Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Οι μικροί που σόκαραν τους... Γίγαντες!!

Το FourFourTwo θυμάται ιστορικά αποτελέσματα μικρών ομάδων απέναντι σε μεγαθήρια που βρέθηκαν στο δρόμο τους!
Oυντερχάκινγκ vs Μπάγερ Λεβερκούζεν (Bundesliga, 1999/00)
Πριν τη σεζόν 1999/00, οι... ειδικοί έλεγαν ότι η Ουντερχάκινγκ είναι από τα φαβορί για υποβιβασμό. Ήταν άλλωστε μια βαυαρική ομάδα από πόλη με 23.000 κατοίκους, μικρότερη από το πέταλο της Ντόρτμουντ.
Ωστόσο, οι βασικοί υποψήφιοι για υποβιβασμό τελείωσαν τη χρονιά στη 10η θέση και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάληξη του τίτλου. Στις 20 Μαΐου του 2000, φιλοξένησαν την Μπάγερ Λεβερκούζεν που ήθελε έναν βαθμό για να πανηγυρίσει την πρώτη  Bundesliga της ιστορίας της.
 Δέκα μίλια πιο πέρα, στο Olympiastadion του Μονάχου, η Μπάγερν δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η Ουντερχάκινγκ νίκησε 2-0, χαρίζοντας στους Βαυαρούς το πρωτάθλημα. Πλέον, η Χάκινγκ παίζει στην τρίτη κατηγορία και είναι σαν... αδερφάκι με τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, έχοντας στις τάξεις της παίκτες όπως ο Γιόνας Χούμελς, ο Φαμπιάν Γκέτσε και μέχρι το 2010 ο Τομπίας Σβαΐνστάιγκερ!

Εξτρεμαδούρα vs Ρεάλ Μαδρίτης (Primera Division, 1996/97)
Η μεγάλη στιγμή της Εξτρεμαδούρα ήρθε από τύχη. Η Καστίγια, η δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης, τερμάτισε σε θέση play off της Σεγούντα Ντιβισιόν, αλλά δεν της επιτρεπόταν η άνοδος. Έτσι, η ομάδα από το Μπανταχόθ πήρε τη θέση της, νίκησε 2-0 την Αλμπαθέτε και κατάφερε την πρώτη άνοδο στην ιστορία της. Στη συνέχεια, αφού έχασε τα πρώτα επτά παιχνίδια, επικεντρώθηκε στην άμυνα.
Αυτό δούλεψε μέχρι ένα σημείο, ακόμα και με μεγάλους αντιπάλους. Στις 12 Ιανουαρίου του 1997, κράτησε σε «λευκή» ισοπαλία τους πανίσχυρους Blancos στο γήπεδό της. Ακόμα και έτσι, η Εξτρεμαδούρα στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε....

Κάρλαϊλ vs Άρσεναλ (First Division 1974/75)
Έχοντας κάνει το νταμπλ το 1971, η Άρσεναλ είχε τρομερή δυναμική στο ξεκίνημα της δεκαετίας εκείνης. Τερμάτισε στη δεύτερη θέση  το 1973 και έφτασε στον τελικό του FA Cup το 1972. Ωστόσο, η σεζόν 1974/75, δεν ήταν καλή για τους «Κανονιέρηδες». Η λήξη της τους βρήκε στην 16η θέση με 18 ήττες.
Εκείνη που ακούστηκε περισσότερο, ήταν από την Κάρλαϊλ στις 7 Δεκεμβρίου του 1974. Οι «Κούμπριανς» οι οποίοι αποτελούν μια από τις πιο μικρές πόλεις της Αγγλίας που εκπροσωπήθηκαν στη μεγάλη κατηγορία, είχαν νικήσει με 2-1 την Άρσεναλ, πάνω που έδειχνε να βρίσκει τα πατήματά της!

Μπενφίκα vs Τροφένσε (Primeira Liga, 2008/09)
Παρότι υποβιβάστηκε αμέσως στην πρώτη της σεζόν στην Primeira Liga, η Τροφένσε δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Μπενφίκα στα δύο ματς που έπαιξε μαζί της. Νίκησε 2-0 στο γήπεδό της, μπροστά σε μόλις 5000 θεατές και πήρε ισοπαλία 2-2 στο Da Luz.  Αν και τελείωσε τη σεζόν με μόλις πέντε νίκες και 23 βαθμούς, η Τροφένσε κατάφερε να κρατήσει στο 0-0 και την Πόρτο στο Dragao. Πλέον, βρίσκεται στα χαμηλά της δεύτερης κατηγορίας.
Βασιλεία vs Βαντούζ (Super League Ελβετία)
Η Βαντούζ αποτελεί μία από τις πιο περίεργες περιπτώσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Παρότι είναι από το Λιχτενστάιν, η κυριαρχία της στο τοπικό πρωτάθλημα την έκανε να γίνει αποδεχτή στη γειτονική Super League Ελβετίας. Επέστρεψε φέτος στην πρώτη κατηγορία και παίζει τα εντός έδρας ματς της στην έδρα της Εθνικής Λιχτενστάιν, στο Rheinpark Stadion που χωράει 8000 οπαδούς.
Σε σύγκριση με τη Βασιλεία που έχει 17 Πρωταθλήματα, είναι ξεκάθαρα μικρό μέγεθος. Έχει χάσει και  τις 7 φορές που έχει αναμετρηθεί μαζί της στο Πρωτάθλημα, ωστόσο κατάφερε να τη νικήσει στο Κύπελλο UEFA το 2006, αν και τελικά αποκλείστηκε στα εκτός έδρας γκολ.
Γιουβέντους vs Αλμπινολέφε (Serie B, 2006. 07)
Μετά τον υποβιβασμό της για το σκάνδαλο των στημένων ματς, η Γιουβέντους βρέθηκε αντιμέτωπη με σαφώς πιο... άγνωστες ομάδες από ότι είχε συνηθίσει. Η Γιούβε κράτησε κάποια από τα αστέρια της, ωστόσο η μικρούλα Αλμπινολέφε δεν... μάσησε από Τζιανλουίτζι Μπουφόν και Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, κρατώντας δύο φορές την αντίπαλό της στην ισοπαλία με 1-1. Εκείνη τη σεζόν, η Αλμπινολέφε έμεινε εύκολα στην κατηγορία, αλλά πλέον έχει κατρακυλήσει στην Lega Pro Prima Divisione/A.

Εξέλσιορ vs Άγιαξ (Eredivisie, 2007,08)
Το μικρότερο γήπεδο του ολλανδικού Πρωταθλήματος είναι αυτό της Εξέλσιορ. Βρίσκεται στο Ρότερνταμ και χωράει 3.531 θεατές. Μία από τις κερκίδες του έχει το όνομα του Ρόμπιν Φαν Πέρσι, που ξεκίνησε από εκεί την καριέρα του. Μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα του 2007, ο Άγιαξ κατάλαβε από πρώτο χέρι ότι ακόμα και το πιο μικρό γήπεδο, μπορεί να αποτελέσει ασφαλές φρούριο.
 Τα γκολ του Μίτσελ Πικέ και του Γκερντ ντεν Όουντεν έδωσαν στους γηπεδούχους το προβάδισμα με 2-0, πριν μειώσει ο Χέντβιγκες Μαντούρο. Οι φιλοξενούμενοι πάλεψαν για την επιστροφή, δημιούργησαν ευκαιρίες, αλλά η Εξέλσιον κατάφερε να κρατήσει το 2-1 και να χαρίσει ένα όχι και τόσο ευχάριστο χριστουγεννιάτικο δώρο στον Χούντελααρ και την παρέα του.

Σαρλεβίλ vs Μαρσέιγ (Ligue 2, 1994.95)
Οι προσδοκίες των παικτών της Μαρσέιγ είχαν μειωθεί μετά τον υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία για υπόθεση δωροδοκίας και φυσικά, ο στόχος ήταν η άμεση επιστροφή στην ελίτ. Στις 15 Φεβρουαρίου του 1995,  οι Μαρσεγέζοι ταξίδεψαν στο Stade Municipal du Petit Bois ως φαβορί για τη νίκη απέναντι στην Σαρλεβίλ.
Ωστόσο, μόλις δύο χρόνια μετά τη στέψη τους ως Πρωταθλητές Ευρώπης με παίκτες όπως ο Μπαρτέζ, ο Μπολί, ο Ντεζαγί, ο Ντεσάν, ο Μπόκσιτς και ο Φέλερ, η OM ηττήθηκε με 1-0 από την μικρή αντίπαλό της! Πλέον, η Σαρλεβίλ παίζει στην 6η κατηγορία και μαζί με τη συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου το 1936, με αρχηγό τον Ελένιο Ερέρα, η νίκη επί της Μαρσέιγ αποτελεί το μεγάλο της επίτευγμα.

Ντιναμό Τιφλίδας vs Ζουγκντίντι (Umaglesi Liga, 2014/15)
Στη Γεωργία, η Ντιναμό Τιφλίδας αποτελεί την ομάδα που όλοι θέλουν να νικήσουν: Έχει 15 Πρωτάθλημα και παίζει στο χωρητικότητας 55.000 εθνικό στάδιο  Boris Paichadze Dinamo Arena, συγκεντρώνοντας βέβαια περίπου 1000 οπαδούς. Σε αντίθεση, η Ζουγκντίντι αγωνίζεται σε γήπεδο 2000 οπαδών (όπου μαζεύονται 200).
Παρά το μικρό της γήπεδο, όμως, παραμένει στην πρώτη κατηγορία μετά την άνοδό της τη σεζόν 2006/07. Και παρότι η Ντιναμό παραμένει στην  πρώτη θέση και την έχει νικήσει με ευρύ σκορ αρκετές φορές, τον Οκτώβριο του 2011 η μικρούλα Ζουγκντίνι επικράτησε με 2-1.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: