Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Η παράδοση πωλείται!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον πρώτο επενδυτή του Αμβούργου και τη νέα αλλαγή φιλοσοφίας.
Την περασμένη Τετάρτη (21/01) οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Αμβούργου δέχθηκαν ένα email, που τους ζητούσε να βρεθούν στα γραφεία το πρωί της Πέμπτης (22/01), χωρίς να αναφέρεται ο λόγος. Όταν, λοιπόν, έφτασαν τους περίμενε το λεωφορείο, που τους μετέφερε λίγο πιο κάτω.

Εκεί, στο πάρκινγκ, τους περίμεναν 4 άτομα της διοίκησης. Ο Μπάιερσντορφ (γενικός διευθυντής), ο Χίλκε (υπεύθυνος μάρκετινγκ), ο Βέτσταϊν (οικονομικός διευθυντής) και ο Γκέρναντ (προεδρεύων του ΔΣ). Όλα ήταν μέρος - κατά κάποιον τρόπο - του σκηνικού της «μαγείας» της επιστροφής στο παρελθόν, με την ανακοίνωση της συμφωνίας με τον Κλάους-Μίχαελ Κίνε.


Ο 77χρονος μεγιστάνας απέκτησε τελικά το 7,5% των μετοχών, ενώ μεσολάβησε στο να αποκτήσει ξανά το Αμβούργο μέρος της ταυτότητάς του. Πως; Αγοράζοντας τα δικαιώματα του σταδίου, το οποίο από το προσεχές καλοκαίρι θα θυμίζει κάτι από το ένδοξο παρελθόν. Τέλος η Imtech Arena και μετά από 14 χρόνια θα κάνει ξανά την εμφάνισή του το Volksparkstadion.
«Ήταν επιθυμία κάθε οπαδού να επιστρέψει το στάδιο στην αρχική του ονομασία», σχολίασε ο Κίνε, τον οποίο η Bild χαρακτήρισε «Investoren-Hammer». Η  χορηγία φτάνει στα 4 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2019, τη στιγμή που μέχρι τώρα ήταν στα 3,3 εκατ. ευρώ (συν μπόνους) και έληγε το 2016. Ο Κίνε απέδειξε αυτό που λέει συνεχώς εδώ και πολύ καιρό. Ότι είναι πάνω από όλα ρομαντικός οπαδός.
Είναι, όμως, έτσι; Οι περισσότεροι εκτός του συλλόγου παραμένουν σκεπτικοί. «Ο Κίνε αγοράζει την αγάπη, την αποδοχή», έγραψε η Zeit. Ίσως να μην έχει άδικο, καθώς ο Γερμανός παράγοντας έχει ιστορία παρεμβάσεων στη λειτουργία του συλλόγου, που προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει σελίδα και να βάλει σε σειρά τις – οικονομικές – αμαρτίες των τελευταίων ετών.


Πέρα από τις εντυπώσεις, στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα. Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου το Αμβούργο ανακοίνωνε με - ανεξήγητη - περηφάνια ότι ο Κίνε προσέφερε άλλα 8 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν μεταγραφές. Επιπλέον, το συνολικό δάνειο των 25 εκατ. ευρώ θα μετατρεπόταν σε μετοχές, με τον 77χρονο μεγιστάνα να γίνεται ο πρώτος επενδυτής στη νέα – εταιρική - εποχή των Δεινοσαύρων.
Πριν από περίπου 4 εβδομάδες είχε κάνει γνωστό ότι δεν πρόκειται να εξασκήσει το δικαίωμα μετατροπής του δανείου σε μετοχές. «Έχω ήδη επενδύσει πάρα πολλά σε αυτό το χόμπι», είχε πει χαρακτηριστικά, με τον Γκέρναντ να υπονοεί ότι η υψηλή τιμή των μετοχών είναι εκείνη που αποτελεί το πρόβλημα.

Τον περασμένο Νοέμβριο η διοίκηση προσέλαβε την εταιρεία KPMG, που είχε αποτιμήσει την αξία του Αμβούργου στα 330 εκατ. ευρώ. Το ποσό διέρρευσε στον Τύπο και η ζημιά είχε γίνει. Ο οικονομικός διευθυντής Βέτσταϊν, που έχει θητεία σε Ντόρτμουντ, Άαχεν και Μόναχο 1860 στους δύσκολους καιρούς οικονομικά και έχει αναλάβει καθήκοντα από τον Νοέμβριο, σε συνέντευξή του στο επίσημο site του συλλόγου ουσιαστικά προσπάθησε να καλύψει τον Κίνε, λέγοντας ότι το νούμερο δεν ισχύει και ότι δεν υπάρχει ούτε υπήρχε περίπτωση ποτέ να ανακοινωθεί. Με το 7,5% των μετοχών να πωλείται για 18,75 εκατ. ευρώ η αξία του συλλόγου είναι στα 250 εκατ. ευρώ…

«Ώρα της ευφορίας;», αναρωτήθηκε το Spox, καθώς η αλήθεια είναι ότι όσο και να υπάρχουν αμφιβολίες, η βοήθεια του Κίνε είναι υπερπολύτιμη. Μέχρι το 2019 το Αμβούργο θα πρέπει να του αποπληρώσει μόλις 6,5 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι τόκοι. Σε διαφορετική περίπτωση το δάνειο θα έπρεπε να πληρωθεί εξ’ ολοκλήρου μέχρι το 2017. «Χρέος: Ένα σατανικό κομμάτι», έγραψε η Tagesspiegel, καθώς οι υποχρεώσεις μπορεί να παραμένουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ, όμως δεν πρόκειται να υπάρξουν περιπέτειες σχετικά με την αδειοδότηση.
«Η αλλαγή δε σημαίνει απαραίτητα και εμπορική εκμετάλλευση», σχολίασε ο Καρλ Γκέρναντ, ενώ ο Βέτσταϊν είπε: «Κάναμε το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα προς την οικονομική εξυγίανση του Αμβούργου». Οι Δεινόσαυροι ζούσαν και ζουν για χρόνια πέρα από τις δυνατότητές τους, κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο. Το καλοκαίρι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ (τελειώνουν τα συμβόλαια των Γιάνσεν και Φαν Ντερ Φάαρτ για παράδειγμα). Για να δούμε, όμως, την επόμενη μέρα του πρότζεκτ, θα πρέπει η ομάδα να σώσει τη χρονιά.
Μέσα σε λίγους μήνες, από το περασμένο καλοκαίρι, ήδη υπάρχει στροφή στη φιλοσοφία. Όλοι μιλούσαν για την ανάγκη χρημάτων για ενίσχυση του ρόστερ, όμως καμία από τις ακριβές μεταγραφές δεν έχει κάνει τη διαφορά. Ο κύκλος των αποτυχημένων επιλογών συνεχίζεται. Το Αμβούργο τελείωσε τον πρώτο γύρο με 9 γκολ, που είναι η τρίτη χειρότερη επίδοση στην ιστορία της Bundesliga μετά τα 8 των Ταζμάνια Βερολίνου (1965-66) και Άιντραχτ Φρανκφούρτης (1988-89).
Ο Μπεχράμι μίλησε για ενίσχυση στην επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας όλοι αναφέρθηκαν σε αυτό, με τον Ντρμιτς να είναι ο πρώτος στόχος και την περίπτωσή του πάρα πολύ δύσκολη. Τον περασμένο Οκτώβριο ο Πέτερ Κνέμπελ ανέλαβε να καλύψει το κενό στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Στο προφίλ που ετοίμασε η DW έγραψε για τις ικανότητές του να αναδεικνύει ταλέντα.

«Σχεδιάζουμε και επενδύουμε στο μέλλον μας με τα ταλέντα μας», ήταν οι πρώτες λέξεις στην είδηση της ανακοίνωσης του συμβολαίου του Γκιντέον Γιουνγκ πριν από λίγες ημέρες. Όλη η αλλαγή μέσα σε λίγες λέξεις. Αλλαγή στην αλλαγή. Μπορείς με πιτσιρίκια να έχεις ελπίδες στη μάχη της παραμονής (6 παίκτες από την ομάδα νέων, στην οποία ήταν προπονητής ο Τσίνμπαουερ, έχουν κάνει το ντεμπούτο τους); Όλο και περισσότερες ομάδες με παράδοση δείχνουν να το πιστεύουν.
Η παράδοση μπορεί να εμπνεύσει. Να σου δώσει ώθηση. Να ενώσει. Μπορεί, όμως, και να σε κρατάει δέσμιό της. Και στο Αμβούργο μάλλον ισχύει το δεύτερο. Τα πρώτα χρήματα από την πώληση μετοχών μπήκαν στα ταμεία, όμως δεν πρόκειται να κάνουν καμία διαφορά άμεσα. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, οι διαπραγματεύσεις με την Emirates και την Postbank βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να μπουν και αυτοί στο μετοχικό σχήμα.
Οι Γερμανοί διαλέγουν πάντα προσεκτικά τα λόγια τους. Και ενώ για όλες τις άλλες περιπτώσεις έχουν γράψει για «στρατηγικούς επενδυτές», στην περίπτωση του Κίνε λείπει η πρώτη λέξη… Είναι απλά «επενδυτής».
Από το «Μit van der Vaart an die Spitze», «Με τον Φαν Ντερ Φάαρτ στην κορυφή», που ήταν το μότο του Κίνε το 2012, όταν είχε πληρώσει για την επιστροφή του Ολλανδού, φτάσαμε στο «Μπορείς να αγοράσεις μέχρι και την παράδοση», που έγραψε η Zeit.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: