Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Από πρωταγωνιστές... κομπάρσοι!!

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για τους τερματοφύλακες που διακρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, όμως στο ξεκίνημα της σεζόν δεν έχουν θέση βασικού στους συλλόγους τους.
Ο Γερμανός Μάνουελ Νόιερ ψηφίστηκε κορυφαίος τερματοφύλακας του Μουντιάλ, όμως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που διεκδίκησαν (και ενδεχομένως δικαιούνταν) το «Χρυσό Γάντι». Οι τερματοφύλακες από την Κεντρική και Λατινική Αμερική ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους και δεν ήταν λίγες οι στιγμές που πήραν... από το χέρι την εθνική τους ομάδα.
ADVERTISEMENT
Κέιλορ Νάβας, Γκιγιέρμο Οτσόα, Νταβίντ Οσπίνα και Σέρχιο Ρομέρο αποτέλεσαν τα «κλειδιά» στην πορεία της Κόστα Ρίκα, του Μεξικού, της Κολομβίας και της Αργεντινής, αντίστοιχα, στα γήπεδα της Βραζιλίας. Οι τρεις πρώτοι, μάλιστα, «εξαργύρωσαν» τις εντυπωσιακές τους εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο με μεταγραφές σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Τι έκαναν όμως στο Μουντιάλ και τις κάνουν στο ξεκίνημα της σεζόν;
Κέιλορ Νάβας (Κόστα Ρίκα-Ρεάλ Μαδρίτης)
Ποιος δε θυμάται τα κατορθώματα του Κοσταρικανού πορτιέρο στη Βραζιλία; Στα «θύματα» του Νάβας βρισκόμαστε κι εμείς οι Έλληνες, αφού ακόμη μας πονάει η απόκρουση στο χτύπημα πέναλτι του Γκέκα. Σχεδόν μόνος του έστειλε την Κόστα Ρίκα μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ολλανδία. Στα τρία από τα πέντε ματς κράτησε ανέπαφη την εστία του, ενώ τρεις φορές αναδείχθηκε MVP του παιχνιδιού.
Αυτές οι εμφανίσεις του Κέιλορ Νάβας... ανάγκασαν τη Ρεάλ Μαδρίτης να δώσει 10 εκατομμύρια ευρώ στη Λεβάντε, προκειμένου να τον κάνει δικό της. Παρά τις μέτριες εμφανίσεις του Κασίγιας και τη «μουρμούρα» γύρω από το πρόσωπό του Ισπανού γκολκίπερ, ο Κάρλο Αντσελότι δεν εμπιστεύεται ακόμη τον Κοσταρικανό. Μόνο στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στην Έλτσε πήρε φανέλα βασικού ο Νάβας. Στα υπόλοιπα ματς κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Κασίγιας.
Γκιγιέρμο Οτσόα (Μεξικό-Μάλαγα)
Ο «εξαδάχτυλος» πήρε από το χέρι το Μεξικό και το έφτασε μέχρι τους 16, όπου αποκλείστηκε από την Ολλανδία. Ακόμη και σε εκείνο το ματς, ο Οτσόα ήταν MVP, όπως και σε αυτό των ομίλων απέναντι στη Βραζιλία, όπου ύψωσε τείχος μπροστά από την εστία του, σταματώντας με εντυπωσιακές επεμβάσεις τους οικοδεσπότες.
Πολλές ομάδες ενδιαφέρθηκαν μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο να αποκτήσουν τον «ελεύθερο» από την Αζαξιό, Οτσόα, με τη Μάλαγα να αποσπά την υπογραφή του Μεξικανού. Παρόλα αυτά, ο Καμερουνέζος Κάρλος Καμενί είναι αυτός που έχει κερδίσει τη θέση βασικού στα πέντε πρώτα παιχνίδια της Μάλαγα στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, με τον Οτσόα να μένει ισάριθμες φορές στον πάγκο.
Σέρχιο Ρομέρο (Αργεντινή-Σαμπντόρια)
Ποιος θα πίστευε πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο ότι ο Ρομέρο θα έκλεβε τη δόξα των Μέσι και Ντι Μαρία; Κι όμως ο Αργεντινός τερματοφύλακας δικαίωσε τον Αλεχάντρο Σαμπέγια για την επιλογή του. Με εξαιρετικές εμφανίσεις σε όλα τη διάρκεια της διοργάνωσης και αποκορύφωμα τις αποκρούσεις πέναλτι στον ημιτελικό με την Ολλανδία, που έστειλαν την Αργεντινή στον τελικό, ο 27χρονος πορτιέρο έγινε «μήλον της έριδος» για τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.
Παρά το ασφυκτικό πρέσινγκ, ο Ρομέρο αποφάσισε να παραμείνει στην Σαμπντόρια, όπου ενδεχομένως να πίστευε ότι είχε εξασφαλισμένη θέση βασικού κάτω από τα δοκάρια. Ο Σίνισα Μιχαϊλοβιτς όμως εμπιστεύεται τον Εμιλιάνο Βιβιάνο, με τον Αργεντινό (που ήταν τιμωρημένος βέβαια σε δύο ματς) να μην έχει αγωνιστεί ούτε δευτερόλεπτο στο φετινό Καμπιονάτο.
Νταβίντ Οσπίνα (Κολομβία-Άρσεναλ)
Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ έδωσαν οι «κανονιέρηδες» στη γαλλική Νις, προκειμένου να κάνουν δικό τους το βασικό τερματοφύλακα της εθνικής Κολομβίας. Οι εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος ωστόσο δεν έχει δώσει ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στον Οσπίνα.
Ο Κολομβιανός, βέβαια, ταλαιπωρήθηκε από μυϊκό τραυματισμό, μένοντας για αρκετό διάστημα εκτός προπονήσεων. Έχει επιστρέψει εδώ και δύο εβδομάδες στην ενεργό δράση, όμως ο Αλσατός τεχνικός εμπιστεύεται ακόμη στο πρωτάθλημα τον Σέζνι. Ο Οσπίνα έκανε ντεμπούτο... με το αριστερό αυτή την εβδομάδα, καθώς αγωνίστηκε για το Λιγκ Καπ απέναντι στη Σαουθάμπτον, από την οποία η Άρσεναλ ηττήθηκε με 2-1.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: