Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Από το 1987, στο 2014!!

Γράφει ο Γιάννης Πάγκος 
Τρεις μικρές ιστορίες από το παρελθόν για τον Νίκο Παπαδόπουλο που θα μπορούσε να έχει έρθει στον Ηρακλή -ως παίκτης- 27 χρόνια πριν από τότε που ήρθε -πέρσι- ως προπονητής.

Είναι Απρίλιος του 2014. Ο Νίκος Παπαδόπουλος κάνει την πρώτη του προπόνηση με τον Ηρακλή. Είναι ο νέος προπονητής της ομάδας που παίζει στα play off που έχουν ήδη ξεκινήσει, αναζητώντας την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα. Προσπαθεί να προλάβει και να κάνει ό,τι μπορεί στο νέο του πόστο.

Στις πρώτες του δηλώσεις, λέει πάνω-κάτω τα εξής: "«Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι αυτή τη στιγμή, είναι η άνοδος στη Super League. Είναι η πρώτη ημέρα σήμερα, πρέπει να γνωρίσουμε και τους παίκτες, δεν έχουμε πολύ χρόνο, αλλά πιστεύω τον εαυτό μου, τους παίκτες και την ομάδα, καθώς την έχω παρακολουθήσει σε 14 παιχνίδια». Γνωρίζοντας ότι δεν έχει την απόλυτη ευθύνη μιας και είναι το τέλος της σεζόν, κάνει την προσπάθειά του μαζί με τους παίκτες. Κάποια στιγμή, κάτι πάει να γίνει, η εντός έδρας ισοπαλία όμως με τον Ηρακλή Ψαχνών, ουσιαστικά ανακόπτει την πορεία.

Ο Ηρακλής έναν χρόνο πριν δεν θα πάρει την άνοδο. Φαίνεται όμως ότι η “μαγιά” της προσπάθειας που τότε έκανε ο Παπαδόπουλος, έστω στο τέλος της σεζόν, έβαλε γερές βάσεις για να “μπει στο πετσί του ρόλου”, να ξέρει -συνδυάζοντας δηλώσεις με έργα- το “πού ήρθα” και τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος τριγύρω του.

Η άνοδος έρχεται έναν χρόνο μετά. Ενας από τους πρωταγωνιστές είναι και ο προπονητής που ήρθε στον Ηρακλή το 2014. Τότε έμελε να έρθει. Ομως… Τρεις φορές ήταν να έρθει ως παίκτης. Η πρώτη ήταν το 1987, 27 χρόνια πριν, από την ώρα που ο δρόμος του συναντήθηκε με τον Ηρακλή. Υπάρχουν τρεις μικρές ιστορίες από το παρελθόν που σήμερα η “M” σας παρουσιάζει.

Ιστορία 1η: Το φιλικό στα Διαβατά 

Το 1987, ο 16χρονος τότε Νίκος Παπαδόπουλος (γεννημένος το 1971) δοκιμάζεται από τον Ηρακλή σε ένα φιλικό παιχνίδι που γίνεται στα Διαβατά. Ο Κιλκισιώτης στην καταγωγή πλάγιος, αριστερός μπακ, έπαιζε στο χωριό του, στο Μαυρονέρι και οι ικανότητές του είχαν αρχίσει να φαίνονται. Το όνομά του έφτασε στον Ηρακλή μέσω του (επίσης Κιλκισιώτη στην καταγωγή, από την Τέρπυλο), Βασίλη Αντωνιάδη. Ο Αντωνιάδης είχε συγγενική σχέση με τον τότε πρόεδρο του Ηρακλή, τον Πέτρο Θεοδωρίδη. Ηταν στο σκάουτινγκ της ομάδας (κοντά μια δεκαετία αργότερα θα αναλάβει και προπονητής, τότε που η ομάδα είχε βγει στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), και κάνει αναφορά για τον συγκεκριμένο ταλαντούχο παίκτη από το Κιλκίς. Ερχεται, τον δοκιμάζουν μαζί με άλλους και αρέσει. Αυτός και ο 15χρονος τότε, Χρήστος Κωστής. Αυτοί ξεχωρίζουν, αυτοί οι δύο. Ο Παπαδόπουλος δεν θα έρθει όμως ποτέ στον Ηρακλή για λόγους άσχετους με την ομάδα. Ενα οικογενειακό ζήτημα θα τον στείλει στον Κιλκισιακό, με προπονητή τότε τον Θέμη Καλτσά. Μένει δηλαδή στον νομό. Από εκεί θα τον αποκτήσει (τρία χρόνια αργότερα) ο ΟΦΗ όπου και θα κάνει σπουδαία καριέρα μένοντας κοντά μια δεκαετία.

Ιστορία 2η: Ο Γκέραρντ

Είναι το 2002. Ο Ευγένιος Γκέραρντ είναι ο τέταρτος κατά σειρά προπονητής (μετά από Αναστασιάδη, Κυράστα και Γιοβάνοβιτς) με τον οποίον συνεργάζεται ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στον Ηρακλή από την ώρα που έχει πάρει τις μετοχές της ομάδας. Ο Νίκος Παπαδόπουλος τότε είναι παίκτης του Αρη. Γίνεται μια κρούση για να πάει στον Ηρακλή. Ο Γκέραρντ του λέει: “Πήρα τον Μαχλά, έφερα τον Κιάσσο, τον Πουρσανίδη. Αν έρθεις κι εσύ θα λένε ότι έφερα όλο τον ΟΦΗ”. Δεν θα πάει ούτε τότε στον Ηρακλή και, μεταξύ άλλων, δεν θα ξανασυνεργαστεί με τον δικό του δάσκαλο στην προπονητική για τον οποίο έχει πει (το 2011) τα εξής όμορφα: "Από 23 χρόνων, από τα πρώτα μου χρόνια στον ΟΦΗ, ξεκίνησα να μελετάω την προπονητική δίπλα στον Γκέραρντ. Εχω γράψει δεν ξέρω κι εγώ πόσα τετράδια με σημειώσεις από τις προπονήσεις του και τον τρόπο δουλειάς του. Σου δημιουργούσε την ψυχολογία ότι είσαι ο καλύτερος και ότι γι’ αυτό πρέπει να κερδίσεις. Το έκανε ξεχωριστά σε κάθε παίκτη”. Ο Γκέραρντ τον χρησιμοποίησε σε πολλές θέσεις. Από αριστερός μπακ, έπαιξε και αριστερός εξτρέμ, μέχρι και δεκάρι. Και βέβαια λίμπερο στο κέντρο της άμυνας.

Ιστορία 3η: Ούτε το 2005

Πριν περάσει τριετία, γίνεται νέα συζήτηση σε μια περίοδο που ο Παπαδόπουλος είναι παίκτης στην Ξάνθη. Ουσιαστικά τότε, στα διοικητικά δρώμενα της ομάδας είναι ο Γιώργος Σπανουδάκης. Ούτε τότε θα γίνει κάτι. Για τρίτη φορά δεν θα υπάρξει συνεργασία του Παπαδόπουλου με τον Ηρακλή. Οτι δεν έγινε ως παίκτης, γίνεται ως προπονητής.

-Ο Κιλκισιώτης θα κλείσει την ποδοσφαιρική του καριέρα το 2009, έχοντας κάνει 425 παιχνίδια στις επαγγελματικές κατηγορίες. Και μαζί, 44 αγώνες κυπέλλου και 22 παιχνίδια σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.


*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: