Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Η μάχη της στρατηγικής!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την μεγαλύτερη μάχη του τελικού, εκείνη ανάμεσα στον Κάρλο Αντσελότι και στον Ντιέγο Σιμεόνε. «Το ντέρμπι του αιώνα», έγραψε η Marca για τον τελικό του Champions League. Ρεάλ και Ατλέτικο θα διεκδικήσουν η πρώτη το «Decima», το «Δέκατο», και η δεύτερη το «primero», το «πρώτο». Πρώτος τελικός (με ομάδες από την ίδια πόλη) πραγματικό ντέρμπι. Όσα αστέρια και να έχουν οι δυο τους, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και η μεγάλη μάχη γίνεται στους πάγκους.
Εκεί όπου οι Ροχιμπλάνκος μοιάζουν να είναι μία «μικρογραφία», ένας «μικρόκοσμος» του προπονητή τους, Ντιέγο Σιμεόνε, ενώ στο πρόσωπο του Κάρλο Αντεσλότι οι Μερένγκες βρήκαν την ευρωπαϊκή ευτυχία. Αυτήν, την οποία ήθελε τόσο πολύ ο Φλορεντίνο Πέρεθ.
«Δεν υπάρχουν μυστικά πριν το ματς. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι η ηρεμία και το καθαρό μυαλό στην προετοιμασία. Ο φόβος δεν είναι καλό πράγμα. Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε σωστά την τακτική μας. Όταν είσαι αφοσιωμένος σε αυτό που θες στο γήπεδο, ξεχνάς τον φόβο. Δεν υπάρχουν φαβορί σε έναν τελικό», είπε ο Ιταλός και δεν έχει άδικο.

Καλώς ή κακώς είμαστε στον τελευταίο αγώνα της σεζόν. Δεν πρόκειται κανένας να μάθει νέα «κόλπα». Να κάνει την προετοιμασία του, δοκιμάζοντας καινούρια πράγματα. Ο ένας γνωρίζει τον άλλο πολύ καλά. «Έχουμε αδυναμίες, όμως ελπίζω να μην τις δείξουμε», είπε ο Σιμεόνε.
Ο Αντσελότι, όπως και ο αντίπαλός του, είναι πάντα έτοιμος να απορροφήσει την πίεση, ώστε να μην επηρεαστούν οι παίκτες του. Είναι όσο ήρεμος όσο και ο Σιμεόνε στις συνεντεύξεις τύπου. Τώρα, όμως, ξέρει ότι ενώ η σεζόν της Ατλέτικο ακόμη και με ήττα θα είναι η πιο επιτυχημένη στην ιστορία της, η νίκη θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία για τη δική του ομάδα.
«Δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι που λένε: εγώ, εγώ, εγώ. Είναι ντροπιαστικό. Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι να γίνω μέρος της ιστορίας του συλλόγου. Το Champions League μου έχει δώσει ήδη πολλά. Έχω κερδίσει 4 φορές το τρόπαιο ως παίκτης και ως προπονητής. Όλα, όμως, είναι τώρα για το Decima, το 10ο. Από την πρώτη μέρα που ήρθα όλα ήταν για αυτό. Δε θα το έλεγα εμμονή. Μόνο κίνητρο», είπε ο Ιταλός.
«Είμαι ήρεμος, χωρίς καθόλου ένταση. Σε τέτοιου είδους αγώνες δεν χρειάζεται ο προπονητής να κάνει πολλή δουλειά. Ο,τι έκανε, έκανε. Οι παίκτες βρίσκονται από μόνοι τους σε τρομερή εγρήγορση και έχουν τεράστιο κίνητρο. Εγώ ονειρεύομαι να τους δω να επαναλαμβάνουν τις εμφανίσεις που έκαναν με την Μπάγερν», ολοκλήρωσε.
«Θα πηδούσαμε από γέφυρα, αν μας το ζητούσε ο Σιμεόνε. Είναι κάτι σαν Θεός στον σύλλογο», είπε ο Τιάγκο και έδωσε το στίγμα ενός μεγάλου μέρους της επιτυχίας των Ροχιμπλάνκος.
«Πριν από περίπου 2,5 χρόνια όλα τα μέλη του τεχνικού επιτελείου ήρθαν εδώ να δουλέψουν με μεγάλο ενθουσιασμό. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να μπορέσουμε ως τιμ να μεταδώσουμε όλα αυτά που νιώθουμε στους παίκτες μας από την Πέμπτη. Και αυτοί οι παίκτες, μας έχουν επιτρέψει να το κάνουμε», αποκάλυψε ο Σιμεόνε, που μετά τον θρίαμβο στην Βαρκελώνη πριν από λίγες ημέρες, είχε μαζί του στη συνέντευξη τύπου κάποιους από τους στενούς του συνεργάτες. «Η μέρα είναι αφιερωμένη σε εκείνους, που δεν βρίσκονται συνέχεια στο προσκήνιο», είχε πει. Η δική του έννοια περί οικογένειας δεν γνωρίζει «εγώ».
Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν η Ατλέτικο ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ. Αυτό βόλεψε τον Αργεντίνο και τους παίκτες του. Έτσι και τώρα. Μόνο που οι Μαδριλένοι αυτή τη φορά είναι πιο… υποψιασμένοι. Ο Σέρχιο Ράμος έχρισε φαβορί την Ατλέτικο, με τον Χουανφράν (συγκάτοικό του στην Εθνική) να του ζητάει να αφήσει τις ευγένειες.  Οι Μερένγκες αυτή τη φορά θα πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία και αυτό ανησυχεί κάπως τον Αντσελότι. Όχι, γιατί δεν μπορούν, αλλά γιατί σε έναν κλειστό τελικό όλα μπορούν να συμβούν.

«Αυτό που με προβληματίζει είναι το αναπάντεχο», σχολίασε ο Ιταλός. Και από… αναπάντεχα ξέρουν για τα καλά οι Ροχιμπλάνκος. «Θα πάμε εκεί για να κερδίσουμε, καθώς όπως έλεγε ο αείμνηστος Λουίς Αραγονές, οι τελικοί είναι για να κερδίζονται», σχολίασε ο πρόεδρος της Ατλέτικο, Θερέθο. «Δείχνουμε ότι με σκληρή δουλειά, όλοι έχουν την ευκαιρία στην επιτυχία. Θα είναι το κερασάκι στην τούρτα μετά από 3 χρόνια πολύ σκληρής δουλειάς», απάντησε ο τεχνικός των Ροχιμπλάνκος, όταν ρωτήθηκε για το τι σημαίνει η νίκη για εκείνον και τους παίκτες του.
Η μέθοδος «cholismo» έχει φτάσει φέτος στο απόγειό της. «Το μόνο που μετράει είναι το εδώ και το τώρα», είχε πει κάποτε ο Σιμεόνε στην Marcela Mora, όταν τον είχε ρωτήσει αν κάποια μέρα θα ήθελε να αναλάβει την Ατλέτικο την στιγμή που βρισκόταν ακόμα στον πάγκο της Εστουδιάντες. «Πάντα θέλω να πιστεύω ότι θα με απολύσουν αύριο, ώστε να είμαι συγκεντρωμένος μόνο στο επόμενο παιχνίδι. Ζω με αυτόν τον τρόπο», θα πει αργότερα στο FourFourTwo. Από τότε, αυτή η λογική τον έχει φέρει στην κορυφή. Ειδικά, σε τελικούς η δική του Ατλέτικο έχει αποδείξει ότι είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει.
Όλοι, αυτή τη φορά, έχουν αναδείξει την προετοιμασία ως το πιο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας. Φυσικά, δεν φτάνει μόνο αυτό. Αντσελότι και Σιμεόνε έχουν μάθει να προσέχουν και να δίνουν τεράστια σημασία στις λεπτομέρειες, που θα κρίνουν το αν θα προσαρμοστούν και σε τι βαθμό. «Η μάχη της στρατηγικής» έγραψε η Marca και όχι της «τακτικής»... Σε αυτή τη μάχη είναι και ο μεγαλύτερος ενθουσιασμός.
Οι απουσίες
Εκτός από τον τιμωρημένο Τσάμπι Αλόνσο, ο Αντσελότι αναμένεται να μην έχει στη διάθεσή του και τον Πέπε, ο οποίος δεν κατάφερε να βγάλει το πρόγραμμα της τελευταίας προπόνησης. Αντίθετα, έτοιμος είναι ο Μπενζεμά, όπως και οι Ρονάλντο και Μπέιλ.
Από την άλλη πλευρά, ο Αρντά Τουράν αναμένεται να ξεκινήσει βασικός για την Ατλέτικο, ακόμη και αν χρειαστεί να παίξει με ένεση. Ο Ντιέγκο Κόστα από την άλλη έκανε κάποια σπριντ, όμως θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή αν θα παίξει ή όχι. «Ένας τελικός επιβάλλει να είσαι έτοιμος στο 90-100% και όχι στο 60%», είπε χαρακτηριστικά ο Σιμεόνε για τον Ισπανοβραζιλιάνο επιθετικό.


*Η Ατλέτικο είναι αήττητη φέτος. Αν κατακτήσει το τρόπαιο θα γίνει η 7η στην ιστορία που τα καταφέρνει και η πρώτη μετά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 2007-08.
*Η Ρεάλ με την Ατλέτικο έχουν βρεθεί αντιμέτωπες για την διοργάνωση και τη σεζόν 1958-59. Στα ημιτελικά μετά τους δύο πρώτους αγώνες το σκορ ήταν στο 2-2 και στον 3ο η Βασίλισσα κέρδισε με 2-1, για να βρει την Ρεμ στον τελικό.
*Η τελευταία φορά που η Ρεάλ βρέθηκε σε τελικό ήταν πριν από 12 χρόνια (με Λεβερκούζεν) και η Ατλέτικο πριν από 40 (με Μπάγερν).
*Ο Ντιέγο Σιμεόνε έχει την ευκαιρία να γίνει ο τρίτος μη Ευρωπαίος που κατακτά το τρόπαιο, μετά τους Καρνίλια (Ρεάλ) και Ερέρα (Ίντερ).
*Αν η Ρεάλ κερδίσει ο Κάρλο Αντσελότι θα πιάσει τον Μπομπ Πέισλι στην κορυφή με 3 κατακτήσεις ως προπονητής.
*Αυτός είναι ο 4ος τελικός για τον Ιταλό τεχνικό, όσους έχουν και οι Φέργκιουσον, Λίπι και Μουνιόθ.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: