Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Θέλεις και τα λες;

Εξοργίστηκε ο πρόεδρος της ΕΟΚ (ο οποίος θεωρεί εαυτόν δυνάμει πρόεδρο της FIBA κι ας έφαγε… “μαύρο“), Γιώργος Βασιλακόπουλος, από το ύφος και το ήθος της επιστολής Μπερτομέου και απάντησε. Ως γνήσιος άνθρωπος του αθλητισμού, πήρε θέση κι όπως πάντα είπε τη δική του αλήθεια, βουτηγμένη μέσα στο ψέμα. Γιατί είπαμε: Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης. Γράφει ο Γιώργος ΚογκαλίδηςΔεν θα σχολιάσω τις απόψεις περί “αλαζονείας” και “διασπαστικής πρακτικής“, καθώς δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από το να κοιταχτεί στον καθρέπτη, για να δει με μια ματιά και τα δύο. Ούτε τα περί “Σουλτάνου“, τα οποία δεκαετίες του προσάπτουμε, όσοι δεν ανήκουμε (ευτυχώς) στην αυλή του. Γιατί, είπαμε, δύσκολες εποχές, αλλά η ντροπή δεν είναι δουλειά
Πάμε στην ουσία. Τί είπε ο κ. Βασιλακόπουλος; “… Θέτουν ζήτημα πληρωμής των ανωνύμων εταιριών από τις Εθνικές ομοσπονδίες για τις δραστηριότητες των Εθνικών ομάδων“. Με μια πρώτη ανάγνωση έχει δίκιο.
Μόνο που ο πραγματικός πρόεδρος της FIBA, Οράσιο Μορατόρε, είπε ξεκάθαρα πως η διεθνής ομοσπονδία θέλει να βαδίσει στα χνάρια της UEFA. Μόνο που στην UEFA οι Ομοσπονδίες πληρώνουν κανονικά και με τον νόμο τις Ανώνυμες Εταιρίες, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τους παίκτες τους, για τις Εθνικές ομάδες. Καλώς ή κακώς.
Αν θες να γίνεις UEFA, τότε πρέπει να ακολουθήσεις όλο το πλάνο, όχι να πάρεις όποιο κομμάτι σε συμφέρει. Βεβαίως, μπορεί να διαφωνεί ο “δικός μας“, αλλά πρόεδρος στη FIBA είναι -για την ώρα, τουλάχιστον- ο Μορατόρε. Αν δεν είπε ψέματα, πιάστηκε αδιάβαστος.
Έκανε κι ένα βήμα παραπάνω ο “σωλήνας“. Είπε “… θέλουν με απλά λόγια να πληρώσει ο κάθε φορολογούμενος πολίτης την Εθνική ομάδα της χώρας, αφού οι αθλητικές ομοσπονδίες είναι κρατικά επιχορηγούμενες“. Να κι ένας παράγοντας, που ενδιαφέρεται για το δημόσιο χρήμα και για τον φορολογούμενο πολίτη, δηλαδή για μας.
Αφού έχει τέτοια καούρα, γιατί δεν ανεβάζει στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ τις συμβάσεις και τις συναλλαγές της Ομοσπονδίας; Γιατί δεν λέει στον φορολογούμενο πολίτη πού βρήκε τις 800.000 ευρώ για τη wild card; Γιατί δεν λέει στον φορολογούμενο πολίτη αν είναι πληρωμένοι οι Ομοσπονδιακοί Προπονητές, οι διαιτητές των πρωταθλημάτων, οι υπάλληλοι της ΕΟΚ; Γιατί αν είναι (που δεν είναι) καλώς είναι, μια και γι’ αυτό (κι όχι μόνο) παίρνει το ζεστό δημόσιο χρήμα.
Δεν μπορούσε να λείψει από την γκάμα του ο φιλιππικός περί κακών επαγγελματιών παραγόντων (“…δεν είναι μόνο ότι οι κύριοι αυτοί, στο όνομα του ελάχιστου αριθμού ανωνύμων εταιριών που εκπροσωπούν, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων που επιτελούν αθλητικό παραγωγικό έργο, τολμώντας μάλιστα να θεωρούν ότι μιλούν και εξ ονόματός τους“), προβάλλοντας εκ διαστολής τη δική του (τάχα μου) ερασιτεχνική ενασχόληση με το μπάσκετ.
Αναρωτιέμαι, αφού είναι κατά των επαγγελματιών παραγόντων και των ανώνυμων εταιριών, γιατί στον τελικό του Κυπέλλου δίνει μόλις το 10% στους φιναλίστ και ψίχουλα στους διαιτητές (κάτι σαν 100 ευρώ, τη στιγμή που παίρνουν 650 για κάθε αγώνα στην Α1) και κρατά -ως γνήσιος ερασιτέχνης, εραστής του αθλήματος- το υπόλοιπο 80% για την ΕΟΚ;
Αναρωτιέμαι, πόσο καλοί επαγγελματίες είναι τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ, που εδώ και 400 συναπτά έτη (και λίγα λέω) μπορούν να είναι ταυτόχρονα καλοί στη δουλειά τους και να… τρέχουν την Ομοσπονδία, να ρυθμίζουν τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ, σε όλη την Επικράτεια και -φυσικά- να μην χάνουν ταξίδι (αναψυχής), προκειμένου να “υπηρετήσουν” (πάντα βρίσκοντας κατάλυμα σε πολυτελή και πανάκριβα ξενοδοχεία, με όλα τα έξοδα πληρωμένα) το δύσμοιρο ελληνικό μπάσκετ. Πότε προλαβαίνουν και δουλεύουν οι “ερασιτέχνεςισόβιοι παράγοντες;
Για επίλογο θα κρατήσω το επιμύθιο του “Γιώργα“: “…Επί τούτου, αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του αρμόδιου Υφυπουργού, για ένα θέμα το οποίο πραγματικά άπτεται των αρμοδιοτήτων του και θίγει και προσβάλει το αντικείμενο της ενασχόλησής του. Αυτά προς το παρών“.
Κύριε Κοντονή, να χαίρεστε τον φάρο και τον μόνιμο φαροφύλακα. Την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάποιον από τους συμβούλους σας, προσέξτε γιατί σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Πηγή: ebasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: