Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Τα... τριψήφια Λιοντάρια!!

Ο Γουέιν Ρούνεϊ ετοιμάζεται για την 100η συμμετοχή του με την Εθνική Αγγλίας και το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμίζει τους υπόλοιπους που έχουν καταφέρει να «γράψουν» τριψήφιο αριθμό. Γράφει ο Θάνος Σαρρής.  
Οι 100 συμμετοχές με την εθνική αποτελούν ορόσημο για κάθε ποδοσφαιριστή. Ο Γουέιν Ρούνεϊ ετοιμάζεται να μπει στο κλειστό κλαμπ των παικτών που το έχουν καταφέρει στα «Τρία Λιοντάρια» και το FFT του gazzetta.gr θυμίζει τα υπόλοιπα μέλη του!

Πίτερ Σίλτον - 125 συμμετοχές

Ο Μπράιαν Κλαφ πίστευε πάντα ότι ο τερματοφύλακας μπορεί να αλλάξει τη δυναμική μιας ομάδας. Όταν κατάφερε να προσθέσει τον Σίλτον στη Νότιγχαμ Φόρεστ, το 1977, ποντάροντας στην απογοήτευσή του στην υποβιβασμένη Στόουκ, ήταν βέβαιος για το Πρωτάθλημα. Ο Σίλτον ήταν... σταθερή αξία κάτω από τα γκολπόστ και το έδειξε και σε διεθνές επίπεδο από νωρίς. Έχοντας αποφασίσει να μείνει στη Λέστερ, την ομάδα που τον μεγάλωσε, παρά τον υποβιβασμό της, έκανε τον Σερ Αλφ Ράμσεϊ να τον καλέσει στην Εθνική απέναντι στη Δυτική Γερμανία τον Νοέμβριο του 1970. Ήταν μόνο η αρχή. Βεβαίως, η πορεία του στα «Λιοντάρια» δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Στο ματς με την Πολωνία, όπου έμεινε στην ιστορία για τα επιτεύγματα του αντίπαλου τερματοφύλακα, Γιαν Τομαζέφσκι, έκανε ένα ολέθριο λάθος, ενώ έφτασε στο σημείο να σταματήσει από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όταν ήταν στη Στόουκ, επειδή ήταν δεύτερη επιλογή πίσω από τον Ρέι Κλέμενς της Λίβερπουλ. Η πορεία του στη Φόρεστ επανέφερε τη φανέλα με το εθνόσημο, ενώ ήταν πρωταγωνιστής και στο «Χέρι του Θεού». Σταμάτησε στις 125 συμμετοχές, που τότε ήταν παγκόσμιο ρεκόρ, έχοντας φορέσει και 15 φορές το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Ντέιβιντ Μπέκαμ - 115 συμμετοχές

Ο απόλυτος σταρ των αγγλικών γηπέδων έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική τον Σεπτέμβριο του 1996, σε ένα ματς προκριματικών με τη Μολδαβία. Είχε μόλις επιστρέψει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το δανεισμό του στην Πρέστον. Στο Μουντιάλ του 1998 ο Γκλεν Χοντλ τον κατηγόρησε για έλλειψη συγκέντρωσης, αφήνοντάς τον εκτός στα δύο πρώτα ματς. Στο τρίτο, του έδειξε ότι έκανε λάθος, σκοράροντας το πρώτο του γκολ με το εθνόσημο με απευθείας φάουλ απέναντι στην Κολομβία. Η κόκκινη κάρτα του στο ματς με την Αργεντινή αποτέλεσε ένα από τα αρνητικά highlights στην καριέρα του, αφού του χρεώθηκε το μεγαλύτερο μερίδιο του αποκλεισμό. Στο Euro 2000, έδειξε το μεσαίο δάχτυλό του στον κόσμο που τον αποδοκίμαζε και η κόντρα του με τους οπαδούς έπαιρνε επικίνδυνες διαστάσεις. Ωστόσο, η συμβολή του στην πρόκριση στο Μουντιάλ του 2002 και ειδικά το φάουλ-λύτρωση στο παιχνίδι με την Ελλάδα, που σφράγισε το εισιτήριο, τον εξιλέωσε. Ο Μπεκς έγινε ξανά ήρωας, μέχρι να τον αφήσει εκτός ομάδας ο ΜακΛάρεν. Τελικά, αναγκάστηκε να τον καλέσει εκ νέου το 2007 και στη συνέχεια ο Καπέλο του έδειξε εμπιστοσύνη. Τον Μάρτιο του 2010, όμως, έκοψε τον αχίλλειο τένοντα του, με αποτέλεσμα να μείνει με 10 συμμετοχές λιγότερες από τον Σίλτον.

Στίβεν Τζέραρντ 114

Ο captain της Λίβερπουλ σταμάτησε με μία συμμετοχή λιγότερη από τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ξεκίνησε στην Εθνική τον Μάιο του 2000, αποτελώντας μέλος και της αποστολής για το Euro εκείνης της χρονιάς. Σημείωσε το πρώτο του τέρμα στο σημαδιακό 5-1 επί της Γερμανίας, έχοντας πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα βασικά γρανάζια στη μεσαία γραμμή. Ο Στιβ ΜακΛάρεν τον έκανε δεύτερο αρχηγό, πίσω από τον Τέρι, ενώ όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Φάμπιο Καπέλο τον δοκίμασε ως αρχηγό, καταλήγοντας τελικά εκ νέου στον Τέρι και κάνοντας δεύτερο τον Ρίο Φέρντιναντ. Πριν το Μουντιάλ του 2010, ο Στίβι ήταν ο πιο έμπειρος παίκτης της Αγγλίας και μετά τον τραυματισμό του Φέρντιναντ, πήρε το περιβραχιόνιο. Παρά την πρόθεση του Καπέλο για ανανέωση, ο Τζέραρντ συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Ο Χόντσον του έδωσε το περιβραχιόνιο σε μόνιμη βάση και τον Νοέμβριο του 2012 συμπλήρωσε 100 συμμετοχές. Ήταν αρχηγός και στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, την τελευταία του μεγάλη διοργάνωση...

Μπόμπι Μουρ 108

Ο θρυλικός αρχηγός της Γουέστ Χαμ συνέδεσε το όνομά του με την μεγαλύτερη επιτυχία των «Λιονταριών», όντας captain της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966.  Ο Πελέ τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο αμυντικό που έχει αντιμετωπίσει ποτέ και οι 108 συμμετοχές του, όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1973, αποτέλεσαν εθνικό ρεκόρ.  Το 1963, σε ηλικία μόλις 22 ετών, φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο για τη χώρα του. Δύο χρόνια πριν τη μεγάλη επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο που φιλοξενούσε η Αγγλία, έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του. Βγήκε νικητής απέναντι στον καρκίνο. Λίγο έλειψε πάντως να χάσει το Μουντιάλ εκείνο, αφού το συμβόλαιό του με τη Γουέστ Χαμ είχε λήξει και αν ο Σερ Αλφ Ράμσεϊ δεν κανόνιζε ραντεβού με τον προπονητή του στο ξενοδοχείο της Εθνικής, δεν θα είχε το δικαίωμα να αγωνιστεί!

Άσλεϊ Κόουλ 107

Παρότι συνεχίζει την καριέρα του στη Ρόμα, ο Άσλεϊ Κόουλ αποφάσισε να σταματήσει από την εθνική χωρίς να φτάσει τον Μπόμπι Μουρ! Οι 107 συμμετοχές του πάντως, τον κάνουν τον μπακ με την μεγαλύτερη παρουσία στην Αγγλία! Έχοντας δείξει από τις μικρές ομάδες της Εθνικής ότι... έχει μέλλον, έκανε ντεμπούτο του Μάρτιο του 2001 απέναντι στην Αλβανία. Καθιερώθηκε ως η βασική επιλογή στο αριστερό άκρο της άμυνας με όλους τους προπονητές που πέρασαν και συμμετείχε στα Μουντιάλ του 2002, του 2006 και του 2010. Στο Euro του 2004 ήταν στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης, ενώ το 2010 οι οπαδοί τον ψήφισαν παίκτη της χρονιάς.  Τον Μάιο του 2014, ανακοίνωσε την αποχώρησή του, αφού δεν ήταν μέρος της αποστολής για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Μπόμπι Τσάρλτον 106

Πραγματικός θρύλος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Εθνική Αγγλίας, ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον αποτελεί έναν από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα με τα τρία λιοντάρια. Έπαιξε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, το 1958, το 1962, το 1966 και το 1970, ενώ η συνδρομή του στην κατάκτηση του τίτλου ήταν καταλυτική. Έκανε ντεμπούτο λίγους μήνες μετά το δυστύχημα της Γιουνάιτεντ στο Μόναχο, σκοράροντας ένα εκπληκτικό γκολ μετά από σέντρα του Τομ Φίνεϊ. Στο δεύτερο ματς του σκόραρε δις, αλλά στο τρίτο, κλήθηκε να επιστρέψει στη Γιουγκοσλαβία, από όπου απογειώθηκε το μοιραίο αεροπλάνο πριν το δυστύχημα. Η ομάδα του έχασε 5-0. Ο Τσάρλτον δέχθηκε στις 106 συμμετοχές του μόλις μια κίτρινη κάρτα, απέναντι στην Αργεντινή το 1966.  Ο τελικός της διοργάνωσης, ήταν μια τρομερή μονομαχία ανάμεσα στον ίδιο και τον Μπεκενμπάουερ. Στο Μουντιάλ του 1970, έγινε αλλαγή στο ματς του αποκλεισμού με τη Δυτική Γερμανία. Στην επιστροφή, είπε στον Ράμσεϊ να μην τον καλέσει ξανά. Είχε 106 συμμετοχές και 49 γκολ...

Φρανκ Λάμπαρντ 106

Για πολύ καιρό μαζί με τον Στίβεν Τζέραρντ ήταν το βασικό δίδυμο της Αγγλίας. Αρκετοί αμφισβητούσαν το κατά πόσο έπρεπε να είναι και οι δύο στην ίδια 11άδα, ωστόσο είναι γεγονός πως αμφότεροι έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Ο Φράνκι έδειξε με τις συμμετοχές του στις μικρές Αγγλίες ότι θα πρωταγωνιστήσει. Σημείωσε 9 γκολ σε 19 εμφανίσεις, επιδόσεις που ξεπέρασαν μόνο ο Άλαν Σίρερ και ο Φράνσις Τζέφερς! Παρότι χρίστηκε διεθνής σε ένα φιλικό με το Βέλγιο το 1999, έπρεπε να περιμένει μέχρι το 2004 για την πρώτη του μεγάλη διοργάνωση. Τελείωσε το Euro με τρία γκολ σε τέσσερα ματς και μετά τη διοργάνωση της Πορτογαλίας και την απόσυρση του Πολ Σκόουλς, καθιερώθηκε στο αρχικό σχήμα. Στο Εurop 2006 ήταν πρώτος σκόρερ των «Λιονταριών» με πέντε γκολ, ενώ το 2010 συμμετείχε στην πιο αμφιλεγόμενη φάση της διοργάνωσης, το γκολ που ακυρώθηκε στο παιχνίδι με τη Γερμανία, το οποίο τελικά ολοκληρώθηκε με συντριβή-αποκλεισμό των Άγγλων (1-4). Μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας, ανακοίνωσε την απόσυρσή του.

Μπίλι Ράιτ 105

Ο μοναδικός της λίστας που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή. Πέρασε όλη την καριέρα του στη Γουλβς, από το 1939 μέχρι το 1959. Από τις 105 εμφανίσεις του οι 70 ήταν συνεχόμενες, ενώ έγινε ο πρώτος παίκτες στον κόσμο που ξεπερνά τις 100 διεθνείς συμμετοχές! Χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να σπάσει το ρεκόρ του ο Μπόμπι Τσάρλτον. Σταμάτησε από την Εθνική το 1959, χωρίς ποτέ να έχει δεχθεί ούτε κίτρινη κάρτα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, όταν και η Γουλβς ανέστειλε τις δραστηριότητές της, έκανε... guest εμφανίσεις στη Λέστερ, παίζοντας τόσο ως αμυντικός, όσο και ως επιθετικός!


*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: