Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Τι χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να κάνει την δεύτερη υπέρβαση!!

Ο Αρης Λαούδης γράφει για τον όμιλο του Παναθηναϊκού στο Τοπ-16, τις πιθανότητες πρόκρισης στην τελική 8άδα και τα τέσσερα σημεία που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν την πορεία από 'δω και πέρα.
Στην πρώτη υπέρβαση (πρόκριση στους «16») ο Παναθηναϊκός ανταποκρίθηκε πλήρως και με οδηγό την πορεία στους ομίλους θα επιδιώξει μια δεύτερη υπέρβαση που θα είναι αρκετή για να χαρακτηριστεί η ευρωπαϊκή χρονιά «υπερεπιτυχημένη».
ADVERTISEMENT
Μπορεί για ομάδες σαν τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, την ΤΣΣΚΑ η Ευρωλίγκα να σοβαρεύει τώρα, αλλά για τον Παναθηναϊκό που εξ αρχής έθεσε χαμηλότερα τον πήχη τα σοβαρά έγιναν στην πρώτη φάση.
Ο στόχος, με δεδομένο το ρόστερ που «φτιάχτηκε» και τα οικονομικά στάνταρ της χρονιάς, ήταν η πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του θεσμού και πλέον το άγχος είναι πολύ μικρότερο απ' ό,τι τον Οκτώβριο, όταν το άγνωστο έμοιαζε με εφιάλτη.
Είναι σαφές πως ο όμιλος του Παναθηναϊκού, με την συμμετοχή των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μακάμπι, Ζαλγκίρις, Ερυθρό Αστέρα, Γαλατασαράι και Αλμπα, έχει ομάδες τεσσάρων κατηγοριών και μένει να δούμε σε ποια απ' αυτές ανήκουν οι «πράσινοι».
Το πρώτο «ράφι» έχει Μπαρτσελόνα και Ρεάλ και λογικά τρίτος δεν χωρεί. Η πρώτη και η δεύτερη θέση μοιάζουν «καπαρωμένες», εκτός αν κάποια από τις δύο αποφασίσει να... αυτοκτονήσει και να παρουσιάσει τα γνωστά συμπτώματα.
Στο δεύτερο «ράφι» ανήκει σίγουρα η Μακάμπι, διεκδικεί μια θέση ο Ερυθρός Αστέρας με βάση την εικόνα - έκπληξη που παρουσίασε στον πρώτο γύρο, ενδεχομένως και ο Παναθηναϊκός με την προϋπόθεση πως θα παρουσιαστεί όπως στο ξεκίνημα της διοργάνωσης.
Στην τρίτη κατηγορία ανήκει η Ζαλγκίρις και ένας από τους Παναθηναϊκό και Ερυθρό Αστέρα, ενώ το τελευταίο «γκρουπ» έχει Γαλατασαράι και Αλμπα, η πρώτη για τους γνωστούς λόγους με τα οικονομικά προβλήματα και η δεύτερη γιατί δεν έχει παρουσιάσει κάτι διαφορετικό απ' αυτό που περιμέναμε.
Με λίγα λόγια, η θέση του Παναθηναϊκού είναι μεταξύ 2ου και 3ου γκρουπ και η κατάταξή του θα κριθεί από το αν θα παρουσιαστεί όπως τον Οκτώβριο ή όπως τον Δεκέμβριο. Για να έχει ελπίδες ο Παναθηναϊκός να κάνει την δεύτερη υπέρβαση χρειάζεται:
1. Ενα σημείο αναφοράς στη ρακέτα, σαν κι αυτό που είχε στο ξεκίνημα της χρονιάς με τον Μπατίστα. Ο Ουρουγουανός ξεκίνησε εντυπωσιακά, παρουσίασε φυσιολογικότατη κάμψη μετά τον τραυματισμό του και το κακό για τον Παναθηναϊκό είναι πως μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να καλύψει την «τρύπα» μ' έναν από τους Μαυροκεφαλίδη και Ράιτ. Ή ο Μπατίστα λοιπόν θα «σκάσει» και θα πρέπει να παίζει στον ίδιο ρυθμό σ' όλα τα ματς ή ένας τουλάχιστον από τους «ψηλούς» θα βοηθήσει πολύ περισσότερο. Ή ο Μαυροκεφαλίδης θα αναβαθμιστεί μέσα από τις εμφανίσεις του και θα γίνει πρώτος ψηλός από δεύτερος σε κάποια ματς ή ο Ράιτ από τρίτος θα γίνει δεύτερος και θα προσφέρει λύσεις,
2. Την παρουσία του Νέλσον, ακόμη κι αν δεν είναι έτοιμος στο 100%. Στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα ο Αμερικανός ήταν «δαγκωμένος», ψαρωμένος αν θέλετε και θα χρειαστεί χρόνο για να μπει στην ομάδα και να αποκτήσει ρυθμό. Εστω κι έτσι είναι απαραίτητος για να αυξηθεί το rotation και να υπάρχουν περισσότερες λύσεις απέναντι σε ομάδες με πολλά και ποιοτικά γκαρντ.
3. Μεγαλύτερη σταθερότητα από παίκτες που αποδεικνύονται «βαρόμετρα». Σ' αυτή την κατηγορία ανήκει ο Σλότερ, ο Γκιστ, ο Παππάς, αλλά και ο Γιάνκοβιτς που έχει το δυσκολότερο έργο απ' όλους καθώς καλείται να «βγάλει» μόνος του τη θέση «3».
4. Να βγάλει στην άμυνα την ενέργεια που έβγαλε στα περισσότερα από τα παιχνίδια της πρώτης φάσης. Αν υπάρχει ένα στοιχείο που κάνει τον Παναθηναϊκό να ξεχωρίζει φέτος, είναι η αποφασιστικότητά που βγάζει στο γήπεδο και η σιγουριά πως μπορεί να τα παλέψει απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.
Εχοντας βάση τα παραπάνω και χωρίς να σημαίνει πως είναι αρκετά, οι «πράσινοι» θα μπουν χωρίς άγχος στο Τοπ-16 και... ό,τι ήθελε προκύψει. Αν αποκλειστούν θα' χουν να λένε πως πέτυχαν τον αρχικό στόχο που ήταν η πρόκριση στην δεύτερη φάση, αν προκριθούν θα μιλούν για θρίαμβο...
Και μην αρχίσουμε τα περί «Εξάστερου Παναθηναϊκού» που πρέπει πάντα να έχει στόχους τα φάιναλ φορ και την Ευρωλίγκα, γιατί αυτά απαντήθηκαν το καλοκαίρι, όταν ο πήχης χαμήλωσε και η ομάδα σχεδιάστηκε σε νέα βάση και άλλη λογική, τουλάχιστον για φέτος.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: