Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Ενας ήρεμος γίγαντας…!!

poikilidis greece
Καλαμαριώτης, Ολυμπιονίκης, παλήκαρος, μα πάνω απ΄όλα ένας σπουδαίος άνθρωπος ήταν ο Παναγιώτης Ποικιλίδης, που έφυγε αιφνιδιαστικά από την ζωή σε ηλικία 49 χρονών.
Γέννημα-θρέμμα της Καλαμαριάς, ο Παναγιώτης γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1965 και ακολούθησε τα βήματα του αδελφού του Γιώργου, που ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος και είχε ασχοληθεί με την ελληνορωμαϊκή πάλη, πηγαίνοντας στο σπουδαίο τμήμα του ΒΑΟ, που είχε μεγάλο δάσκαλο τον Όθωνα Μοσχίδη και άλλους πρωταθλητές του σπορ.
Ο Παναγιώτης Ποικιλίδης ξεχώρισε γρήγορα και κατάφερε να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, το 1984, σε ηλικία 19 ετών! Στους Αγώνες συμμετείχε στην κατηγορία +100 κιλών και πήρε την 4η θέση, όπως και ο αδελφός του Γιώργος, στην κατηγορία των 100 κιλών της ελληνορωμαϊκής. Ο πολύ ταλαντούχος Παναγιώτης κατάφερε στο Λος Άντζελες να νικήσει 4-3 στα σημεία τον μετέπειτα χρυσό Ολυμπιονίκη, Αμερικανό Τζεφ Μπλάτνικ! Η νίκη στον δεύτερο γύρο του τουρνουά είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και ο Παναγιώτης θα έφτανε στον τελικό, αν δεν γνώριζε την ήττα στα σημεία από τον Γιουγκοσλάβο Μεμίσεβιτς… Στους ίδιους Αγώνες ήταν 8ος στην κατηγορία βαρέων βαρών στην ελευθέρα πάλη.
Το 1992 πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Ήταν 8ος στην κατηγορία των 130 κ.

Στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα νίκησε τον Γερμανό Σίκελ και πήρε την 5η θέση της τελικής κατάταξης
Η τελευταία συμμετοχή καταγράφηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στην Ατλάντα και ενώ ο Παναγιώτης ήταν 32 ετών.Εκεί η ελληνική πάλη εκπροσωπήθηκε με 5 αθλητές στην ελληνορωμαϊκή και 4 στην ελευθέρα. Στο τουρνουά της ελληνορωμαϊκής την καλύτερη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Παναγιώτης Ποικιλίδης, κατακτώντας την 5η θέση. Αν δεν έβρισκε στο δρόμο του τον διάσημο και (ανίκητο…) Ρώσο, Αλεξάντερ Καρέλιν από τον οποίο ηττήθηκε με πτώση, μπορούσε να διεκδικήσει μετάλλιο.
Επίσης από το 1986 μέχρι το 1991 πάλεψε σε τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα (καλύτερη θέση η 6η στα 100 κ. της ελληνορωμαϊκής στη διοργάνωση του 1986), ενώ σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων είχε να επιδείξει τις δύο 4ες θέσεις στα 130 κ. στις διοργανώσεις του 1991 και του 1994.

Στο πλευρό του Θόδωρου Ζαγοράκη επί σειρά ετών, ως στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
Αφού ασχολήθηκε με την αυτοδιοίκηση στην περιοχή που μεγάλωσε (Καλαμαριά) και με τον σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, εντάχθηκε στην διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ το 2007, στο πλευρό του Θόδωρου Ζαγοράκη. Υπηρέτησε με αφοσίωση τα καθήκοντα του, έχοντας κυρίως τον δύσκολο ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ ΠΑΕ και Οργανωμένων φιλάθλων. Η παρουσία του εκτιμήθηκε θετικά και από τις διοικήσεις που ακολούθησαν και ιδιαίτερα από τον Ιβάν Σαββίδη, που τον διατήρησε στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μέχρι την μοιραία ημέρα…
Το 2000 επανίδρυσε το τμήμα πάλης στο σύλλογο της καρδιάς του, τον ΠΑΟΚ, ένα τμήμα που είχε μείνει ανενεργό από την περίοδο της Κατοχής.

Παθιασμένος για τον ΠΑΟΚ, όπως στον πρόσφατο πρώτο ημιτελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό
Ο Παναγιώτης Ποικιλίδης παθιάστηκε με τον ΠΑΟΚ, έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να βοηθήσει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και δεν είναι είναι λίγες οι φορές, που κράτησε μέσα του ένα δίκαιο παράπονο, από συμπεριφορές που δεν του άρεσαν. Παρέμεινε ένας ήρεμος γίγαντας και όλοι είχαν να πουν μόνο καλά λόγια την συνεσταλμένη και σοβαρή παρουσία του.
Εξαίρετος οικογενειάρχης, με τρία παιδιά (δύο κόρες και ένας γιος), τίμησε τα ελληνικά χρώματα όσο λίγοι. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…

Γιατί, ρε Παναγιώτη… Γιατί…
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: