Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Η… αναβίωση του έρωτα!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την ήττα της Ντόρτμουντ στον τελικό του Κυπέλλου και την… αντεπίθεση του Γίργκεν Κλοπ. Ο χαρακτήρας του Γίργκεν Κλοπ είναι κάτι που σπάνια βλέπεις στο ποδόσφαιρο. Η θετική του ενέργεια, αυτή που περνάει και στους παίκτες του, είναι κάτι το εκπληκτικό. Η ψυχολογία ενός ανθρώπου, όμως, είναι μυστήριο πράγμα. Όσο αισιόδοξος και αν είσαι, όσο και να θες να κρατήσεις μέσα σου όλα τα προβλήματα, ώστε να μην επηρεάσεις τους γύρω σου, είναι δεδομένο ότι πολλές φορές θα φανεί ο εκνευρισμός σου. Θα φανεί ότι κάτι δεν πάει καλά.  
Στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν ο τεχνικός της Ντόρτμουντ ήταν σαν ένας άνθρωπος με… μαύρο συννεφάκι πάνω από το κεφάλι του. Όσο και να προσπαθούσε να βγάλει τον πραγματικό, διασκεδαστικό του εαυτό, του ήταν πολλές φορές δύσκολο. Στις συνεντεύξεις τύπου, στα ματς. Τσακώθηκε δύο φορές on air στο Sky, βρέθηκε δύο φορές στις εξέδρες και κάποια στιγμή στο τέλος του πρώτου γύρου είχε χαρακτηρίσει «σκατά» τη σεζόν με τόσους τραυματισμούς και αναποδιές.

Όλοι στο Ντόρτμουντ περίμεναν στωικά το τέλος μίας τουλάχιστον «παράξενης» σεζόν. Να πάει και να μην γυρίσει. Κι όμως, τα πράγματα ήρθαν έτσι, που αν στον Κλοπ, στους παίκτες και στους οπαδούς έλεγαν ότι υπάρχει ακόμα ένας μήνας μπροστά τους, θα έπαιζαν με χαρά. Όχι μόνο θα έπαιζαν, αλλά επιτέλους θα έκαναν αυτό που δεν κατάφεραν εδώ και πολλούς μήνες. Θα το διασκέδαζαν. Το «ροκ», όπως είχε χαρακτηρίσει τον τρόπο παιχνιδιού των Βεσφαλών ο Κλοπ σε συνέντευξή του στον Guardian πριν το ματς με την Άρσεναλ για το Champions League, δεν ακουγόταν πλέον στις κερκίδες του «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ».
«Έρωτας» ήταν η λέξη που είχε χρησιμοποιήσει ο τεχνικός της Μπορούσια, όταν υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο μέχρι το 2018, και αυτό που έγινε με το τέλος της σεζόν, δείχνει την… αναβίωσή του. Ξεκίνησε στον δεύτερο γύρο, κορυφώθηκε στο… παραλίγο θαύμα με την Ρεάλ, συνεχίστηκε μέχρι το τέλος και μετά την ήττα από την Μπάγερν και τον τρόπο που αυτή ήρθε, δεν εξελίχθηκε ακριβώς σε οργή, αλλά σε δίψα για αντεπίθεση.
«Σας ευχαριστούμε για όλα», ήταν ο τίτλος της Süddeutsche μετά το 2-0 επί της βασίλισσας. Ο Κλοπ είχε ξαναβρήκε τη διάθεσή του, η Μπορούσια μάζεψε 39 από τους 71 βαθμούς της στον δεύτερο γύρο, ενώ η τελική συγκομιδή ήταν καλύτερη από πέρυσι και η 4η καλύτερη στην ιστορία της! «Το πρωτάθλημα φτάνει!», είπε ο - σε εξαιρετική διάθεση - Κλοπ στον Γκουαρδιόλα στη συνέντευξη τύπου πριν τον τελικό. Το φινάλε, όμως, δεν ήταν αυτό που περίμεναν στην Ντόρτμουντ.
Τα παράπονα των Βεστφαλών ήταν δικαιολογημένα. Όταν έγραψα το ματς, η λέξη «μάλλον» ήταν τόσο για το αν ο Χούμελς ήταν σε θέση οφσάιντ, όταν έκανε την κεφαλιά, όσο και για το αν η μπάλα πέρασε την γραμμή στο διώξιμο του Ντάντε. Οι Γερμανοί δεν μας… διαφώτισαν με γραμμές, όμως τις επόμενες ημέρες ήταν ξεκάθαρο. Η γραμμή έδειξε ότι ο Χούμελς ήταν σε κανονική θέση, ενώ σύμφωνα με 3D ανάλυση του ARD, η μπάλα είχε περάσει 40 εκατοστά πίσω από την γραμμή. Όπως και να έχει, ακόμη και αν το τελευταίο νούμερο ακούγεται υπερβολικό, μέχρι και η Ομοσπονδία παραδέχθηκε ότι ο διαιτητής Μάιερ και οι βοηθοί του έκαναν λάθος. Το Kicker, άλλωστε του έβαλε τον χειρότερο βαθμό στη φετινή σεζόν,  ενώ η Welt χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση ως την «χειρότερη της χρονιάς»…



Έτσι, η απογοήτευση έκανε την εμφάνισή της ξανά. Αυτή τη φορά, όμως, δεν ήταν απόγνωση. Δεν ήταν μόνο λόγω της δικής τους εμφάνισης. Η πίστη ότι αν το γκολ μετρούσε, η Ντόρτμουντ θα κέρδιζε ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα. «Η ομάδα έχασε στις λεπτομέρειες από την Μπάγερν, έχοντας σκοράρει ένα κανονικό γκολ που δεν μέτρησε. Για ακόμη μία φορά, σε έναν ακόμη τελικό με την Μπάγερν, η τύχη μας γύρισε την πλάτη. Είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό σε περίπτωση που εκείνο το γκολ είχε μετρήσει. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε», σχολίασε ο Κλοπ.
Η σεζόν τελείωσε και στο γεύμα που ακολούθησε ο Γερμανός ήταν… χείμαρρος. Παντού έβλεπες κατεβασμένα κεφάλια. Σαν το δικό του μετά την παραλαβή του μεταλλίου του. Ο Κλοπ, όμως, γνωρίζει ότι η ψυχολογία είναι το παν. Όταν πήρε το μικρόφωνο, δεν μίλησε για διαιτησίες, για αδικίες, για τραυματισμούς, για αποτυχίες. Μίλησε για όλα όσα οι παίκτες του κατάφεραν, δίνοντας το στίγμα για το μέλλον.

«Η ζωή είναι μία σειρά από προκλήσεις. Αν όλα όσα δοκιμάζεις είναι τέλεια, τότε δε νομίζετε ότι θα βαρεθείς γρήγορα; Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε ακόμη έναν τίτλο. Δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε. Για ακόμη μία φορά, όμως, κάναμε τους εαυτούς μας, τον σύλλογο και τους οπαδούς περήφανους. Πόσο ηλίθιο θα ήταν να πετάξουμε όλα αυτά, για τα οποία δώσαμε και το αίμα μας να καταφέρουμε τους τελευταίους 10 μήνες, για μία ήττα. Θα ήταν τρελό! Αν κάποιος τολμήσει και με πλησιάσει να μου πει «τι κρίμα», απλά θα του πάρω το ποτήρι από τα χέρια. Θα επιστρέψουμε. Αυτή η ομάδα είναι πολύ δυνατή. Δεν έχει σημασία ποιοι παίκτες θα φύγουν. Απλά θα βρούμε άλλους στις θέσεις τους. Μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό!», είπε ο τεχνικός της Μπορούσια στο καθιερωμένο δείπνο μετά το τέλος των υποχρεώσεων.
Σε μία σεζόν γεμάτη από προβλήματα η Ντόρτμουντ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, έχασε στην παράταση στον τελικό του Κυπέλλου και βγήκε 2η στο πρωτάθλημα, τελειώνοντας με περισσότερους βαθμούς από ό,τι πέρυσι. Ο Κλοπ έχει ήδη στο μυαλό του την επόμενη σεζόν και τι πως θα βάλει δύσκολα στους Βαυαρούς.
«Είμαστε ακόμα 30-40 χρόνια πίσω από την Μπάγερν, η οποία θα ξεκινήσει και την επόμενη σεζόν ως το μεγάλο φαβορί. Δε θέλουμε να λέμε μεγάλα λόγια, όμως σίγουρα αυτός δε θα είναι ο τελευταίος μεταξύ μας τελικός», σχολίασε ο Βάτκσε. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι η διαφορά δεν μοιάζει και τόσο χαώδης… Αρκεί ο ενθουσιασμός των Βεστφαλών στο ξεκίνημα της νέας σεζόν να μην… ξεφτίσει τόσο γρήγορα όσο φέτος. Όταν τον ξαναβρήκαν ήταν αργά… Ο Κλοπ είναι έτοιμος να οδηγήσει ξανά την Μπορούσια στους τίτλους.
Υ.Γ.: Το ζήτημα της τεχνολογίας γραμμής επέστρεψε ξανά στο προσκήνιο, μετά τις φάσεις στον τελικό του Κυπέλλου. Στα τέλη Μαρτίου οι ομάδες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας ψήφισαν, για το αν θα εγκατασταθεί σύστημα αντίστοιχο με εκείνο στην Premier League, όμως με ψήφους 24 κατά και 12 υπέρ, το σχέδιο απορρίφθηκε. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των περισσότερων ομάδων, ήταν λόγω του κόστους, το οποίο έφτανε περίπου στις 500.000 ευρώ.
Η Μπάγερν ξαναπήρε θέση υπέρ της εφαρμογής του, με τον Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε να αποκαλύπτει ότι θα γίνει αίτημα για νέα ψηφοφορία, κάτι που φυσικά βρίσκει σύμφωνη και την Ντόρτμουντ. Άλλωστε, αμφότερες είχαν ψηφίσει υπέρ. Η πρόταση των Βαυαρών περιλαμβάνει την εφαρμογή του μόνο στην Bundesliga, όμως φαίνεται ότι δύσκολα θα γίνει αποδεκτή με τη συγκεκριμένη λογική.
Έτσι, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα οι δύο πλουσιότερες ομάδες – με διαφορά - στην Bundesliga να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ώστε να βοηθήσουν εκείνους που δεν έχουν και να φροντίσουν ώστε το σύστημα να δοκιμαστεί και να εγκατασταθεί. Ο Κλοπ αναφέρθηκε ακόμη και στους επόπτες γραμμής, ένα θέμα που μάλλον θα απασχολήσει την Ομοσπονδία και την Λίγκα το καλοκαίρι.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: