Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Τα δεδομένα για Καλάθη και οι πρώτες επιλογές του στην Ευρώπη!!

Το gazzetta.gr αναλύει τα δεδομένα στην υπόθεση του Νικ Καλάθη, εξηγεί τι σημαίνει η «ηθική δέσμευση» που έχει με τον Παναθηναϊκό και καταγράφει τις ευρωπαϊκές σκέψεις του που θα χρειαστούν έναν τουλάχιστον μήνα για να ωριμάσουν.  
To τέλος του Final 4 της Ευρωλίγκας συνηθίζεται να συνδέεται με το... εναρκτήριο τζάμπολ των μεταγραφικών σενάριων.
Είναι η στιγμή που παράγοντες, μάνατζερ, παίκτες και δημοσιογράφοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως πλησιάζουμε στο τέλος της σεζόν κι αρχίζουν τις διερευνητικές επαφές για να είναι έτοιμοι τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα πρωταθλήματα και οι παίκτες θα είναι έτοιμοι να βγουν στην αγορά...
Δεν πέρασε λοιπόν μια εβδομάδα από την ολοκλήρωση του Final 4 και οι ομάδες με λεφτά μπήκαν κατευθείαν στο... χορό των σεναρίων, με τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς να έχει την τιμητική της. Δύο ελληνικά ονόματα ακούστηκαν (Σλούκας, Καλάθης) και είναι βεβαίως τα ονόματα για τα οποία θα... τρέχουμε όλο το καλοκαίρι, μέχρι να αποφασίσουν τον επόμενο (ή τον ίδιο...) σταθμό της καριέρα τους.
Το gazzetta.gr έψαξε την δεύτερη περίπτωση, αυτή του Καλάθη, βάζει κάτω τα δεδομένα της υπόθεσης, εξηγεί πόσες είναι οι πιθανότητες να επιστρέψει ο Νικ στην Ευρώπη και δίνει διευκρινίσεις για την ηθική δέσμευση που τον συνδέει με τον Παναθηναϊκό.
Η λογική λέει Ευρώπη, αλλά...
Προτού πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη, ο Καλάθης θα εξαντλήσει τα περιθώρια στο ΝΒΑ, αλλά οι δυνατότητες ελιγμών είναι πολύ περιορισμένες.
Η μία περίπτωση είναι να αναζητήσει συμβόλαιο με παρόμοιες αποδοχές, κάτι που φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο, με βάση την εικόνα του τα τελευταία δύο χρόνια.
Το δεύτερο σενάριο είναι να ποντάρει στην πιθανή αύξηση του σάλαρι καπ από το καλοκαίρι του 2016, να κάνει δηλαδή υπομονή για έναν χρόνο και να... ονειρευτεί τον διπλασιασμό των αποδοχών του από την επόμενη χρονιά, με τη λογική πως τα μπάτζετ των ομάδων θα αυξηθούν κατακόρυφα.
Η τρίτη εκδοχή αφορά στην ελπίδα που έχει η πλευρά του Καλάθη πως ο πρώην προπονητής του στο κολέγιο, Μπίλι Ντόνοβαν, θα θελήσει να τον πάρει μαζί του στην Οκλαχόμα, προσφέροντάς του ένα καλύτερο συμβόλαιο απ' αυτό που θα μπορούσε να βρει σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα.
Ο Ντόνοβαν εκτιμά το ταλέντο του Νικ από την εποχή που συνεργάστηκαν στη Φλόριντα, αλλά είναι εξαιρετικό αμφίβολο το αν είναι σε θέση να του προσφέρει κάτι περισσότερο από το μέσο όρο του συμβολαίου που μπορεί να βρει ο ίδιος στις ΗΠΑ.

H ηθική δέσμευση με τον Παναθηναϊκό
Σε αντίθεση με τα όσα ακούγονται κατά καιρούς, δεν υπάρχει καμία έγγραφη συμφωνία βάσει της οποίας ο Νικ Καλάθης θα αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό, όταν και αν αποφασίσει να επιστρέψει στην Ευρώπη. Θα ήταν παράλογο άλλωστε να υπάρχει... Αυτό που υπάρχει είναι μια ηθική δέσμευση του παίκτη απέναντι στους «πράσινους», ώστε αυτοί να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση.
Οι καλές αναμνήσεις του Νικ από την Ελλάδα, οι ακόμη καλύτερες της συζύγου του από την Αθήνα και οι καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Παναθηναϊκό είναι αυτή την στιγμή τα τρία ισχυρά «χαρτιά» της ελληνικής ομάδας.
Πώς μεταφράζεται η ηθική δέσμευση; Αν ο Παναθηναϊκός κάνει πρόταση στον Καλάθη ίδια ή λίγο μικρότερη από των υπολοίπων συλλόγων τότε θα συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο για να πάρει τον παίκτη. Αν πάλι η διαφορά στο οικονομικό είναι μεγάλη, πάνω από 10%-15%, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν και η ηθική δέσμευση θα περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Η δεύτερη σκέψη του Καλάθη
Σ' όλη τη διάρκεια της σεζόν ο Καλάθης ζητούσε πληροφορίες για την αγορά στην Ευρώπη και η στάση του καθοριζόταν σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογική του κατάσταση. Οταν αγωνιζόταν και είχε καλή παρουσία στο ΝΒΑ, τότε η ιδέα της Ευρώπης απομακρυνόταν, όταν πάλι έμενε στον πάγκο άρχιζε τα τηλέφωνα για να πληροφορηθεί το τι θα μπορούσε να βρει, αν το καλοκαίρι αποφάσιζε να γυρίσει στη Γηραιά Ηπειρο.
Οι εμπειρίες του Καλάθη από την Ευρώπη είναι αυτές που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν και τις σκέψεις του. Από τη μία λοιπόν είναι η Αθήνα και από την άλλη ο Ομπράντοβιτς. Αν δηλαδή ξεκινούσαν τώρα οι συζητήσεις, αυτές οι δύο περιπτώσεις θα βρίσκονταν κατά βάση στο μυαλό του.
Η ΤΣΣΚΑ, η Εφές, η Μπαρτσελόνα και ο οποιοσδήποτε άλλος θελήσει να ενδιαφερθεί έχει να ξεπεράσει περισσότερα εμπόδια από τον Παναθηναϊκό και τη Φενέρ κι αυτό γιατί οι καλές αναμνήσεις του Νικ από την Ελλάδα και τον Ζοτς είναι τόσο ισχυρές που ο οποιοσδήποτε θελήσει να τον μεταπείσει θα πρέπει να... πληρώσει ακριβά.
Τέλη Ιουνίου και βλέπουμε...
Καλάθης και σίριαλ είναι έννοιες συνώνυμες και το φετινό καλοκαίρι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Πριν από τις 15-20 Ιουνίου δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις, καθώς ο Νικ θα περιμένει την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος στο ΝΒΑ. Το να βρει ένα καλύτερο συμβόλαιο στις ΗΠΑ μοιάζει απίθανο με τα τωρινά δεδομένα και σ' αυτό βεβαίως θα «πατήσουν» οι ευρωπαϊκές ομάδες που θα ενδιαφερθούν.
Τα 815.000 δολάρια μεικτά που εισπράττει αυτή τη στιγμή μοιάζουν ταβάνι για τρίτο πόιντ γκαρντ στο ΝΒΑ και το γεγονός ότι ο αδελφός του Πατ βγάζει περισσότερα στην Ευρώπη, είναι ενδεικτικό της διαφοράς.
Ο Νικ έχει ως προτεραιότητα το οικονομικό, ξέρει ότι εδώ θα βρει συμβόλαιο που θα αγγίζει - ίσως να ξεπερνάει - τα δύο εκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά από την άλλη ποιος μπορεί να τα βάλει με την... αιώνια τρέλα του Νικ που από το πρώτο καλοκαίρι στην Ελλάδα σκεφτόταν το ΝΒΑ με κάθε κόστος.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: