Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ρετσινιά σαν το -35! Γιατί δεν έχει παραιτηθεί ακόμα;

Ο Γ. Κογκαλίδης εξηγεί στον SportDog γιατί ο Γιώργος Μπαρτζώκας στιγματίστηκε από την ιστορία. Η "συγνώμη" που δεν είπε ποτέ κι ο "σκελετός" που βρίσκεται στην ντουλάπα του! Τι κοινό μπορεί να έχει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς; Έχουν να λένε για μια …τεράστια πρωτιά. Ο Μάλκοβιτς ήταν ο πρώτος προπονητής που κατέκτησε Ευρωλίγκα (Κύπελλο Πρωταθλητριών, αν δεν κάνω λάθος, της τότε εποχής) με ελληνική ομάδα κι ο Μπαρτζώκας ο πρώτος Έλληνας προπονητής, που κέρδισε την Ευρωλίγκα. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό κοινό σημείο: Είναι οι δύο κόουτς, που ...στιγμάτισε η ιστορία!
Ήταν 19 Μαΐου 1996, όταν ο τροπαιούχος Παναθηναϊκός πήγε με ...γαλλικό αέρα (το φάιναλ φορ είχε γίνει στο Παρίσι) στο ΣΕΦ, για τον τελικό που θα έκρινε τον τίτλο. Όχι μόνο του ...κόπηκε ο αέρας, αλλά χωρίς ανάσα οι παίκτες του είδαν το ταμπλό να γράφει το ατιμωτικό 73-38 σε βάρος τους.
Αυτή η ήττα στοιχειώνει εδώ και 18 χρόνια τον Παναθηναϊκό. Μπορεί να έχει βγει νικητής από τις περισσότερες μονομαχίες με τον "αιώνιο" αντίπαλο, ειδικά στους αγώνες που κρίνουν τίτλο, όμως ποτέ δεν έβγαλε από πάνω του τη ...ρετσινιά του -35. Όλα αυτά μέχρι χθες το βράδυ.
Αυτή η ήττα του Ολυμπιακού είναι ισοδύναμη. Είναι εξίσου ντροπιαστική, είναι -κατ΄ αναλογία- ιστορική. Γιατί είναι ένα αποτέλεσμα εκτός λογικής, εκτός πραγματικότητας, εκτός κάθε μπασκετικής ανάλυσης. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν ήταν απλά το φαβορί. Τηρουμένων των αναλογιών έπρεπε να φύγουν με χαλαρή νίκη από το ΟΑΚΑ. Αντ΄ αυτού έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι, ντροπιασμένοι όσο ποτέ.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν χωρά πουθενά. Περίμενα ότι στη συνέντευξη Τύπου θα έλεγε ΜΟΝΟ δύο λέξεις. Η μία ήταν "συγνώμη" και η άλλη "παραιτούμαι". Δεν το έπραξε. Το γιατί το γνωρίζει ο ίδιος.
Οι εικόνες στο ΣΕΦ, η ταραχώδης άφιξη της αποστολής, οι αποδοκιμασίες, οι προπηλακισμοί, δεν είναι στοιχεία που επικροτούμε. Αλίμονο. Επαγγελματίες είναι κι αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους απομακρύνονται, δεν προπηλακίζονται. Όμως, είναι ξεκάθαρο πως ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν αποδέχεται πλέον ως τεχνικό ηγέτη της ομάδας τον Γιώργο Μπαρτζώκα.
Η γνώμη μου είναι πως σήμερα κιόλας, έχει αργήσει ήδη, πρέπει να ανακοινωθεί η από κοινού λύση της συνεργασίας. Η αποτυχία του Έλληνα τεχνικού είναι παροιμιώδης. Είτε σε αγωνιστικό, είτε σε ψυχολογικό επίπεδο. Ακόμα κι όταν ο Κώστας Σλούκας προσπαθούσε να του παράσχει ομπρέλα προστασίας, ο ίδιος μετατόπιζε το βάρος της ευθύνης στους παίκτες του, συμπεριλαμβανομένου και του διεθνή πόιντ γκαρντ, που ήταν δίπλα του στη συνέντευξη Τύπου και τον "κάλυπτε".
Δεν είμαι από αυτούς που στοχοποιούν, ή αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, όμως ο καθένας κρίνεται από τη δουλειά του. Κι εγώ αν αρχίσω να γράφω άλλα αντί άλλων θα χάσω το προνόμιο να έρχομαι σε απευθείας επαφή μαζί σας. Κι ο καθένας εξ ημών, αν δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει στην ...ντουλάπα του μια περήφανη κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου, με πανέμορφο μπάσκετ, με ποιοτική απόδοση, με εξαιρετική προσέγγιση στα πράγματα. Από χθες έχει κι έναν ...σκελετό. Το αν θα τον κουβαλά 16 χρόνια, θα το δείξει η ιστορία.
*Πηγή: sportdog.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: