Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Πού ποντάρει ο Παναθηναϊκός με τον Μπλουμς!!

O Αρης Λαούδης γράφει για τα δύο χαρακτηριστικά παιχνιδιού του Γιάνις Μπλουμς που ταιριάζουν και ταυτόχρονα έλειπαν από την περιφέρεια του Παναθηναϊκού, μετά τους τραυματισμούς των Νέλσον και Σλότερ.
Με λίγα μπρος - πίσω που λέμε στο μπάσκετ και τη Λετονία να γίνεται το επίκεντρο του Παναθηναϊκού το τελευταίο 48ωρο, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έκανε την τελική επιλογή, διάλεξε τον Γιάνις Μπλούμς κι έκλεισε τη μία από δύο «τρύπες» στο πράσινο ρόστερ.
ADVERTISEMENT
Ο Μαυροβούνιος τεχνικός «πάγωσε» την τελευταία στιγμή την επιστροφή του Κρίσταπς Βάλτερς στην Ελλάδα, επέλεξε έναν συμπατριώτη του για την νευραλγική θέση του πλέι μέικερ και πλέον βάζει πλώρη για να αποφασίσει και για τον «ψηλό», έχοντας περισσότερες δυσκολίες και περιορισμένες λύσεις.
Είναι σαφές ότι ο Μπλουμς δεν έρχεται στον Παναθηναϊκό για να λύσει μονομιάς τα προβλήματα του Ιβάνοβιτς, ούτε βεβαίως είναι σε θέση να μπει στα παπούτσια του Νέλσον και να εφαρμόσει το πλάνο που είχε εξαρχής στη σκέψη του ο Μαυροβούνιος τεχνικός. Δεν μπορείς να ζυγίζεις μήλα με πορτοκάλια, άρα είναι παράλογο να μπούμε στη διαδικασία της σύγκρισης και να ψάξουμε το τι παίρνει ο Παναθηναϊκός από τον Λετονό, συγκριτικά με την απουσία του Νέλσον που είναι τελείως διαφορετικός παίκτης.
Ο Μπλουμς δεν είναι σταρ, δεν ήταν ποτέ άλλωστε, ούτε καν παίκτης από το πρώτο ράφι που λέμε. Είναι μια αξιόπιστη λύση για κάθε προπονητή που θέλει να έχει τη δική του φωνή πάνω στο παρκέ. Εναν άνθρωπο δηλαδή που θα... αρπάζει με τη μία την εντολή του, θα φροντίζει να την κάνει πράξη με κάθε τρόπο και όταν σφυρίζει η γραμματεία για τελευταία φορά θα αισθάνεται πως ήταν ο άνθρωπος του προπονητή μέσα στο γήπεδο.
Ο 32χρονος γκαρντ (σ.σ. θα τον βλέπουμε πολύ συχνά στη θέση «2») είναι αυτό που λέμε παραδοσιακά «παιδί του κόουτς», αυτός που θα πάει πρώτος και θα φύγει τελευταίος από το γήπεδο, θα δίνει το... 200% σε κάθε προπόνηση, θα παθιάζεται σε κάθε φάση, θα αγαπηθεί από τον κόσμο λόγω του πάθους του και θα διεκδικεί περισσότερο χρόνο στο παρκέ, μέσα από την... λύσσα του να εκετελέσει σωστά τις εντολές του προπονητή του.
O Μπλουμς έχει γυρίσει τη μισή Ευρώπη για να φτάσει στα 32του μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του. Θ' άκουσε Παναθηναϊκός και θα μπήκε τρέχοντας στο αεροπλάνο, με δεδομένο ότι η Μπιλμπάο ήταν το μεγαλύτερο παράσημο που είχε μέχρι σήμερα στην καριέρα του. Ακόμη κι αν το συμβόλαιο είναι για 1+1 μήνα, ο Μπλουμς θα 'ρθει για να «βγάλει» όλη τη χρονιά και είναι τέτοιος ο χαρακτήρας του που δικαιούται να πιστεύει ότι θα τα καταφέρει.
Καθαρά αγωνιστικά, η προσθήκη του Λετονού θα δώσει δύο σημαντικά στοιχεία στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Πρώτον, ο Ιβάνοβιτς θα έχει έναν κλασικό σουτέρ στην περιφέρεια που μοιάζει να λείπει από το φετινό ρόστερ (και όχι μόνο...). Με εξαίρεση τον Σλότερ που δεν γνωρίζουμε τι... ψάρια πιάνει, ουδείς άλλος - πλην του Διαμαντίδη - διαθέτει αυτό που λέμε «φονικό ένστικτο» από τα 6,75μ. και ο Μπλουμς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σ' αυτό το κομμάτι.
Την τελευταία διετία το ποσοστό του στα τρίποντα (43%) πλησίαζε το αντίστοιχο στα δίποντα (52%) και είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό πως σούταρε τετραπλάσιες φορές από τα 6,75μ. απ' ό,τι μέσα από τη γραμμή! Είναι από τους σουτέρ που δεν το σκέφτονται, δεν κοιτάνε δηλαδή αν βρίσκονται στα 7,5 ή στα 6,5 έτρα, όταν παίρνουν την μπάλα στα χέρια τους. Εχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο χέρι του και θα πάρει την προσπάθεια με τρομερή ταχύτητα, ακόμη κι αν ακούει την ανάσα του αντιπάλου πίσω του.  Ο Μπλουμς, όπως και κάθε παίκτης με αυτά τα χαρακτηριστικά, αρέσκεται να βγαίνει από διπλά και τριπλά σκριν και από την στιγμή που η αντίπαλη άμυνα θα του δώσει το μισό μέτρο που χρειάζεται, τότε θα βομβαρδίσει, χωρίς δεύτερη σκέψη. 
Το δεύτερο χαρακτηριστικό του Παναθηναϊκού που ταιριάζει στον Μπλουμς, εφόσον μάλιστα αποκτήσει έναν αθλητικό ψηλό με τα χαρακτηριστικά του Λάσμε ή του Γκιστ, είναι η ικανότητά του να παίζει έξυπνα το πικ εντ ρολ. Από την στιγμή που απειλεί με το καλό περιφερειακό σουτ, τότε χρειάζεται έναν συμπαίκτη ικανό για να στήσει σωστά ένα πικ εντ ρολ κι αν μη τι άλλο οι «πράσινοι» έχουν παίκτες με τέτοια χαρακτηριστικά.
Τα μειονεκτήματα του Μπλουμς είναι λίγο - πολύ γνωστά. Πρώτον, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την αγωνιστική του κατάσταση, καθώς αυτό το διάστημα ήταν χωρίς ομάδα, συν βεβαίως του γεγονότος ότι δεν έχει παίξει ποτέ σε ομάδα επιπέδου Παναθηναϊκού για να γνωρίζει πώς θα διαχειριστεί δύσκολες και τόσο απαιτητικές καταστάσεις. Το σουτ είναι αυτό με το οποίο έβγαζε το ψωμί του όλα αυτά τα χρόνια, με τα όποια πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα έχει η επιλογή του να «ζεις και να πεθαίνεις από τα 6,75μ.».
Υ.Γ.: Η απόφαση για τον ψηλό είναι ακόμη πιο δύσκολη απ' ό,τι για τον κοντό. Γι αυτό άλλωστε ο Ιβάνοβιτς δυσκολεύεται να πάρει την απόφασή του. Ο παίκτης που θα αποκτηθεί πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν φθηνοί και ελεύθεροι στην αγορά. Αρα μοιραία ο Παναθηναϊκός θα δώσει κάτι παραπάνω, ίσως χρειαστεί να «σπάσει» συμβόλαιο, άλλωστε μια τέτοια περίπτωση είναι για παράδειγμα και ο Σλότερ της Ρεάλ, για τον οποίο υπήρξε ενδιαφέρον...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: