Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Τα ρεκόρ του Λιγκ Καπ!!

Η ιδέα του Λιγκ Καπ ανήκει στον Αλαν Χαρντεκερ.

Τα ρεκόρ του Λιγκ Καπ
Ο γραμματέας της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας τη σεζόν 1960-61 θεώρησε πως μια διοργάνωση βασισμένη σε διπλές αναμετρήσεις θα βοηθούσε οικονομικά τις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών.

Στα πρώτα χρόνια οι ισχυροί απέφυγαν την συμμετοχή στη διοργάνωση και μόνο όταν το 1966 η ομοσπονδία αποφάσισε να εξασφαλίσει στο νικητή συμμετοχή στο Κύπελλο Εκθέσεων, η κατάσταση βελτιώθηκε.
Η Λίβερπουλ είναι η πολυνίκης του θεσμού με οκτώ κατακτήσεις. Η Αστον Βίλα έχει πέντε τρόπαια ενώ τέσσερα μετρούν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τότεναμ, η Τσέλσι και η Νόττιγχαμ Φόρεστ.
Ο Ρον Σόντερς οδήγησε τρεις διαφορετικές ομάδες σε ισάριθμους διαδοχικούς τελικούς. Το 1973 ήταν στο τιμόνι της Νόριτς, την επόμενη χρονιά ήταν τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι και το 1975 της Αστον Βίλα. Μάλιστα το 1977 έδωσε και πάλι το παρών με  τους «χωριάτες» σε ένα ακόμη τελικό.
Ο Ασα Χαρτφορντ είναι ο πρώτος παίκτης που αγωνίστηκε με τρείς διαφορετικές ομάδες σε τελικό Λιγκ Καπ. Το 1967 έπαιξε με τη Γουέστ Μπρομ, το 1974 με τη Μάντσεστερ Σίτι και το 1985 με τη Νόριτς, πετυχαίνοντας και το νικητήριο γκολ (1-0) απέναντι στην Σάντερλαντ.
Ο Κλάιβ Αλεν είναι ο παίκτης που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν στο Λιγκ Καπ. Ο άσος της Τότεναμ πέτυχε 12 γκολ τη σεζόν 1986-87 στη πορεία των Λονδρέζων μέχρι τα ημιτελικά.
Ο Τζεφ Χάρστ (Γουέστ Χαμ/Στόουκ) και ο Ιαν Ρας (Λίβερπουλ/Νιουκάστλ) μοιράζονται το ρεκόρ των περισσότερων τερμάτων στην ιστορία της διοργάνωσης, με 49.
Ο Ιαν Ρας είναι ο πολυνίκης του θεσμού με πέντε μετάλλια φορώντας τη φανέλα της Λίβερπουλ. Οι τέσσερις επιτυχίες του ήταν σερί (1981,1982,1983,1984) και η πέμπτη όταν ήταν μάλιστα και αρχηγός το 1995. Ο Ουαλός μαζί με τον Εμιλ Χέσκι είναι οι δυο παίκτες που έχουν αγωνιστεί τις περισσότερες φορές σε τελικό (6).
Η Μπράντφορντ πριν δυο χρόνια έγινε η μοναδική ομάδα από τότε που ο τελικός γίνεται σε μόνο παιχνίδι που έφτασε στο φινάλε ως ομάδα τέταρτης τη τάξει κατηγορίας ( League 2). Ωστόσο, ηττήθηκε από τη Σουονσι που ταυτόχρονα έγινε η μοναδική ομάδα εκτός Αγγλίας που έχει κατακτήσει το τρόπαιο! Μάλιστα η ουαλική ομάδα μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει πετύχει και τη μεγαλύτερη νίκη σε τελικό, με την επικράτηση της με σκορ 5-0.
Ο μόνος τελικός μεταξύ δυο ομάδων που δεν ανήκαν στην μεγάλη κατηγορία ήταν το 1975 όταν η Αστον Βιλα νίκησε 1-0 τη Νοριτς.
Δύο φορές το κύπελλο κατέληξε σε χέρια ομάδων από την τρίτη κατηγορία. Το 1967 η ΚΠΡ κέρδισε τη Γουεστ Μπρομιτς 3-2  και δυο σεζόν αργότερα η Σουίντον 3-1 την Αρσεναλ.
Ο Θοδωρής Ζαγορακης είναι ο μόνος Έλληνας που έχει στην κατοχή του μετάλλιο νικητή στο Λιγκ Καπ! Στην τελευταία του σεζόν στο νησί το 1999-2000 με τη φανέλα της Λεστερ πανηγύρισε το τρόπαιο επικρατώντας στον τελικό της Τρανμιρ Ροβερς με 2-1!
Πηγή: england365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: