Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

«Ανησύχησα, όταν έφυγε ο Μπαρτζώκας!»

Ο Οθέλο Χάντερ βγάζει το καπέλο στον Γιάννη Σφαιρόπουλο για την διαχείριση του ρόστερ που διαμόρφωσε ο προκάτοχός του και την εμμονή στην άμυνα και μιλάει στο gazzetta.gr για τον ρόλο του και την ηγετική προσωπικότητα του Βασίλη Σπανούλη.
Ήρθε στον Πειραιά ως προσωπική επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος όμως, αμέσως μετά την (10η σε 15 ντέρμπι “αιωνίων”) ήττα του Ολυμπιακού στο νοκ-άουτ προημιτελικό αγώνα του Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό (77-76) και τις έντονες αποδοκιμασίες που δέχθηκε η αποστολή της ομάδας (αλλά και ο ίδιος προσωπικά), όταν επέστρεψε στο Στάδιο “Ειρήνης και Φιλίας”, έκρινε ότι έπρεπε να φύγει και παραιτήθηκε. “Χτίζοντας” την ομάδα το περασμένο καλοκαίρι, ο 49χρονος έμπειρος τεχνικός, εκτίμησε ιδιαίτερα τα αθλητικά προσόντα και την ταχύτητα (σε χέρια και πόδια) του 28χρονου Αμερικανού power-forward κι έκρινε ότι ο απόφοιτος του Οχάϊο Στέϊτ, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ιδανικό συμπλήρωμα του πολύ καλού αξιόπιστου (στην πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα) Μπράϊαντ Ντάνστον μέσα στην ρακέτα.

Ο λόγος για τον Οθέλο Χάντερ, που δεν πρόλαβε να παίξει για τον προπονητή που τον έφερε στην Ελλάδα, αλλά υπό τις οδηγίες του αντικαταστάτη του, Γιάννη Σφαιρόπουλου, όχι απλά ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της απόκτησής του, αλλά προβάλλει ως ίσος και καλύτερος (μερικές φορές) από τον Αμερικανό συμπαίκτη του. Ο πρώην παίκτης των Ατλάντα Χόουκς, του Ηλυσιακού, της Ντιναμό Σάσαρι, των Σαντονγκ Λάϊονς (Κίνα), της Μάριουπολ, της Βαγιαδολίδ,
των Γιανγκσού Ντράγκονς (Κίνα) και της Σιένα, ήταν άξιος συμπαραστάτης (14π., 7ρ. με 6/8 σουτ) του εξαιρετικού Βασίλη Σπανούλη (27π., 6ασ.) στη νίκη (76-64) επί της Λαμποράλ Κούτσα και μετά την 4η σερί νίκη των “ερυθρολεύκων” στο Top-16, απάντησε στις ερωτήσεις του gazzetta.gr.


Προσπεράσατε το 1/4 της διαδρομής στο Top-16 με μία ακόμη νίκη που διατήρησε το αήττητο του Ολυμπιακού στη διοργάνωση και σας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου, που κατ' αρχήν είναι η πρόκριση στα πλέϊ-οφ της Ευρωλίγκα...

«Ίσως να ήταν και η πιο σημαντική μας νίκη έως τώρα στην Ευρωλίγκα! Το λέω αυτό γιατί μέχρι τα μέσα της 3ης περιόδου είμαστε... off και μέσα σε λίγα λεπτά, γυρίσαμε τον διακόπτη στο... on και παίρνοντας ώθηση από την άμυνα, καταφέραμε να μετατρέψουμε σε... περίπατο, ένα ματς που φαινόταν ότι μπορεί και να χάσουμε! Θα ήταν άδικο για τις δύο εκτός έδρας νίκες που πετύχαμε στην Μάλαγα και την Κωνσταντινούπολη, να χάσουμε μέσα στο σπίτι μας και ειδικότερα από την Λαμποράλ Κούτσα, που είναι η μοναδική ομάδα που έως τώρα, μας νίκησε καθαρά (σ.σ.: 89-70) στην εφετινή σεζόν... Δεν σου κρύβω ότι θέλαμε να πάρουμε μία ρεβάνς για εκείνο το παιχνίδι της 1ης φάσης και με την ίδια νοοτροπία θα αντιμετωπίσουμε και τον αγώνα του 2ου γύρου...»

Είχαμε μιλήσει και μετά την αναμέτρηση με τη Βαλένθια, όταν ο coach Σφαιρόπουλος δεν είχε καλά-καλά συμπληρώσει 15 μέρες στην ομάδα και μας είχε πει ότι στην προπόνηση μόνο η λέξη “άμυνα” ακούγεται συνέχεια... Τελικά, η αλλαγή αγωνιστικής κατεύθυνσης που εφήρμοσε ο νέος προπονητής, έχει αποφέρει καρπούς, καθώς υπό τις οδηγίες του, ο Ολυμπιακός μετράει 19 νίκες σε 21 αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη...

«Να σου πω την αλήθεια όταν έφυγε ο Μπαρτζώκας, που ήταν και ο άνθρωπος που με έφερε εδώ, στην αρχή ανησύχησα και προβληματίστηκα για τον ρόλο μου... Πολύ γρήγορα, όμως, συνειδητοποίησα ότι το σύστημα του νέου coach δεν μας ταιριάζει απλά περισσότερο, αλλά κάνει ευκολότερη τη δουλειά μας! Δείχνοντας την απόλυτη προσήλωση στην άμυνα και κυνηγώντας το ριμπάουντ, δεν “γεμίζεις” την στατιστική μόνο με κλεψίματα, κοψίματα και “σκουπίδια”, αλλά συμμετέχεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επίθεση και ειδικότερα όταν είσαι συγκεντρωμένος και έχεις συμπαίκτη τον Σπανούλη, θα έχεις την ευκαιρία να πετύχεις και πολλά εύκολα καλάθια...»

Να υποθέσουμε ότι δεν αφήνεις αιχμές κατά του προκατόχου του Γιάννη Σφαιρόπουλου;

«Όχι σε καμία περίπτωση! Άλλωστε, o coach Μπαρτζώκας διάλεξε όλους τους παίκτες που ήρθαν κι έχτισε την ομάδα, οπότε σίγουρα του αναλογεί μερίδιο επιτυχίας από την έως τώρα πορεία μας. Απλά, θέλω να πω ότι υπό τις οδηγίες του, η άμυνα δεν αποτελούσε την απόλυτη προτεραιότητα της ομάδας! Δεν άρχιζαν και τελείωναν όλα από την αμυντική προσπάθεια...»

Το 2010, όταν ήρθες για λίγους μήνες στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ηλυσιακού, πίστευες ότι λίγα χρόνια αργότερα, θα έπαιζες πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία ομάδα που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωλίγκα;

«Σε καμία περίπτωση, αλλά πιστεύω ότι με βοήθησε η θητεία μου στο ισπανικό πρωτάθλημα και την Βαγιαδολίδ! Κάπως έτσι άνοιξε η πόρτα για την Ευρωλίγκα και παρ' ότι η περυσινή σεζόν που έπαιξα στη Σιένα, ήταν η... λάθος χρονιά (σ.σ.: υποβιβάστηκε λόγω χρεών) στην ιστορία της ιταλικής ομάδας, φαίνεται ότι τα προσόντα μου εκτιμήθηκαν κι έτσι βρέθηκα στον Ολυμπιακό, που είναι ο κορυφαίος σύλλογος στην καριέρα μου...»

Τελευταία μάλιστα, αναδεικνύεσαι σε έναν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας, έστω κι αν έρχεσαι από τον πάγκο... Τα νούμερά σου στο Top-16 (μ.ο. 10,0π. & 5,3ρ. με 67,9% στα διπ. σε 20,5') είναι εντυπωσιακά...

«Θα έλεγα ότι πλέον είμαι πολύ εξοικειωμένος με τον ρόλο μου! Στην ομάδα υπάρχουν σωστά κατανεμημένες αρμοδιότητες και όλοι οι παίκτες είναι λίγο-πολύ ευχαριστημένοι με τη συνεισφορά τους! Εγώ είμαι ο δεύτερος ψηλός που έρχεται από τον πάγκο για να δώσει ρυθμό κι ενέργεια στην άμυνα, είτε αυτό ένα double-team, είτε μία τάπα και στην επίθεση να βοηθήσω μ' ένα καλό pick που ενδεχομένως θα καταλήξει σε εύκολο καλάθι... Όποιον παίκτη και να ρωτήσεις, θα σου πει ότι ιδανικά θα ήθελε να βρίσκεται στην αρχική πεντάδα και να παίζει 40 λεπτά, αλλά σ' αυτή την ομάδα, με αυτό το ρόστερ, όχι απλά έχω αποδεχθεί τον “δεύτερο” ρόλο, αλλά τον απολαμβάνω κιόλας!»

Τι ήξερες για τον Σπανούλη πριν έρθεις στον Ολυμπιακό;

«Ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης, από τους καλύτερους στην Ευρώπη, αλλά εδώ τον γνώρισα καλά γιατί είμαστε μαζί κάθε μέρα στο γήπεδο και συνειδητοποίησα γιατί είναι ξεχωριστός και γιατί όλοι μιλάνε γι' αυτόν...»

Τι σου έκανε εντύπωση;

«Ότι είναι πολύ καλό κι απλό παιδί και σωστός αρχηγός! Μιλάει πολύ σε όλους μας, ίσως πιο πολύ στους ξένους για να μας φέρει πιο κοντά του και για να τονώσει την συγκέντρωσή μας και πέρα από το ταλέντο του σαν παίκτης, έχει ξεχωριστά ηγετικά χαρίσματα...»

Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ένας από τους 2-3 κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη...

«Για μένα είναι, χωρίς δεύτερη κουβέντα! Ποιος κάνει αυτά τα πράγματα που πετυχαίνει ο Billy; Ποιος αντέχει σε τόσο πολύ πίεση; Κανείς! Συν τοις άλλοις έχει τον τρόπο του να σε πείθει να κάνεις πράγματα που υπό άλλες συνθήκες και με άλλους συμπαίκτες να μην γούσταρες, αλλά τώρα να τα κάνεις με ευχαρίστηση... Επηρεάζει θετικά την ομάδα με τον τρόπο του...»
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: