Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Η πρώτη «παρέμβαση» του κόουτς και οι 2+1 μεταγραφές που έρχονται...!!

Ο Βίτορ Περέιρα άλλαξε τον Ολυμπιακό, πέτυχε και τώρα ζητάει 2+1 μεταγραφές για την ενίσχυση του ρόστερ. Γράφει ο Διονύσης Δελλής.
Μπήκε με το... δεξί. Με μια σημαντικότατη νίκη, μια πρώτη πειστική εμφάνιση και βέβαια με κερασάκι την σύμπτωση πως η δική του αφετηρία επανέφερε τον Ολυμπιακό στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Αν μη τι άλλο λοιπόν μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι η εποχή Περέιρα ξεκίνησε στο μεγάλο λιμάνι με τις καλύτερες των προϋποθέσεων.
Πόσο μεγάλη ήταν η συμμετοχή του Πορτογάλου σε αυτή την επικράτηση στην Ξάνθη; Αυτά είναι σχετικά. Και ενίοτε υπερβολικά. Στην προκειμένη περίπτωση λειτουργούν «υπέρ» από τη στιγμή που το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ο Ολυμπιακός έψαχνε. Αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν σε ένα σχετικά εύκολο τρίποντο. Σε μια έδρα που μόλις πριν από μερικές εβδομάδες δέχθηκαν ευρείας έκτασης ήττες ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός.
Προφανώς και δεν πρόλαβε ο 47άχρονος να αλλάξει πολλά πράγματα, παρά την ανάγκη που προκύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις να «εστιάσεις» σε διαφορές σε σχέση με τον προκάτοχο. Η αλλαγή προπονητή έφερε από μόνη της ένα αληθινό «σοκ» στα αποδυτήρια και συνολικά στον οργανισμό με το όνομα Ολυμπιακός. Αυτό λοιπόν ίσως να ήταν το σημαντικότερο «συστατικό» με θέα στην αντίδραση που έβγαλε η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, στο πρώτο ματς χωρίς τον Μίτσελ. Η διάθεση, η προσπάθεια, η ψυχολογική φόρτιση.
Και όσο για τον Περέιρα και εκείνο που αντιλήφθηκαν οι Ερυθρόλευκοι ως πρώτη «παρέμβαση» ακούγοντας τις πρώτες οδηγίες του στην θεωρία πριν από το ματς; Όπως ήταν απολύτως φυσιολογικό από την καλύτερη οργάνωση της άμυνας ξεκίνησε ο Πορτογάλος. Και τον πέτυχε τον στόχο του. Πέντε τελικές είχε η Ξάνθη. Όλες μετά το 0-3! Οκτώ όλες και όλες οι Ερυθρόλευκοι που είχαν 277 σε 16 ματς Σούπερ Λιγκ με τον Μίτσελ (17 ανά ματς). Ο Ολυμπιακός λοιπόν παρότι η εικόνα του ματς το «έκρυψε» δεν ήταν καλύτερος επιθετικά. Ανασταλτικά είχε σαφώς βελτιωμένη λειτουργία σε σχέση με τα προηγούμενα. Και αυτό προέκυψε μέσα από μια σειρά επιλογών του προπονητή. Αλλά και με τη την συμβολή της «διάθεσης» των ποδοσφαιριστών (πόσες φορές έχει δει κάποιος τον Μήτρογλου να κάνει τάκλιν πίσω από τη μεσαία γραμμή (;) να ακολουθήσουν τις οδηγίες του.
Τι ζήτησε από τους παίκτες του; Πρώτα από όλα μια διάταξη 4-2-3-1 (και όχι 4-3-3 όπως οι περισσότεροι διέκριναν στην «ανάγνωση» της) σε αντίθεση με τον «ρόμβο» του Μίτσελ. Με τον Κασάμι δίπλα στον Μανιάτη και με απαγορευτικό στον Τσόρι να βγαίνει στην «άκρη» για να ζητήσει τη μπάλα, ρισκάροντας την λειτουργία του αμυντικού τρανζίσιον σε ενδεχόμενη απώλεια της κατοχής (κοινώς να μην έχει παίκτη λιγότερο στον άξονα). Έφερε ισορροπία στις πτέρυγες με τέσσερις ακραίους και με την οδηγία να μην ανεβαίνουν ταυτόχρονα οι δύο μπακ πολύ ψηλά στη φάση της επίθεσης. Και βέβαια επέλεξε ακόμη και 11 ποδοσφαιριστές πίσω από την σέντρα για να φέρει τις γραμμές κοντά όταν οι επιθέσεις της Ξάνθης ξεκινούσαν από το δικό της αμυντικό τρίτο του γηπέδου.
Ουσιαστικά λοιπόν με την τακτοποίηση της 11άδας στο χορτάρι, με την τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών του στον αγωνιστικό χώρο πέτυχε μια καλύτερη αμυντική λειτουργία απέναντι σε μια ομάδα που η τετράδα της μπροστά (Κλέιτον, Λουσέρο, Σολτάνι, Καπετάνος) είναι μια από τις πιο... ζημιάρικες της φετινής Σούπερ Λιγκ στην «κόντρα» μπάλα. Σοβαρή προσέγγιση ενός κανονικού προπονητή. Και μάλιστα Πορτογάλου. Διότι η συγκεκριμένη σχολή έχει πραγματικά ως βάση στο πλάνο της, την αμυντική λειτουργία. Το δίδαξε ο σπουδαίος Φερνάντο Σάντος στην Ελλάδα. Το είδαμε από τον Ζαρντίμ (που κάνει ακριβώς το ίδιο τώρα στην Μονακό), από τον Σα Πίντο σε μια μικρότερη κλίμακα ειδικά πέρσι στον ΟΦΗ.
Αυτόν τον χαρακτηρισμό, ΣΟΒΑΡΟΣ τον ακούς από τους περισσότερους στον Ρέντη για τον νέο προπονητή. Από την παρουσία του στις πρώτες προπονήσεις. Αλλά και από την αντίδραση του στην πρώτη νίκη. Ούτε υπερβολές στις αντιδράσεις, ούτε μεγάλα λόγια. Νορμάλ. Με μια καλή κουβέντα για τον προκάτοχο, και με την διαπίστωση ότι «σήμερα ήμασταν ένα συμπαγές σύνολο που ήθελε να τρέξει και να φτάσει στον στόχο του». Επαγγελματική και η κίνηση του παρότι είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στην Πορτογαλία χθες (ημέρα ρεπό) για να φέρει ο άνθρωπος τα πράγματα του, να μείνει εδώ και να συναντηθεί με Βρέντζο και Ισά για τα μεταγραφικά. Τα είπαν οι τρεις τους. Και λογικά μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε την πρώτη μεταγραφή του 2015 για τους Πειραιώτες.
Ο Περέιρα σύμφωνα με όσα διέρρευσαν ζήτησε τα αυτονόητα. Έναν στόπερ. Έναν κλασικό εξτρέμ «γραμμής» για να ενισχύσει τα άκρα του (προφανώς αντικαθιστώντας στο ρόστερ τους Γκαζαριάν και Ντουρμάζ). Και υπό προϋποθέσεις έναν ακόμη δημιουργικό εσωτερικό χαφ. Για 2+1 κινήσεις πάνε οι Πειραιώτες λοιπόν. Και μέσα στις επόμενες ημέρες λογικά η πρώτη μεταγραφή θα αφορά στον στόπερ. Ο Πορτογάλος πήρε στα χέρια του, την λίστα Ισά. Φέρεται όμως να έριξε και εκείνος κάποια πρώτα ονόματα στο τραπέζι.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: