Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Κοντονής: «Θα τους κοιτάζει το μάτι του κράτους»

Ο Σταύρος Κοντονής, δήλωσε αποφασισμένος να λάβει αυστηρά μέτρα, με τα οποία «θα γνωρίζουν ότι δεν τους κοιτάζει μόνο ένας αθλητικός εισαγγελέας της Superleague, αλλά θα τους κοιτάζει και το μάτι του κράτους».
Ο υφυπουργός αθλητισμού μίλησε στο Βήμα:
Για τις αντιδράσεις των ΠΑΕ: «Κατά την γνώμη μου λανθασμένες και οι δύο. Και εκείνη που ζητούσε αυστηρότερα μέτρα, διότι δεν μας το επιτρέπει το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και εκείνη που θεωρούσε πως δεν έπρεπε να αναστείλουμε το πρωτάθλημα. Πρόκειται για άποψη επιχειρηματιών και ΠΑΕ που δεν θέλουν να χάσουν έσοδα! Όμως θα πρέπει να αναλογιστούν πού πάει αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν προϊόν. Ήδη τα γήπεδα είναι άδεια, στο τέλος δεν θα πηγαίνει κανένας. Είναι ωστόσο σημαντικό ότι θα πάρουμε όλα τα νομοθετικά μέτρα ώστε η πολιτεία να μπορεί να επεμβαίνει. Εξαντλείται η πειθαρχική διαδικασία από τα διοικητικά όργανα που έχει συγκροτήσει η διοργανώτρια αρχή, η οποία αποτελείται από αυτούς που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Ποιοι απονέμουν δικαιοσύνη; Αυτό το πλαίσιο έχει τελικά λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά; Αξιολογώντας όλη αυτή τη διαδρομή βλέπουμε πως δεν έχει γίνει τίποτε».
Για το αν το νομοθετικό πλαίσιο τον άφησε αποσβολωμένο: «Αισθάνομαι έτσι. Ήξερα πού είναι τα επίπεδα, αλλά θα ήθελα να πάρω πιο αυστηρά μέτρα. Δυστυχώς αυτή τη δυνατότητα έχουμε αυτή τη στιγμή. Θα την έχουμε σε 10-15 ημέρες. Πρέπει να επέμβουμε άμεσα. Βρήκαμε μια κατάσταση η οποία είναι απερίγραπτη. Με αυτό που θα κάνουμε θα γνωρίζουν ότι δεν τους κοιτάζει μόνο ένας αθλητικός εισαγγελέας της Superleague. Αλλά θα τους κοιτάζει και το μάτι του κράτους, το οποίο ενδιαφέρεται όχι για τα συμφέροντα των ιδιοκτητών και των εταιριών, αλλά πρώτα και κύρια για τον ελληνικό λαό και τα νέα παιδιά που βρίσκουν διέξοδο στον αθλητισμό και τα ρίχνουν στη μαύρη τρύπα του οπαδισμού και της βίας».
Για την σύγκρουση με το αυτοδιοίκητο: «Το αυτοτελές δικαίωμα του κράτους να μπορεί να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα και ποινές σε κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες παρανομούν δεν εμπλέκεται με το αυτοδιοίκητο. Αν κάποιοι θεωρήσουν ότι μπαίνουμε στα χωράφια τους και δεν θα πρέπει να το κάνουμε, εμείς τους ενημερώνουμε πως θα το κάνουμε! Δεν θα μας εμποδίσει ούτε η εγχώρια ομοσπονδία, ούτε οι διεθνείς. Αν είναι να αποκαταστήσουμε με τον νόμο και την τάξη, να έχουμε καθαρά πρωταθλήματα σε όλα τα αθλήματα, διαφάνεια και εκδημοκρατισμό, θα το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος. Το είπαμε ευθέως στην ΕΠΟ όταν συναντηθήκαμε. Θα το πούμε και στην UEFA και στην FIFA, με τους οποίους θα έχω συνάντηση στις αρχές Μαρτίου. Θέλουμε τη συνδρομή τους και την τεχνογνωσία τους. Αν όμως μας πουν πως αν επιχειρήσουμε προσπάθεια για την πάταξη της βίας και υπέρ του δημοκρατισμού και της διαφάνειας δεν θα σας συνδράμουμε, αντιθέτως θα σας τιμωρήσουμε, ας μας τιμωρήσουν. Το λέω σε κάθε τόνο: δεν θα παίζουνε ελληνικές ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις».
Για το γεγονός ότι και η εθνική ομάδα θα έχει επιπτώσεις: «Το γνωρίζουμε, είναι κάτι που μας στενοχωρεί, αλλά εφόσον κρίνουμε ότι αυτό είναι αναγκαίο μέτρο για την πάταξη της βίας και της διαφθοράς, θα το εφαρμόσουμε».
Για το αν θα επιβάλλονται ποινές και από το κράτος: «Αυτή είναι η ουσία. Δεν γίνεται να επιβάλλει το κράτος διοικητικά πρόστιμα σε μια Ανώνυμη Εταιρεία, για παράδειγμα ξενοδοχειακή, επειδή παραβαίνει διατάξεις του νόμου και στον αθλητισμό το κράτος να έχει παραιτηθεί από κάθε παρέμβαση. Πώς ο υπουργός Οικονομικών επιβάλλει πρόστιμα και εδώ δεν μπορεί το κράτος να επιβάλλει για θέματα που άπτονται της Δημόσιας Τάξης, της κοινωνικής συνενοχής, της προστασίας της νεολαίας... Είναι δυνατόν; Πώς νομίζετε πως φτάσαμε εδώ που έχουμε φθάσει; Αυτό λοιπόν να το περιμένετε άμεσα. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε αποκτήσει δυνατότητα παρέμβασης».
Για την εικόνα που έχει σχετικά με τους παράγοντες του ποδοσφαίρου: «Βλέπω μια σοβαρή παθογένεια του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και έχει να κάνει και με το γεγονός ότι υπάρχουν καταστάσεις ακραίας οπαδικής βίας που έχουν αυτονομηθεί ακόμη και από τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Μπορεί να θέλουν πράγματι να ελέγξουν το φαινόμενο, όμως ορισμένες φορές φθάνουν στο σημείο να το μεταχειρίζονται. Δεν θα κάνω δίκη προθέσεων, όμως οφείλω να πω ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς με όσα λέμε».
Για τις δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα: «Προσπαθώ να μένω μακριά από όλες αυτές τις υποθέσεις που χειρίζεται η Δικαιοσύνη. Ανέλυσα πολλές φορές τι έχω στο μυαλό μου ως νομικός για τις υποθέσεις της Δικαιοσύνης. Οφείλουμε να την αφήσουμε να κάνει απερίσπαστα το έργο της, να καταλογίσει ευθύνες και κηρύξει αθώους και ενόχους. Αλλού όμως είναι το πρόβλημα. Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα λειτουργεί αργά! Πολύ αργά. Για αυτό ακριβώς επισκέφθηκα τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκεύοπουλο και του ζήτησα να υπάρχει μια φροντίδα ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα. Διότι το αποτέλεσμα θα λειτουργήσει λυτρωτικά για όλο το χώρο του αθλητισμού. Είτε υπάρχουν ένοχοι είτε υπάρχουν και αθώοι».

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: