Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ντιέγο Αλβες: Ο Νο1 της 25ετίας!!

Ο Ντιέγο Αλβες έπιασε πέναλτι και με την Θέλτα και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον πορτέρο της Βαλένθια που είναι ο κορυφαίος στην ιστορία της Primera Division.  
Το 2007 η Αλμερία εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την άνοδο στα σαλόνια και όταν οι άνθρωποί της έκαναν το deal με την Ατλέτικο Μινέιρο για τον ύψους 1.85μ. πορτιέρο, δεν μπορούσαν με τίποτα να φανταστούν τη μαγική ικανότητά του στις αποκρούσεις πέναλτι. Αν το scouting που είχαν κάνει έφτανε σε τέτοιο σημείο, σίγουρα δεν θα τον είχαν αποκτήσει ως back-up του Νταβίδ Κομπένιο, στον οποίο έδιναν τα γάντια του βασικού.
Για καλή τύχη των Ανδαλουσιάνων, ο Κομπένιο έναν χρόνο μετά αποχώρησε για την Ράγιο Βαγιεκάνο. Ο Αλβες έγινε βασικός και από τότε μέχρι το Σάββατο που μας πέρασε (10/01) πρόλαβε να γίνει ο κορυφαίος penalty stopper των τελευταίων 25 ετών στη μεγάλη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Από το 2011, όταν η Αλμερία υποβιβάστηκε, ανήκει στην Βαλένθια, στην οποία έχει κάνει πολύ μεγάλο το όνομά του, έχει καθιερωθεί ανάμεσα στους κορυφαίους και έχει 8 συμμετοχές με την Εθνική Βραζιλίας.
Και πάμε στο σήμερα. Πριν μία εβδομάδα ο Βραζιλιάνος είχε σύγκρουση γόνατο με γόνατο με τον Μπέιλ στη νίκη των Νυχτερίδων με 2-1 κόντρα στην Ρεάλ στο «Μεστάγια» και την Δευτέρα και την Τρίτη έμεινε εκτός προπονήσεων. Τελικά πρόλαβε να είναι έτοιμος για το ματς με την Θέλτα στην Γαλικία και να γράψει ιστορία. Θύμα του 29χρονου σπεσιαλίστα ήταν ο Φαμπιάν Ορεγιάνα, ο οποίος στο 28' της αναμέτρησης στο «Μπαλαΐδος» έστησε τη μπάλα στα 11 βήματα και εκτέλεσε στα δεξιά. Ο Αλβες είχε ήδη... φύγει για εκεί και πλέον βλέπει το όνομά του με χρυσά γράμματα στα βιβλία του futbol.

Με αυτή, έφτασε τις 14 αποκρούσεις πέναλτι -από τα 33 που του έχουν εκτελέσει- στην Primera Division φτάνοντας το ποσοστό του στο πραγματικά εκπληκτικό 42.42%. Με την επίδοση αυτή ο Αλβες άφησε για πάντα πίσω του τον Σάντι Κανιθάρες -τον οποίο είχε ισοφαρίσει πριν μερικούς μήνες πιάνοντας το πέναλτι του Σικέιρα της Ατλέτικο- και έγινε ο κορυφαίος της 25ετίας στην Ισπανία στην κατηγορία.
Πέρα από τα 14 πέναλτι που έχει αποκρούσει, δύο ακόμα δεν κατέληξαν στα δίχτυα του. Τον Νοέμβριο του 2008 ο Ζοάν Βερδού με τη φανέλα της Εσπανιόλ έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο και τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Ντιέγο Φορλάν άουτ. Αυτοί που βρέθηκαν απέναντί του, ευστόχησαν σε 16 εκτελέσεις, ποσοστό που αγγίζει το 50%. Συνολικά, από τα 37 πέναλτι που έχει αντιμετωπίσει στην καριέρα του σε όλες τις διοργανώσεις έχει αποκρούσει τα 17 και είναι ο Νο1 ever στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Επιασε 10 από τα 18 όσο ήταν κάτω από τα δοκάρια της Αλμερία και τώρα έφτασε τα 7 από τα 19 με την Βαλένθια.
Μετά τον Κανιθάρες, ο οποίος επίσης βρέθηκε πολλά χρόνια στην εστία των Νυχτερίδων (1998-2008) και έπιασε 13, στη λίστα ακολουθούν Αντρές Πάλοπ (12), Θέσαρ (11), Ικερ Κασίγιας, Βίκτορ Βαλδές, Λέο Φράνκο (10). Νο1 όλων των εποχών σε αποκρούσεις στο ισπανικό πρωτάθλημα παραμένει ο Αντονι Θουμπιθαρέτα με 16, όμως ο legend της Μπαρτσελόνα είχε αντιμετωπίσει 102 εκτελέσεις, οι οποίες ρίχνουν το ποσοστό του στο 15,68%, πολύ μακριά από αυτό του Αλβες, ο οποίος έχει μπροστά του πάρα πολλά χρόνια καριέρας και είναι εξαιρετικά πιθανό να κάνει δική του και αυτή την κορυφή.



Ξεκίνησε να μετρά θύματα τον Απρίλιο του 2008 πιάνοντας το πέναλτι του Κανουτέ και μέχρι τη σεζόν 2013-14 αρκετοί παίκτες μπήκαν στη λίστα, ανάμεσά τους κάποια πολύ δυνατά ονόματα των τελευταίων ετών στην Primera. Συγκεκριμένα, νικήθηκαν οι Βίκτορ (Βαγιαδολίδ), Γιέστε (Μπιλμπάο), Εντου (Μπέτις), Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ), Νεκουνάμ (Οσασούνα), Φερνάντο Γιορέντε (Μπιλμπάο), Κανουτέ (Σεβίλλη), Αντριάν (Ράθινγκ Σανταντέρ), Ντιέγο Κόστα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ράκιτιτς (Σεβίλλη).
Η σπάνια ικανότητά του στις αποκρούσεις πέναλτι δεν είναι πάντως το μόνο που βάζει τον Αλβες ανάμεσα στους καλύτερους στη θέση του. Εχει εξαιρετικά reflex, είναι αποτελεσματικός στα τετ α τετ και στις μέρες μας μάλλον δεν υπάρχει συμπατριώτης του που να είναι καλύτερος. Η απόφαση του Λουίς Φελίπε Σκολάρι να μην τον πάρει στην αποστολή του πρόσφατου Mundial προκάλεσε την αντίδραση του Τύπου της διοργανώτριας χώρας, με την Σελεσάο να γνωρίζει τη γνωστή ήττα-διασυρμό από την Γερμανία. Χωρίς να έχει σοβαρούς ανταγωνιστές, ο Αλβες ίσως πρέπει να είναι ο επόμενος σταθερός τερματοφύλακας της Εθνικής Βραζιλίας...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: