Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

H... νέα Ατλέτικο!!

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε δημιούργησε μια νέα ομάδα, ικανή να ξεπεράσει τις ηχηρές αποχωρήσεις και να πρωταγωνιστήσει σε Ισπανία και Ευρώπη!
Ο Ντιέγο Σιμεόνε δημιούργησε μια Ατλέτικο βασισμένη στο... παλιό του αγωνιστικό πρότυπο, βάζοντας όμως νέα δεδομένα και προσθέτοντας δύναμη σε συγκεκριμένους τομείς. "Η ουσία δεν πρέπει να αλλάξει. Μπορεί να αλλάξεις τα πάντα στην ζωή όχι όμως την δική μας ουσία. Ουσία την οποία κρατάμε", είναι το moto του Σιμεόνε για την Ατλέτικο όπως αναφέρουν οι Ισοπανοί, και ο Σιμεόνε το πέτυχε αυτό φέτος. Δημιούργησε τη νέα δική του Ατλέτικο κρατώντας όμως άθικτα βασικά αγωνιστικά της στοιχεία. Στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ταυτότητά της και το γενικότερο προφίλ της. Εάν δει κανείς τα στατιστικά φέτος και τα συγκρίνει με τα περσινά θα διαπιστώσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ανάπτυξης και παιχνιδιού γενικότερα.
Η ζωή χωρίς τον Ντιέγκο Κόστα
Στην αρχική ενδεκάδα της περασμένης σεζόν ήταν έως 9 παίκτες που είχαν πάνω από το 80% του χρόνου παιχνιδιού. Πλέον ο "Τσόλο" το άλλαξε αυτό. Έχει έξι παίκτες με τέτοιο ποσοστό από την ενδεκάδα. Ο Μάριο Μάντζουκιτς είναι αυτήν την στιγμή ο τοπ σκόρερ της ομάδας με πέντε γκολ. Ένας αριθμός που απέχει όμως αρκετά από τα 12 τέρματα του Ντιέγο Κόστα στα περσινά 11 ματς πρωταθλήματος.
Κόκε, ο νέος ηγέτης
Μπορεί να μην είναι ένας εκ των αρχηγών της ομάδας όμως έχει τις ηγετικές ικανότητες έχοντας διαδεχθεί άριστα τον Κόστα. Είναι πρώτος σε πάσες και ασίστ και ενώ έχει τρέξει πολλά χιλιόμετρα στους αγώνες που έχει παίξει.

Σωτηρία μέσω του σετ παιχνιδιού
Έχοντας την έλλειψη των γκολ από τον Κόστα η Ατλέτικο βρήκε την σωτηρία της μέσα από το σετ παιχνίδι. 15 από τους 20 πόντους έχουν έρθει μέσα από την στρατηγική και το πως κατεβάζει την ομάδα ο "Τσόλο". Η Ατλέτικο φέτος έχει καταφέρει να σκοράρει από στημένα έχοντας κυρίως καλά χτυπήματα κόρνερ από την δεξιά πλευρά. Οι αριθμοί της είναι πιο καλοί από τους περσινούς. Πιο μεγάλη αποτελεσματικότητα στα χτυπήματα υπάρχει με την παρουσία του Κόκε από του οποίου πέντε εκτελέσεις έχουν αποφέρει γκολ.
Αρκετά γκολ με κεφαλιές
Ένα ακόμα χρήσιμο στατιστικό στοιχείο είναι τα 12 γκολ που έχουν μπει με κεφαλιές. Πρόκειται για ποσοστό 60% καθώς έχουν μπει 20 τέρματα. Η... κατανομή των τερμάτων επίσης άλλαξε. Τώρα το 60%, δηλαδή τα πιο πολλά μπαίνουν στο πρώτο μέρος όταν πέρυσι το 57% σημειωνόταν στο Β' ημίχρονο.
Αντί για ανάπτυξη από αριστερά ανάπτυξη από δεξιά
Την περασμένη χρονιά η Ατλέτικο είχε την ανάπτυξή της σε πρώτο χρόνο από την αριστερή πλευρά στέλνοντας την μπάλα στο κέντρο. Φέτος η ομάδα άλλαξε την βασική πλευρά της. Αναπτύσσεται αρχικά από δεξιά για να πάει στον άξονα μετά. Η αποχώρηση του Φελίπε Λουίς και η παρουσία του Σικέιρα και Ανσάλντι ανάγκασε τους Αρντά και Κόκε να είναι πιο πολύ δεξιά για να συνεργάζονται πιο καλά με τον Χουανφράν.
Λιγότερα λάθη, περισσότερες κάρτες
Στο κομμάτι του πειθαρχικού ελέγχου παρατηρούνται επίσης διαφοροποιήσεις. Ενώ η Ατλέτικο κάνει πιο λίγα λάθη και λιγότερα φάουλ δέχεται πιο πολλές κάρτες.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: