Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Τα επόμενα βήματα της Γιουβέντους!!

Η Γιουβέντους έκανε μία από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία της και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τα επόμενα βήματα και τον στόχο της καθιέρωσης στην ελίτ.
«Υπολογίζαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, όμως το κάναμε νωρίτερα». Ο προγραμματισμός και το πλάνο έφερε αποτελέσματα πιο γρήγορα απ’ ότι θα περίμενε ο Τζίτζι Μπουφόν και μετά τον χαμένο τελικό στο Βερολίνο και τη διεκδίκηση του τρεμπλ, η Γιουβέντους καλείται να σταθεροποιηθεί -πέρα από το Νο1 στην Ιταλία- ανάμεσα στους κορυφαίους. Εχοντας μετατρέψει τα τελευταία χρόνια την Serie A σε Bundesliga και Ligue1, όπου Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν δεν έχουν αντίπαλο αντίστοιχα, πρέπει να σταθεροποιηθεί ανάμεσα στους καλύτερους στην Ευρώπη. Με παίκτες που θα αποτελέσουν το πέρασμα από το χθες στο αύριο και θα κάνουν μία ανανέωση χωρίς κραδασμούς, με εκμετάλλευση των εσόδων από το CL, με κινήσεις που θα χτίσουν κάτι που να αντέχει στον χρόνο, η Μεγάλη Κυρία του calcio κοιτάζει πλέον την επόμενη μέρα και έχει τη μεγάλη ευκαιρία να σταθεί ξανά δίπλα στα τεράστια ονόματα της εποχής μας.
Η επόμενη μέρα του τελικού βρίσκει τους Μπιανκονέρι μπροστά σε έναν στόχο που -πρέπει να- είναι η συνέχεια σε ό,τι πέτυχαν φέτος. Να διατηρηθούν ψηλά, αφού στην ‘κορυφή’ είναι πιο δύσκολο να διατηρηθείς από το να φτάσεις. Και μπορεί η Γιουβέντους να μην μπαίνει δυνατά στην αγορά και να ακούγεται για κάθε υπερπαίκτη που κυκλοφορεί, όμως η δουλειά που γίνεται φαίνεται εξαιρετική. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που είχε πετάξει λεφτά με το τσουβάλι σε αρκετούς απίθανους παίκτες, τα τελευταία χρόνια η μία κίνηση είναι καλύτερη από την άλλη.
Οι τέσσερις σερί φορές πρωταθλητές Ιταλίας ήδη βάζουν τις βάσεις για το μέλλον παίρνοντας τους καλύτερους μικρούς Ιταλούς και ενώ δεν είναι λίγοι οι νεαροί που υπάρχουν ήδη στην ομάδα. Μετά τον Στέφανο Στουράρο που ήρθε από τον Ιανουάριο από την Τζένοα, ο κεντρικός αμυντικός Ντανιέλε Ρουγκάνι (μπορεί να δοθεί δανεικός για έναν χρόνο) έχει αποκτηθεί 100% από την Vecchia Signora, όπως συνέβη και με τον καλύτερο πιτσιρικά της Serie A τη σεζόν που πέρασε, Πάουλο Ντιμπάλα, ο οποίος -σε ένα deal που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ- αποκτήθηκε από την Παλέρμο. Την ίδια στιγμή, ο Αλέγκρι επιλέγει τον Ντομένικο Μπεράρντι από την Σασουόλο αντί του Σιμόνε Τζάτζα με την Γιούβε να κάνει προσπάθεια να χαμηλώσει τον μέσο όρο ηλικίας χτίζοντας μία ομάδα που θα έχει μεγάλο μέλλον. Με την παρουσία και των Μοράτα, Πογκμπά, Περέιρα, δημιουργείται ένα σύνολο νεαρών παικτών που θα ωριμάσει δίπλα στην εμπειρία και θα είναι το ‘αύριο’ στο Juventus Stadium ρίχνοντας τον μέσο όρο ηλικίας - η Γιούβε ήταν η δεύτερη γηραιότερη ομάδα σε τελικό CL μετά την Μίλαν του 2005.

Πέρα από τα αστεράκια που αποκτά και το ότι αρχίζει να έχει στόχους από το πάνω ράφι, η Γιουβέντους την ίδια στιγμή δείχνει στις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες της Ευρώπης ότι δεν έχει ούτε σκοπό, ούτε ανάγκη να πουλήσει τους καλύτερους παίκτες της. Και σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Πολ Πογκμπά. Πριν 1-2 μήνες τα ρεπορτάζ είχαν φουντώσει για το που μπορεί να κρύβεται το μέλλον του Γάλλου, όμως ο Μαρότα είχε ξεκαθαρίσει ότι οι Τορινέζοι δεν πιέζονται για να τον δώσουν και θέλουν να είναι μέλος της ανταγωνιστικής ομάδας που χτίζεται.
Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Τσέλσι, Παρί, Σίτι ψήνονταν να πάρουν τον 22χρονο σταρ, που αν τελικά μείνει θα είναι μία κίνηση ίσως πολύ πιο σημαντική και από κάποια μεταγραφή, αφού πέρα από την δεδομένη ποιότητά που θα παραμείνει στο Juventus Stadium, θα αποτελεί ηχηρή δήλωση στην αγορά από την Γιούβε. Για να αλλάξουν τα δεδομένα πρέπει και ο ίδιος να πει ότι θέλει να φύγει, όμως ακόμα και αν συμβεί αυτό οι Μπιανκονέρι αναμένεται να βάλουν στα ταμεία τους κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, αφού σε τέτοιο ποσό έχουν πει «όχι» σε πρόταση της Μπαρτσελόνα, οπότε θα μπορούν πλέον να κινηθούν στην αγορά με εντελώς διαφορετικό πορτοφόλι.

Ενα από τα ερωτήματα που περνούν σε πρώτο πλάνo μετά τον τελικό του Champions League, είναι η παραμονή κάποιων παικτών-κλειδιά στην άνοδο επιπέδου που επιχειρεί τα τελευταία δύο χρόνια η Γιούβε. Ο Αντρέα Πίρλο μπορεί να δήλωσε ότι τα δάκρυα στο Βερολίνο δεν ήταν αποχαιρετισμός, όμως το μέλλον του μπορεί να μην βρίσκεται στο Τορίνο αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες και το MLS. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι μπορεί να χάνει έναν από τους ποιότικότερους χαφ των τελευταίων ετών, όμως έχει έτοιμο για τη θέση του τον Μαρκίζιο, ο οποίος έπαιξε σε πολλούς αγώνες φέτος τον ρόλο του regista και τα πήγε εξαιρετικά. Ιδανική λύση θα ήταν ο Βεράτι, αλλά ο Principino έχει μπροστά του μερικά πολύ καλά χρόνια αφού στα εκπληκτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει προστίθεται πλέον και η εμπειρία.
Ο άλλος σημαντικός παίκτης που υπάρχουν πιθανότητες να αποχωρήσει είναι ο Κάρλος Τέβες. Ο Αργεντινός θα είχε φύγει ήδη αν οι Μπιανκονέρι κατακτούσαν το treble, όμως και τώρα είναι κάτι το οποίο παίζει ρεαλιστικά. Ο πρόεδρος της Μπόκα Τζούνιορς δήλωσε ότι είναι περισσότερο θέμα του Καρλίτος το αν θα αποχωρήσει και λιγότερο της Γιουβέντους η οποία όμως δεν μένει ξεκρέμαστη από το θέμα του επιθετικού. Και αυτό γιατί πίσω από τον Απάτσι, τη νέα σεζόν ο Αλέγκρι θα έχει στη διάθεσή του τον Μοράτα στη δεύτερη χρονιά του, τον Ντιμπάλα, ενώ αν φύγει τελικά ο Γιορέντε, τον Ντομένικο Μπεράρντι. Την ίδια ώρα, το κλαμπ συνδέεται με κάποια μεγάλα ονόματα, όπως είναι αυτά των Μάντζουκιτς, Ιγουαΐν, Καβάνι.

Κομμάτι του σχεδιασμού της Γιούβε τα τελευταία χρόνια παραμένουν οι value-for-money κινήσεις. Παίκτες-ευκαιρίες στην αγορά, που ακόμα και αν δεν έχουν μεταπωλητική αξία, βγάζουν τα λεφτά τους μέσα στο γήπεδο. Οπως έγινε με Πίρλο, Πογκμπά, Γιορέντε και Εβρά (σχεδόν ελεύθερος) οι Τορινέζοι ανακοίνωσαν ήδη την απόκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, Σάμι Κεντίρα, ενώ πιθανή είναι και η προσθήκη του Βραζιλιάνου τερματοφύλακα της Φιορεντίνα, Νορμπέρτο Νέτο, επίσης με ελεύθερη μεταγραφή. Ακόμα και αν αποχωρήσει δηλαδή ο Πίρλο, χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ βρέθηκε αντικαταστάτης εγνωσμένης αξίας ακόμα και για την 11άδα.
Η εκπληκτική χρονιά στο Champions League, πέρα από το πρεστίζ που ανεβαίνει, έχει και άλλου είδου οφέλη για την Γιουβέντους, η οποία είδε 95 εκατ. ευρώ να μπαίνουν στα ταμεία από την πορεία της μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Πλέον η Γιούβε διαθέτει budget ανάλογο των μεγάλων κλαμπ της Ευρώπης και οι δηλώσεις του Αντρέα Ανιέλι δείχνουν στους τιφόζι ότι εκτός από μία ομάδα winner προϊόν μελέτης και σχεδιασμού θα μπορούν σύντομα να γουστάρουν με την άφιξη ενός πολύ μεγάλου ονόματος. Οπως έκανε σαφές ο πρόεδρος, το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων θα πάνε για μεταγραφές και στόχος είναι να έρθει ένας παικταράς που θα δώσει συνέχεια στην αλλαγή επιπέδου.
Ο Αλέγκρι όρισε τους στόχους λέγοντας πως «μπορούμε να βελτιωθούμε περισσότερο. Οχι απαραίτητα σε αποτελέσματα, γιατί αυτό σημαίνει να κατακτήσουμε το τρεμπλ, αλλά στο να ανεβάσουμε την ποιότητα του παιχνιδιού μας. Μπορούμε να δυναμώσουμε τον τρόπο που παίζουμε και πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε μέσα στις 8 μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης» και ο Ανιέλι τον στηρίζει απόλυτα και είναι σίγουρος. «Το μέλλον για την Γιουβέντους είναι εγγυημένο…».

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: