Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ραντεβού το 2060!!

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα τεθεί, πρώτη φορά και επίσημα, στη Σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει παράταση του χρόνου αποπληρωμής έως το έτος 2060.

Ραντεβού το 2060!
Το ζήτημα απομείωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα θέσει κι επίσημα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Η πρόταση που θα καταθέσει ο κ. Στουρνάρας περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, και μετατροπή του επιτοκίου δανεισμού από σταθερό που είναι τώρα σε κυμαινόμενο.

Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι «η διαδικασία λήψης οριστικών αποφάσεων θα είναι μακρά».

Μάλιστα, επικαλούνται την περίοδο του Νοεμβρίου του 2012, όταν εξετάστηκε το σύνολο των δεδομένων πριν συναινέσουν οι εταίροι στην θέσπιση προϋποθέσεων, όπως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τη δεδομένη στιγμή με τις κάλπες των ευρωεκλογών να έρχονται, οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να … χαλαρώσουν το σχοινί για την συγκυβέρνηση της Αθήνας.

Τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, επικαλούμενοι το πλεόνασμα του 2013, προχώρησαν στην διανομή «κοινωνικού μερίσματος» σε κάποιους αναξιοπαθούντες, εν όψει των ευρωεκλογών.

Σε ό,τι αφορά την βιωσιμότητα του χρέους που εκτοξεύθηκε στο 173% του ΑΕΠ, οι κυβερνητικοί χειρισμοί προχωρούν με ρυθμό … χελώνας.


Παρά τις δεσμεύσεις του χειμώνα του 2012 που προαναφέραμε, οι εταίροι και δανειστές μας, σφυρίζουν αδιάφορα και η Αθήνα σιγοντάρει.


Σήμερα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, θα θέσει για πρώτη φορά επίσημα το ζήτημα του ελληνικού χρέους, καταθέτοντας δύο προτάσεις.

Όμως, καμία από αυτές τις δύο δεν θα αφορά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους («κούρεμα»), αφού αντιδρά η Γερμανία, αλλά τις κάτωθι:

* Την μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού από κυμαινόμενα σε σταθερά, και

* Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα 30 έτη που ισχύει τώρα, στα 50 ή στα 70 χρόνια …

Δεν υπάρχουν σχόλια: