Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Αλήθειες και ψέματα για τον Ζαρντίμ!!

Με το πρωτάθλημα... κλειδωμένο, το gazzetta.gr γυρνάει τον χρόνο πίσω και ασχολείται με την περίπτωση του Πορτογάλου. Οι μεταγραφές, οι εκρήξεις του και η γιούχα.
Προ ημερών ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έκανε το «μπαμ» μέσα στο Λονδίνο νικώντας με 3-1 την Αρσεναλ. Ο δε πανηγυρισμός του τρέχοντας στο κόρνερ με τις γροθιές στον αέρα θύμισε κάτι από Μουρίνιο με Τσέλσι (κόντρα στην Παρί) και Τάκη Λεμονή στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Κι επειδή στην Ελλάδα θυμόμαστε όσους έφυγαν μετά από κάποια επιτυχία το gazzetta.gr γυρνάει το χρόνο πίσω και θυμάται τα όσα έγιναν στον Ολυμπιακό με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ.
Γιατί έφυγε δηλαδή παρά το αήττητο στην Ελλάδα, ποια ήταν η στάση του κόσμου τότε (και ποια τώρα) και φυσικά τι είχε γίνει σ' εκείνο το τρελό μεταγραφικό καλοκαίρι του Ολυμπιακού. Ολα θα ήταν δύσκολα από την στιγμή που ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποφάσισε να επιστρέψει στην Ισπανία λόγω του προσωπικού του προβλήματος.
Ο Ολυμπιακός ήξερε πως θα 'χε θέμα στην επιλογή προπονητή. Η... δημοτικότητα του Βαλβέρδε εκείνη την περίοδο ήταν μεγαλύτερη από αυτή του Βαρουφάκη τώρα. Ο διάδοχος θα είχε το δύσκολο έργο: α) να γίνει τόσο αγαπημένος όσο ο Ερνέστο και β) να παίξει ο Ολυμπιακός το ίδιο καλό ποδόσφαιρο. Ας αναγνωρίσουμε στον Ζαρντίμ πως είχε τα... καρύδια να επιλέξει την δύσκολη καρέκλα που αναλάμβανε. Στην Μπράγκα είχε κάνει εξαιρετική δουλειά κι εκείνη την περίοδο θεωρούνταν στην Πορτογαλία (μαζί με τον Βίτορ Περέιρα) ως οι δύο πιο εξελίξιμοι προπονητές στην χώρα.
ΑΛΗΘΕΙΑ
Ο Ζαρντίμ εκτός του ότι πήγε στον Ολυμπιακό ως αντικαταστάτης του Βαλβέρδε είχε ν' αντιμετωπίσει κι ένα καινούργιο ρόστερ. Ο Μιραλάς τελικά πουλήθηκε, ο Μέλμπεργκ παρά τις συνεχόμενες παρατάσεις που έδινε στην διοίκηση δεν ανανέωσε τελικά το συμβόλαιό του και έφυγε ενώ ο Αβραάμ υπέστη ρήξη χιαστών στο Euro και ουσιαστικά έχασε όλη την σεζόν. Δεν ήταν πολλές οι αλλαγές αλλά ήταν σημαντικές.
ΨΕΜΑΤΑ
Ο Πάουλο Μασάντο ΔΕΝ ήταν δική του επιλογή. Ναι μεν ήταν συμπατριώτης του, ναι μεν συμφώνησε στην επιλογή της διοίκησης αλλά μέχρι εκεί. Ο Μασάντο είχε ξεχωρίσει από το scouting από τον Δεκέμβρη και είχε εγκριθεί και από τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Αργησε ν' αποκτηθεί (μέσα στον Αύγουστο) λόγω των διαπραγματεύσεων.
ΑΛΗΘΕΙΑ
Γενικά ο Ζαρντίμ δε τα πήγε καλά στις μεταγραφές. Ενα ολόκληρη καλοκαίρι είχε κολλήσει μ' έναν ποδοσφαιριστή. Με τον Αβραάμ στα πιτς, τον Μέλμπεργκ να κάνει διακοπές και να μην απαντάει ο Πορτογάλος είχε μείνει μόνο με τους... άγουρους τότε Μανωλά και Σιόβα. Ζήτησε στόπερ. Και έναν συγκεκριμένο στόπερ (όπως τώρα και ο Περέιρα). Ηταν ο Κανού της Σταντάρ Λιέγης. Μάλιστα ο Ολυμπιακός έχασε 1,5 μήνα σε διαπραγματεύσεις για να κάνει το χατίρι του Ζαρντίμ.

Και τα κατάφερε. Τον απέκτησε τον έφερε στην Αθήνα αλλά κόπηκε στα ιατρικά μια και στο δεξί του πόδι έλειπε κοντά στο 20% με 30% μυικής μάζας! Λάθος που χρεώθηκε αποκλειστικά (και δικαίως) στον Ζαρντίμ μια και έπρεπε να γνωρίζει για τον παίκτη που ο ίδιος εισηγήθηκε πως δεν είναι σε θέση ν' αγωνιστεί. Το λάθος καλύφθηκε με την μεταγραφή του Πάμπλο Κοντρέρας. Not bad μια και ο Χιλιανός τίμησε το ψωμάκι του. Και ταυτόχρονα πήραν αναγκαστικά χρόνο οι Μανωλάς και Σιόβας οι οποίοι αποδείχθηκαν εξαιρετικοί στόπερ.
ΨΕΜΑΤΑ
Ο Ζαρντίμ ΔΕΝ ήταν τεμπέλης. Ούτε αδιάφορος. Ισα ίσα ήταν ο πιο εργατικός προπονητής τα τελευταία χρόνια στου Ρέντη. Υπήρχαν μέρες που κοιμόταν εκεί (!) από την δουλειά. Πιο εργατικός και από τον Βαλβέρδε. Αρκεί; Σίγουρα όχι. Ο Ζαρντίμ μέσω του Ολυμπιακού κατάλαβε πως είναι να δουλεύεις σε μεγάλο σύλλογο σε ΟΛΑ τα επίπεδα. Και σε αυτόν τον βοήθησαν οι συνεργάτες που βρίσκονται χρόνια στην ομάδα. Από την διατροφολόγο Μαρία Λυκομήτρου μέχρι και τους φυσιοθεραπευτές και τον γυμναστή Χρήστο Μουρίκη.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός ήταν αήττητος στην Ελλάδα με τον Ζαρντίμ. Κι όντως απολύθηκε ως αήττητος και έχοντας την ομάδα μάλλον σίγουρο πρωταθλητή. Ωστόσο από θέαμα μηδέν. Από ντέρμπι μια από τα ίδια. Ο Ολυμπιακός δε νίκησε ούτε στην Τούμπα (1-1), ούτε στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό (2-2), ούτε τον Αρη στο Βικελίδης (2-2). Νίκησε μόνο την ΑΕΚ των χιλίων προβλημάτων με 0-4 στο ΟΑΚΑ.
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Δεν τον λες αρνητικό, δεν τον λες και θετικό τον απολογισμό του. Σ' έναν όμιλο με Αρσεναλ, Σάλκε, Μονπελιέ θα μπορούσε να είχε προκριθεί. Οι δύο ήττες όμως από τους Γερμανούς τον άφησαν τρίτο ενώ τον έσωσαν οι δύο νίκες με τη Μονπελιέ. Για την ακρίβεια η πρώτη νίκη στην Γαλλία, γιατί ήταν κοινό μυστικό πως εάν δε νικούσε θα απολυόταν πιο γρήγορα. Τελικά νίκησε στις καθυστερήσεις με τον Μήτρογλου και παρέμεινε...

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ, ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Στις 16 Ιανουαρίου ο Ζαρντίμ νικούσε με το ζόρι την Καβάλα (της Β' Εθνικής) 2-0 για το Κύπελλο και η γιούχα ήταν έντονη. Για το θέαμα που πρόσφερε η ομάδα και τον τρόπο παιχνιδιού της. Σχεδόν ήταν λαϊκή απαίτηση ν' αλλάξει κάτι για πλέον στο “Καραϊσκάκη” πήγαιναν με... κολλύρια. Και ο Μαρινάκης ουσιαστικά πήρε την απόφαση του (και) από τον κόσμο του Ολυμπιακού και ο Ζαρντίμ απολύθηκε. Βεβαίως δύο χρόνια μετά οι περισσότεροι “ερυθρόλευκοι” είχαν ξεχάσει την λαϊκή απαίτηση του κόσμου και τόνιζαν πόσο καλό προπονητής είναι ο Ζαρντίμ...

«ΜΗΝ ΓΑΜ... ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ»
Ο Ζαρντίμ είχε και τις δικές του εκρήξεις στ' αποδυτήρια. Σε βαθμό που να... ξεφτιλίζει τους παίκτες. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα; Αυτό μετά το 2-2 με τον Αρη στην Θεσσαλονική. Ο Ζαρντίμ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον Τάτο τέλη Οκτώβρη (που στην προετοιμασία έδειχνε να τον πιστεύει) και την επομένη στην προπόνηση τον έβγαλε στην σέντρα. Μαζί με τον Τάτο έβγαλε στην σέντρα και τον Μήτρογλου (!) και τον Μανωλά (!) για εκείνο το ματς.
«Οταν σας δίνεται η ευκαιρία να παίξετε μην τη γαμ...», είπε στους τρεις συγκεκριμένους μιας και ανέφερε τα ονόματά τους και πρόσθεσε «γιατί αν τη γαμ... (σ.σ.: την ευκαιρία), τότε γαμ... και τον προπονητή και γαμ... όλη την ομάδα»!

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε όλη την ομάδα. «Ντρέπομαι. Ντρέπομαι για τον τρόπο που παίξαμε», τους τόνισε για να συνεχίσει «όταν κάποιος έχει θέματα και δεν θέλει ν' αγωνιστεί ή το οτιδήποτε, ξέρετε πού είναι το γραφείο μου. Να έρθει και να μου μιλήσει. Όπως και σε μένα δεν μπορεί να μου υποδείξει κανείς το πώς θα κάνω τη δουλειά μου, έτσι πρέπει να συμβαίνει και σε εσάς. Είστε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Προφανώς και ο Ζαρντίμ είναι ένας καλός προπονητής. Δίχως επίσημο τίτλο ακόμα (του χρεώνεται βεβαίως το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν στον Ολυμπιακό) αλλά είναι καλός προπονητής. Ωστόσο το στυλ ποδοσφαίρου του ταιριάζει σε συγκεκριμένες ομάδες. Δεν είναι φαν της επίθεσης αλλά της αντεπίθεσης. Και γι' αυτό του βγήκε και το καλό παιχνίδι στο Λονδίνο. Στον Ολυμπιακό δεν γινόταν να παίζει έτσι κόντρα στην Βέροια (!) και στον Λεβαδειακό. Να περιμένει δηλαδή τον αντίπαλο και να μην παίζει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Και αυτό το πλήρωσε. Και το πλήρωσε τόσο γρήγορα και όντας αήττητο γιατί το πρόσφατο παράδειγμα ήταν η ομάδα του Βαλβέρδε.  

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: