυσιακό, είδατε και κάποια παιδιά από την ομάδα Νέων. Υπάρχει η πιθανότητα να δούμε νέα πρόσωπα στην αποστολή της ομάδας για τον αγώνα με τη Σκόντα Ξάνθη;

Θα έλεγα ότι από την αρχή της σεζόν, η φιλοσοφία μας ήταν να δώσουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να αγωνιστούν όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες και το εκάστοτε παιχνίδι. Νομίζω ότι μέχρι τώρα έχουμε πάει αρκετά καλά σε αυτό το κομμάτι, έχουν πάρει συμμετοχές αρκετά νέα παιδιά. Για εμάς είναι καλό να τους βλέπουμε και σε επίσημα παιχνίδια, γιατί είναι διαφορετικά τα φιλικά. Σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα στο μυαλό μου, όμως νομίζω ότι θα είναι καλό να περιμένουμε μέχρι το Σάββατο, να δούμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα στις προπονήσεις και από εκεί και πέρα θα βγάλουμε την αποστολή.

Είναι μια σεζόν πάρα πολύ απαιτητική και ακόμα έχει δρόμο μέχρι το φινάλε. Κάνετε τα πλάνα σας για τη νέα χρονιά ή είναι πολύ νωρίς;

Σίγουρα σκεφτόμαστε. Ήδη έχουμε ξεκινήσει εδώ και έναν μήνα να φτιάχνουμε το πλάνο μας, να προετοιμαζόμαστε για την νέα σεζόν και έχουν γίνει συζητήσεις με τον τεχνικό διευθυντή και τον διευθυντή των Ακαδημιών, τον κ. Σαμαρά, καθώς και με τον κ. Σαραβάκο και τις επόμενες ημέρες θα πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και θα μιλήσουμε με τον πρόεδρο, για να δούμε τι θα κάνουμε ενόψει της νέας σεζόν. Σίγουρα είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για τη νέα σεζόν.

Θα ακολουθήσετε το ίδιο πρότζεκτ και στην επόμενη αγωνιστική περίοδο; Με αξιοποίηση παιδιών από τις Ακαδημίες;

Σίγουρα αυτή είναι η φιλοσοφία μας και παραμένει. Δεν το συζητάμε. Από εκεί και πέρα, θα δούμε ανάλογα με το που θα τερματίσουμε στα πλέι οφ, τη θέση που θα έχει η ομάδα για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τι οικονομικές δυνατότητες θα υπάρχουν από την ομάδα... Όλα παίζουν το ρόλο τους, αλλά δεν θα παρεκκλίνουμε από τη φιλοσοφία μας, γιατί το έχουμε ξαναπεί ότι για εμάς είναι απαραίτητο, αλλά από την άλλη από τη στιγμή που έχουμε την Ακαδημία μας και έχουμε επενδύσει πάνω σε αυτό το κομμάτι, νομίζω ότι είναι το πιο λογικό κι εμείς ως ομάδα να επενδύσουμε σε αυτά τα παιδιά και στον τρόπο δουλειάς που γίνεται στις Ακαδημίες. Και αυτό γίνεται, ώστε να μπορέσει ο Παναθηναϊκός και να παράγει νέους και Έλληνες παίκτες, αλλά και να είναι οικονομικά ανεξάρτητος. Να μπορεί να συντηρηθεί και να μη χρειάζεται σε βάθος χρόνου την επενδυτική βοήθεια κάποιου μεγαλοεπενδυτή. Το σημαντικό είναι η ομάδα να μπορεί να είναι αυτόνομη, να λειτουργεί αυτόνομα, να παράγει παίκτες, να τους εξάγει και ανάλογα η ομάδα να συντηρείται, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο και πρωταγωνιστώντας με λίγες και σωστές μεταγραφές και όχι πληθώρα ξένων παικτών. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε κάτι με τους ξένους παίκτες. Απλά προτιμάμε να έχουμε κάποιους καλούς και λίγους, οι υπόλοιποι να είναι Έλληνες και να είναι παιδιά που έρχονται από την Ακαδημία μας.

Όλα αυτά τα σενάρια που γράφονται κυρίως για τους νεαρούς Έλληνες παίκτες και κάνουν λόγο για ενδιαφέρον ξένων συλλόγων για την απόκτηση τους, θεωρείται ότι αποπροσανατολίζουν αυτά τα νέα παιδιά από τον στόχο τους;

Μιλάμε αρκετά με τα παιδιά. Όλοι γνωρίζουν και τους έχουμε πει ότι δεν είναι κανείς έτοιμος αυτή τη στιγμή για να πάει σε κάποια ομάδα του εξωτερικού για να πρωταγωνιστήσει. Τώρα, να πάει κάποιος και να παίξει διακοσμητικό ρόλο, νομίζω πολλοί μπορούν να πάνε. Αν έχουν φιλοδοξίες και στόχους, νομίζω ότι όλοι ξέρουν ποιο είναι το συμφέρουν τους και που πρέπει να τους βρει η επόμενη σεζόν. Ο καθένας αποφασίζει από μόνος τους και ξέρει τι θέλει για εαυτό του. Όμως εμείς βρισκόμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε, το γνωρίζουν και νομίζω ότι γενικά το δικό μας γκρουπ είναι αρκετά ώριμο για την ηλικία τους. Όλοι έχουν συναίσθηση των πραγμάτων, γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι δεν είναι έτοιμοι και στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι και από εκεί και πέρα σίγουρα θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Πάντα παίζουν μεγάλο ρόλο το περιβάλλον τους, η οικογένεια τους και οι μάνατζερ, αλλά νομίζω ότι είμαστε οικογένεια για τα παιδιά, θέλουμε το καλύτερο δυνατό και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε και να τους υποστηρίξουμε για οποιαδήποτε απόφαση πάρουν. Αλλά τη δεδομένη στιγμή- και σε ατομικές συζητήσεις που έχουμε κάνει με τους παίκτες, αλλά και σε όλο το γκρουπ- όλοι ξέρουν και τους έχουμε τονίσει τη σημασία που έχει να καταλάβουν σε τι επίπεδο βρίσκονται και τι ζητάει ο καθένας από τον εαυτό του. Σίγουρα να πάρεις κάποια χρήματα τώρα και σε δύο χρόνια να μην έχεις ποδοσφαιρικό μέλλον, είναι μια απόφαση που μπορείς να πάρεις τώρα. Όμως αυτά τα παιδιά θα πρέπει να σκεφτούν και το μέλλον, γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο σήμερα γι' αυτούς. Έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ποδόσφαιρο ακόμη και αν κάνουν τα σωστά βήματα, θα μπορέσουν να βρεθούν σε ένα επίπεδο για αρκετά χρόνια. Ενώ αν πάρουν κάποιες αποφάσεις που θα αφορούν μόνο το χρήματα, τότε νομίζω ότι σε βάθος χρόνου θα έχουν μετανιώσει γι' αυτή την επιλογή. Ο χρόνος θα δείξει, αλλά εγώ έχω εμπιστοσύνη στα παιδιά, ότι θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: