Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό «σχολείο» (vids)

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές που... μεγάλωσαν στην ακαδημία της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και στη συνέχεια διέπρεψαν στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τη «Μασία» από την οποία έχουν προέλθει τα αστέρια της Μπαρτσελόνα (Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα κτλ.), ενώ πασίγνωστες είναι οι ακαδημίες της Άρσεναλ, που μαζεύουν ταλέντα από κάθε γωνιά του πλανήτη. Υπάρχει όμως και μια ακαδημία στην Κροατία, που μπορεί να μην στρέφονται πάνω της οι προβολείς, όμως τα αποτελέσματα της δουλειάς της φαίνονται στο γήπεδο, αλλά και στην εξέλιξη των ποδοσφαιριστών, που αναδείχθηκαν σε αυτή. Πρόκειται για την ακαδημία της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, γνωστή ως Hitrec-Kacian.
ADVERTISEMENT
Το ξεκίνημα πριν 47 χρόνια
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1967 η ακαδημία της Ντιναμό άνοιξε τις πύλες της στα νέα ταλέντα της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας. Με επικεφαλής τον Μπράνκο Χόρβατεκ και προπονητές παλιές δόξες της ομάδας και πρώην διεθνείς Γιουγκοσλάβους ποδοσφαιριστές, όπως οι Βλάντιμιρ Τσοντς, Ρούντολφ Τσβεκ και Ζντένκο Κόμπεστσακ, η Hitrec-Kacian άρχισε να γιγαντώνεται, σαρώνοντας τους τίτλους στις μικρές κατηγορίες.
Τα πρώτα «αστέρια»
Με το πέρασμα των χρόνων ο ποδοσφαιρικός χάρτης... άνοιξε, με αποτέλεσμα η ακαδημία της Ντιναμό να ξεκινήσει να τροφοδοτεί – μέσω της πρώτης ομάδας - τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Χρονικά, το πρώτο «αστέρι» που ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την Hitrec-Kacian και πήρε σπουδαία μεταγραφή ήταν ο Ρόμπερτ Προσινέτσκι, ο οποίος το 1986 μετακινήθηκε στον τότε μεγάλο Ερυθρό Αστέρα. Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τους «ερυθρόλευκους» το 1991, ο Κροάτης άσος πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ λίγα χρόνια αργότερα αγωνίστηκε και στην Μπαρτσελόνα.
Ένας ακόμη βιρτουόζος της μπάλας, που ξεκίνησε από την ακαδημία της Ντιναμό ήταν ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν. Το 1991 ο Κροάτης μέσος πήρε μεταγραφή από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Μίλαν, όπου αγωνίστηκε για δέκα χρόνια, κερδίζοντας με τους «ροσενέρι» τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ σε δέκα χρόνια.
Ζβόνιμιρ Σόλντο, Ντάριο Σίμιτς και οι γνωστοί μας, από το πέρασμά τους από την Ελλάδα, Ιγκόρ Μπίσκαν και Τόμισλαβ Μπούτινα ήταν μέλη της ακαδημίας της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
Εθνική Κροατίας... made by Hitrec-Kacian
Αυτή τη στιγμή πολλά μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξεκίνησαν από την Hitrec-Kacian. Ο πιο γνωστός απ’όλους δεν είναι άλλος από τον Λούκα Μόντριτς της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος έφυγε από την Ντιναμό το 2008 με προορισμό την Τότεναμ. Μετά από τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο, ο Μόντριτς το 2012 πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ και από τότε αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη μεσαία γραμμή της «βασίλισσας».
Φυσικά, εκτός του Μόντριτς, η... μισή εθνική Κροατίας αποτελείται από παίκτες της Hitrec-Kacian. Βέντραν Τσόρλουκα, Νίκο Κράνιτσαρ, Ντέγιαν Λόβρεν και Μίλαν Μπαντέλι αποτελούν τον κορμό της «Χρβάτσκα».
Η νέα φουρνιά
Εκτός από τους προαναφερθέντες, η ακαδημία της Ντιναμό έχει κάνει... το θαύμα της και την τελευταία πενταετία. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, ο Ματέο Κόβατσιτς πήρε πέρσι μεταγραφή για την Ίντερ, έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ. Και μάλιστα όχι σε ρόλο κομπάρσου, αλλά πρωταγωνιστή, καθώς φορά τη φανέλα με το 10 και μετρά πάνω από 50 συμμετοχές.
Την ίδια χρονιά ο Τιν Γεβντάι πήρε μεταγραφή για τη Ρόμα και ο Σίμε Βρσάλικο για την Τζένοα. Σήμερα αγωνίζονται σε Λεβερκούζεν (ως δανεικός) ο πρώτος και στη Σασουόλο ο δεύτερος.
Οι teenagers αστέρες
Η «παραγωγή» και μεταπώληση ποδοσφαιριστών πλέον ξεκινά από τις εφηβικές ηλικίες. Ο 18χρονος «νέος Μέσι», Άλεν Χαλίλοβιτς, πήρε πριν από λίγους μήνες μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα (αγωνίζεται στη β’ ομάδα) έναντι 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο συνομήλικός του, Ρόμπερτ Μούριτς, μετακόμισε στην Ολλανδία για λογαριασμό του Άγιαξ. Και αυτός αγωνίζεται στην ομάδα νέων του «Αίαντα».
Ένα χρόνο πιο μικρός (γεννημένος το 1997) ο Φραν Μπρόντιτς είναι ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί ποτέ σε επίσημο αγώνα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Σε ηλικία 16 χρονών, 3 μηνών και 6 ημερών πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στον αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στην Ίντερ Ζάπρετσιτς. Σήμερα, στα 17 του, ανήκει στην Κλαμπ Μπριζ.
Το επόμενο αστέρι που περιμένει τη σειρά του για το μεγάλο «άλμα» ακούει στο όνομα Άντε Τσόριτς. Μόλις 17 κι αυτός, μετρά ήδη 10 συμμετοχές φέτος με τη φανέλα της Ντιναμό σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Στην Κροατία τον αποκαλούν «νέο Προσινέτσκι». Εκείνος έκανε την αρχή το 1987. Ο Τσόριτς μπορεί να μην είδε ποτέ τον Προσινέτσκι να σηκώνει το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ούτε να φορά τις φανέλες της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα. Είπαμε, είναι γεννημένος το 1997.
Αμφότεροι, όμως, έχουν ξεκινήσει από την Hitrec-Kacian, τη «Μασία» των Βαλκανίων. Οπότε γιατί να μην έχουν και ανάλογη συνέχεια;






*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: