Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Η Ελλάδα και οι «σάκοι του μποξ» των προκριματικών!! (vids)

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει τις μεγαλύτερες σε έκταση νίκες, που σημειώθηκαν σε προκριματική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μεταξύ των οποίων και μια της Ελλάδας επί της Φινλανδίας.
Σαν Μαρίνο, Μάλτα, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο και Λιχτενστάιν έχουν γίνει ουκ ολίγες φορές... σάκοι του μποξ από τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια σε προκριματικά. Γιατί για τελική φάση ούτε λόγος, μια και η κατάκτηση έστω ενός βαθμού απέναντι σε ισχυρό αντίπαλο ισοδυναμεί με θαύμα για τις συγκεκριμένες εθνικές ομάδες.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι «μεγάλοι» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχουν ξεσπάσει απέναντι στους μικρούς, φιλοδωρώντας τους με πολλά γκολ. Τόσα πολλά, μάλιστα, που ο ηλεκτρονικός πίνακας έχει καταγράψει διψήφιο αριθμό τερμάτων. Από δέκα και πάνω, δηλαδή.
Το ρεκόρ κατέχει η εθνική Γερμανίας, η οποία το 2006 είχε επικρατήσει με το εντυπωσιακό 0-13 στην έδρα του Σαν Μαρίνο. Το μακρινό 1983, η Ισπανία συνέτριψε τη Μάλτα με 12-1, ενώ η πιο πρόσφατη μεγάλη νίκη σημειώθηκε το 2011 στο 11-0 της Ολλανδίας επί του Σαν Μαρίνο. Μια ακόμη ομάδα που πέτυχε διψήφιο αριθμό τερμάτων ήταν η Γαλλία, η οποία το 1995 νίκησε το Αζερμπαϊτζάν με 10-0.
Εννέα τέρματα σημείωσαν σε πολλές περιπτώσεις εθνικές ομάδες, ενώ θέση στο «πάνθεον» των μεγαλύτερων νικών κατέχει όμως και η εθνική μας ομάδα. Ούτε πέτυχε, ούτε δέχθηκε δέκα τέρματα και πάνω, όμως στις 11 Οκτωβρίου 1978 είχε συντρίψει τη Φινλανδία (σύμπτωση, αυτό το Σάββατο 11 Οκτωβρίου και πάλι αντίπαλός μας η Φιναλνδία) με σκορ 8-1 στο Απόστολος Νικολαΐδης, για την προκριματική φάση του Κυπέλλου Εθνών του 1980. Με προπονητή τον αείμνηστο Αλκέτα Παναγούλια και σκόρερ τους Μαύρο (3), Δεληκάρη (2), Νικολούδη (2) και Γαλάκο η γαλανόλευκη έκανε πάρτυ, κάνοντας μεγάλο βήμα για τη συμμετοχή της για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση.







*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: