Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Τι στοίχημα να παίξουμε στις εκλογές!!

Η ώρα του τζόγου πριν από τις εκλογές! Να βγει και κανά φράγκο, δηλαδή! Πόσοι από τα εκατομμύρια που θα ψηφίσουν την Κυριακή ελπίζουν ότι κάτι θα κερδίζουν; Γράφει ο αποδυτηριάκιας Ότι, δηλαδή, θα βγει μια καλύτερη κυβέρνηση και επίσης καλύτερη αντιπολίτευση με συνέπεια να ωφεληθούν; Μήπως κανένας.
Τουλάχιστον έχεις μια ευκαιρία να πέσεις μέσα στα διάφορα στοιχήματα σχετικά με τις εκλογές και να κάνεις ταμείο τίποτα ψιλά. Ο πολύ σοβαρός, ο πολύ ειδικός στο αντικείμενο με τις αναλύσεις του και τις προτάσεις του να γλύφεις τα δάχτυλά σου για πάρτη σας, για τους χρήστες του www.zougla.gr.
Ιδού το θέμα εγχειρίδιο του γκουρού Πλούταρχου Χαρίση:
Μεγάλο πράμα να σου δίνεται η δυνατότητα να παίξεις στοίχημα στις εκλογές. Προσωπικά το χαίρομαι πολύ. Υπάρχει η αίσθηση της δικαιοσύνης, ρε παιδί μου. Πριν βγει το στοίχημα στις εκλογές αισθανόμουν ότι ψηφίζω για να τα κονομήσουν κάποιοι άλλοι. Τώρα αισθάνομαι ότι έχω κι εγώ μια ευκαιρία να κονομήσω από τις εκλογές, και μάλιστα άμεσα και απολύτως έντιμα.
Θα μου πεις, μην το ευτελίζεις το πράμα Πλούταρχε. Εκλογές είναι, κάτι που αφορά τη ζωή μας, όχι κανένα ματσάκι της Β’ Πορτογαλίας και της Γ’ Τσεχίας. Κι εγώ απαντώ ότι δεν το ευτελίζω καθόλου. Όποιος ασχολείται με το στοίχημα, με οποιοδήποτε στοίχημα, για να κερδίσει κι όχι για να ψυχαγωγηθεί (υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά, φαντάζομαι την καταλαβαίνεις) οφείλει να το κάνει με την απόλυτη σοβαρότητα. Πολύ σοβαρά, λοιπόν, παίρνω τις εκλογές και αντί να σε φορτώνω με γενικόλογες αναλύσεις, σου αραδιάζω εδώ και τώρα πού θα βάλω τα λεφτά μου, και κυρίως γιατί θα βάλω τα λεφτά μου εκεί και όχι κάπου αλλού.
Διαφωνίες; Όσες θες. Σάμπως στα καφενεία και στα πρακτορεία άμα κάποιος πει ότι θα ποντάρει στην τάδε ή τη δείνα ομάδα δεν υπάρχει αντίλογος; Σκοτωμός γίνεται. Ένα παραπάνω τώρα, που έχουμε γίνει όλοι εκλογολόγοι. Και πριν μιλήσει ο καθένας παίρνει εκείνο το ύφος το περισπούδαστο, που λέει «ακούστε με εμένα, έχω μελετήσει» ή «ακούστε με που έχω εσωτερική πληροφόρηση».
Πριν πάμε στη στοιχηματική ανάλυση, μια παρατήρηση, που την έκανα και πριν λίγες μέρες. Πετάμε έξω τις πολιτικές μας προτιμήσεις από την κουβέντα. Στο στοιχηματικό μυαλό δεν παίζει ρόλο τι ΘΕΛΕΙΣ να βγει, αλλά τι ΕΚΤΙΜΑΣ ότι θα γίνει. Άμα παίζεις εκλογικό στοίχημα με χρωματισμένο μυαλό, κινδυνεύεις να θολώσεις.
Πρώτο Κόμμα: Στο 1,04-1,05 ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τοκογλυφία. Δεν μου αρέσουν τέτοιες επιλογές κι ας φαίνονται σίγουρες. Από κάτι τέτοια ποδοσφαιρικά 1,10 και 1,05 που σπάσανε έχουν φτιάξει οι μπουκ τις αυτοκρατορίες τους.
Επόμενος Πρωθυπουργός: Τον Τσίπρα τον βρίσκουμε από 1,10 ως 1,22. Στανταράκι επιπέδου Ολυμπιακός –Παναιτωλικός. Ένα σενάριο υπάρχει να μην είναι πρωθυπουργός: Να μπουν στη Βουλή οι ΑΝΕΛ με ποσοστό πιο γερό απ’ ότι αναμένεται και να απαιτήσει ο Καμμένος άλλο πρόσωπο στο τιμόνι. Κάτι που ούτε ο Καμμένος το’ χει υπαινιχθεί. Στο σποτ με το τρενάκι δε Αλέξη το λέει το παιδάκι που εκτροχιάζει το τρένο. Για όσους παίζουν τοκογλυφικά νομίζω είναι καλύτερο να κατευθυνθούν προς την απόδοση του Τσίπρα παρά στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, πληρώνει πολύ καλύτερα.
Αυτοδυναμία: Αφού τα τελευταία γκάλοπ φέρνουν μέσα στη Βουλή τους ΑΝΕΛ, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις οριακότατης αυτοδυναμίας: Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ποσοστό που θα ξεπερνάει το 36% και δεύτερον, οι ψήφοι στα κόμματα εκτός βουλής να είναι κάτω από το 11% των εγκύρων, με αναλογία συγκοινωνούντων δοχείων. Όσο ανεβαίνει το ποσοστό κομμάτων εκτός Βουλής, τόσο μικρότερο ποσοστό «χρειάζεται» ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία γκάλοπ είναι αντιφατικά. Ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τα ποσοστά του, αλλά αυξάνεται και η συσπείρωση προς κόμματα που τελικά θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή. Πάντως η διαφορά που υπάρχει στις αποδόσεις (από 2,30 ως 2,70 αυτοδυναμία, από 1,40 ως 1,57 όχι) επιτρέπουν το στοίχημα στο «ναι». Περίμενα πιο μαζεμένη τη διαφορά, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι απίθανο.
Πόσα Κόμματα στη Βουλή: Το «7» (με Καμμένο μέσα και Γιωργάκη έξω) είναι η επιλογή με τη μικρότερη απόδοση. Ακολουθεί το «6» (έξω ο Καμμένος) και μετά το «8 ή περισσότερα», που το βρίσκουμε σε απόδοση από 4,30 ως 4,80. Στην ουσία δηλαδή παίζουμε μια δυάδα, ότι ΑΝΕΛ και ΚΙΔΗΣΟ θα τα καταφέρουν τελικά. Αξίζει; Όχι, κατά τη γνώμη μου, και προχωράω. Φαίνεται σίγουρο το «7» σε σχετικά καλή απόδοση, μπορεί να το παίξει όποιος δεν πρόλαβε τους ΑΝΕΛ σε καλό ποσοστό εισόδου στη Βουλή.
Θα μπουν στη Βουλή οι ΑΝΕΛ: Κωλοτούμπα ο μπουκ εδώ, οδηγείται από τις δημοσκοπήσεις. Πριν δέκα μέρες έπαιζε στο 1,40 ότι θα μείνουν εκτός και 2,50 ότι θα μπουν, τώρα έχει έρθει τούμπα το πράμα. Τώρα πια δεν αξίζει το στοίχημα εισόδου, μπορεί εναλλακτικά όποιος θέλει να παίξει το «7 κόμματα», που στην ουσία είναι το ίδιο, σε καλύτερη απόδοση.
Τρίτο Κόμμα: Στο στοίχημα αυτό υπάρχει το μεγαλύτερο νταραβέρι, απ’ ότι πληροφορούμαι, αλλά προσωπικά με αφήνει αδιάφορο. Χρυσή Αυγή και Ποτάμι λένε ότι μονομαχούν στα ίσα, αλλά η γνώμη μου είναι ότι τα ποσοστά που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι διαστρεβλωμένα. Αφ’ ενός επειδή ναι μεν οι της Χρυσής Αυγής που απαντούν έχουν αποφασίσει πια συνειδητά, όμως υπάρχει άγνωστος αριθμός αυτών που κλείνουν το τηλέφωνο στους δημοσκόπους και δεν απαντούν. Το Ποτάμι, από την άλλη, μπορεί να πάρει την τελευταία στιγμή ψήφους «παραβάν», όπως βέβαια και να συρρικνωθεί λόγω χαμηλής συσπείρωσης. Κάτι τέτοιο έγινε στις ευρωεκλογές πέρυσι, όπου πήγαινε για τρίτο και τελικά κατέληξε πέμπτο. Πολύ ανοιχτό το στοίχημα εδώ και οι αποδόσεις δεν με καλύπτουν.
Ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ: Οι μπουκ το ξεκίνησαν σχεδόν από 31%, τώρα δίνουν το χάντικαπ (ίση απόδοση το «πάνω» και το «κάτω») στο 34,5%. Αν πιστέψουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (και με τη λογική ότι προφανώς υπάρχουν και κάποιοι αναποφάσιστοι που θα τον ψηφίσουν την τελευταία στιγμή) το «ναι» φαίνεται καλή περίπτωση. Προσωπικά θεωρώ τον μπουκ διαβασμένο εδώ και δεν θα ασχοληθώ.
Ποσοστό ΝΔ: Εδώ θα κατευθυνθεί το βασικό μου στοίχημα. Σχεδόν όλες οι εταιρείες συμφωνούν στο χάντικαπ 28,5% και θα παίξω πάνω απ’ αυτό το ποσοστό. Φυσικά το χάντικαπ βρίσκεται έξι μονάδες πάνω από το ποσοστό που πήρε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού (22,72%), την τελευταία επίσημη μέτρηση, όμως τότε η ψήφος ήταν χαλαρή και πέρα απ’ αυτό υπήρξαν πολλά «όμορα» κόμματα που κόψανε μικρούλια ποσοστά (ΛΑΟΣ 2,69%, Χατζημαρκάκης 1,44%, Ψωμιάδης-Πολύδωρας 1,04%, Κοινωνία 0,60%, Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας 0,3%), που αν τα αθροίσουμε μας δίνουν σχεδόν το ποσοστό του 2012. Με την εκστρατεία τρομοκράτησης, τη συμμετοχή περισσότερων ηλικιωμένων απ’ ότι στις ευρωεκλογές και τη συμμετοχή λιγότερων νέων (ξενιτεμένοι, γεννημένοι το 1997 που δεν πρόλαβαν να εγγραφούν) εκτιμώ ότι η ΝΔ θα πάει πάνω από 30%.
Ποσοστό Ποτάμι – Χρυσή Αυγή: Και τα δύο τα δίνουν με ανεπαίσθητες διαφορές, λίγο πάνω από 6%. Για τους λόγους που εξήγησα στην παράγραφο «Τρίτο Κόμμα» δεν ασχολούμαι.
Ποσοστό ΚΚΕ: Εδώ υπάρχει περιθώριο για στοίχημα. Στη χειρότερη στιγμή του, τον Ιούνιο του 2012, όταν το ξέκοψε ότι δεν θα συνεργαστεί με κανέναν τη στιγμή που ο κόσμος ήθελε μια συναινετική λύση, το ΚΚΕ πήρε 4,50%. Μιλάμε για μπετόν. Στις Ευρωεκλογές του ’14, με πιο χαλαρή ψήφο, πήγε στο 6,11%. Τώρα το χάντικαπ βρίσκεται στο 5%. Αναμφισβήτητα υπάρχει κόσμος που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο σταθερό ΚΚΕ και την προοπτική αριστερής κυβέρνησης, όμως νομίζω ότι το άνετο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις έχει επαναπατρίσει πολλούς στη σταθερότητα του ΚΚΕ. Στοίχημα, λοιπόν, κι εδώ πάνω από 5%.
Ποσοστό ΠΑΣΟΚ – ΚΙΔΗΣΟ: Ίδιο σκεπτικό σε αυτά, αν και τα χάντικαπ είναι διαφορετικά (στο 4,25% του ΠΑΣΟΚ, στο 2,70% του κόμματος Παπανδρέου). Εδώ έχει νόημα να ποντάρουμε στο «πάνω», επειδή υπάρχει φαινόμενο «κρυφής ψήφου». Να σας θυμίσω τι ποσοστά έδιναν στην ΕΛΙΑ κάποιες τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις ευρωεκλογές, που δημοσιεύτηκαν δύο μέρες πριν την κάλπη: MRB (για το Star) 6%, Rass (για τα Παραπολιτικά) 5,4%, VPRC (για τα Επίκαιρα) 3%, Kapa Research (για το Βήμα) 5,5%, Metron Analysis (για τον Αντένα) 6,5%. Τελικά η ΕΛΙΑ, το καμουφλαρισμένο ΠΑΣΟΚ, πήρε 8,02%. Θα έπαιζα αναφανδόν το «πάνω» του ΠΑΣΟΚ αν δεν υπήρχε το ΚΙΔΗΣΟ που μπερδεύει τα πράματα. Δηλαδή πόσοι «αμετανόητοι» του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν τελικά ΠΑΣΟΚ ή το κόμμα Γιωργάκη.
Συνοψίζοντας, έχω τοποθετηθεί σε τρεις επιλογές: Βασικές ΝΔ πάνω από 28,5% και ΚΚΕ πάνω από 5% και δευτερεύουσα ότι θα υπάρχει αυτοδυναμία λόγω απόδοσης.
Καλή μας ψήφο και καλά μας κέρδη.

*Πηγή: sportdog.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: