Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Top 10: Από το ποδόσφαιρο στην πολιτική!!

Με αφορμή την υποψηφιότητα του Σολ Κάμπελ για τη δημαρχία του Λονδίνου, ο Μάθιου Τζόουνς θυμάται 10 ποδοσφαιριστές που το γύρισαν στην πολιτική!
Ο Κολομβιανός υποψήφιος
Ο κάποτε ήρωας της ποδοσφαιρικής Κολομβίας, Κάρλος Βαλντεράμα, περιμένει γεμάτος αυτοπεποίθηση τις εκλογές στη χώρα του, καθώς κατεβαίνει υποψήφιος με το κόμμα U. «Έχοντας παίξει τόσες φορές με την Εθνική της Κολομβίας, αυτή τη φορά θα κάνω το καλύτερο ματς της ζωής μου με το κόμμα U στη βουλή της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά!

Το κάλεσμα του Βίλμοτς
Ο νυν προπονητής της Εθνικής του Βελγίου και πρώτος σκόρερ της χώρας σε Μουντιάλ, Μαρκ Βίλμοτς, είχε μια σχετικά ανεπιτυχή περίοδο στον πολιτικό στίβο. Αφού κρέμμασε τα παπούτσια του το 2003, ο Βίλμοπτς εκλέχθηκε στη Γερουσία την ίδια χρονιά για γαλλόφωνο Mouvement Reformateur. Ωστόσο, ανταποκρίθηκε στο νέο κάλεσμα του ποδοσφαίρου και το 2005 παραιτήθηκε. Μπορούμε να πούμε ότι του ταιριάζει καλύτερα ο πάγκος.
Μην τα βάζεις με τον Λίλιαν
Ο Λίλιαν Τιράμ έχει κερδίσει σχεδόν τα πάντα στα οποία εμπλέκεται, ακόμα και ένα ντιμπέιτ με τον μελλοντικό Γάλλο Πρόεδρο. Το 2005, ο τότε αρχηγός του UMP Νικολά Σαρκοζί βγήκε απέναντι στον Τιράμ στην τηλεόραση, όπου χαρακτήρισε τα παιδιά από τα γκέτο ως αποβράσματα. Ο πρώην δεξιός μπακ της Γαλλίας του απάντησε αμέσως: "Δεν είμαι απόβρασμα". Δύο χρόνια μετά, ο Σαρκοζί πρόσφερε στον Τιράμ  θέση Υπουργού στην κυβέρνησή του. Εκείνος, όμως, αρνήθηκε...
Ο... εξυπνότερος Γουεά
Το 2005, λίγο μετά τον πόλεμο του Δεύτερου Λιβεριανού Πολέμου, ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας του 1995, Ζορζ Γουέα ανακοίνωσε τις προθέσεις του να κατέβει για πρόεδρος στη Λιβερία. Παρά την δημοτικότητά του, η αντιπολίτευση τον χαρακτήρισε άπειρο και αμόρφωτο. Τον αποκάλεσε ως "μωρό στο δάσος". Ο Γουεά έχασε από τον απόφοιτο του Χάρβαρντ Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, αλλά το 2014 νίκησε τον γιο της, Ρόμπερτ, στις εκλογές του Κογκρέσου. Το μωρό μεγάλωσε...

Από τη Ρωσία με (πολιτική) αγάπη
Δεν υπάρχουν και πολλοί που να ξέρουν τις απαιτήσεις του να είσαι επιθετικός στην Premier League και πολιτικός, αλλά ο Ρομάν Παβλιουτσένκο τα δοκίμασε και τα δύο. Το 2007, τη χρονιά πριν την Τότεναμ, ο Ρώσος φορ εξασφάλισε μια θέση στην πόλη του, την Σταβροπόλ, με το κόμμα του Πούτιν. Λες και δεν ήταν αρκετά τρομακτικό το να έχεις αφεντικός τον Χάρι Ρέντναπ... Ένας Ρώσος σχολιαστής υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος που ο Παβλιουτσένκο το γύρισε στην πολιτική ήταν επειδή «η διεθνής οικονομική κρίση επηρέασε το μισθό του». Κατάφερε περισσότερες ψήφους από ότι γκολ, φυσικά...
Ο Αρσάβιν στο Κρεμλίνο
Ο συμπατριώτης του Παβ και αντίπαλος στο Βόρειο Λονδίνο, Άντρεϊ Αρσάβιν, επίσης προσπάθησε να σκοράρει πολιτικά στη Ρωσία. Αλλά, όπως έχουν συνηθίσει οι οπαδοί της Άρσεναλ, αστόχησε. Ο πρώην αρχηγός της Ρωσίας επίσης κατέβηκε με το κόμμα του Πούτιν το 2007 στις εθνικές εκλογές, αλλά σε αντίθεση με τον Παβλιουτσένκο, ο Αρσάβιν αποφάσισε να επικεντρωθεί μόνο στο ποδόσφαιρο και να αποσυρθεί εγκαίρως από το κυνήγι των ψήφων.

 Όλε(γκ)!
Ο αρχισκόρερ της Ντιναμό Κιέβου και της Σοβιετικής Ένωσης έγινε ο πρώτος προπονητής που πήγε την Ουκρανία σε τελική φάση μεγάλου τουρνουά. Κι όμως, ο Όλεγκ Μπλαχίν βρήκε χρόνο για μια θέση στο κοινοβούλιο της χώρας. Ψηφίστηκε με το κόμμα Χρομάντα το 1998, ενώ ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας. Και μετά λένε ότι οι άντρες δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα παράλληλα.

Ο... νόμος του παιχνιδιού
Ο Τόμας Μπόντστρομ έπαιξε στην μεγάλη κατηγορία της Σουηδίας με την ΑΙΚ Στοκόχλμης για δύο σεζόν, πριν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης με πτυχίο στις νομικές σπουδές. Γιος πρώην πολιτικού, έγινε Υπουργός Δικαιοσύνης το 2000 και κράτησε τη θέση για έξι χρόνια.
Απολύεσαι!
Ο Γκρεγκόρζ Λάτο, κάτοχος του χρυσού παπουτσιού στο Μουντιάλ του 1974, μάζεψε τριψήφιο αριθμό διεθνών συμμετοχών με την Πολωνία και πέτυχε 45 γκολ. Μπήκε στο πολιτικό κάδρο το 2001, ως γερουσιαστής της Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας, πριν αναλάβει πρόεδρος στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Πολωνίας. Σε αυτό τον ρόλο, απέλυσε τον Ολλανδό Λέο Μπέενακερ σε ζωντανή μετάδοση, μετά την αποτυχία πρόκρισης στο Μουντιάλ του 2010.

Πρωθυπουργός από το Manager
Ο Βίκτορ Ομπάν έπαιξε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με την Φέλσκουτ της Ουγγαρίας. Είναι πρωθυπουργός από το 2010, για δεύτερη φορά μετά το 1998-2002. Αλλά δεν άφησε τη χώρα του να του κόψει την μπάλα. Το 2001 ακύρωσε το υπουργικό συμβούλιο για να παίξει για αυτή! Οι φίλοι του Football Manager ίσως τον θυμούνται από το 2006, καθώς ήταν διαθέσιμος για μεταγραφή!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: