Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Βάσεις μπήκαν, χρειάζεται χρόνο!!

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του και ο Νίκος Ζέρβας καταγράφει τα θετικά και αρνητικά δείγματα που έδωσε στα φιλικά, αλλά και τα τελικά συμπεράσματα που θα… αργήσουν.

Βάσεις μπήκαν, χρειάζεται χρόνο
Η νέα σεζόν που αρχίζει σε δέκα μέρες, έχει εκ των πραγμάτων δυο βασικές σταθερές για τον Ολυμπιακό. Η πρώτη, έχει να κάνει με το που θα μπει ο πήχης της επιτυχίας, αφού προέρχεται από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τη συμμετοχή στον τελικό του Final Four, κάτι που σημαίνει πως ο στόχος είναι να ξεπεράσει τον περυσινό εαυτό του. Η δεύτερη, αφορά το ότι το 70% της προετοιμασίας, διεξήχθη χωρίς έξι διεθνείς, εκ των οποίων οι πέντε βασικότατοι και πρωταγωνιστές. Και για τις δύο, συμπεράσματα θα βγουν εν΄ ευθέτω χρόνο, αν και είναι σίγουρο πως φιλοδοξία είναι, τουλάχιστον η επανάληψη της περυσινής επιτυχίας, ενώ τα δύο πρώιμα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, «πιέζουν» για αποτέλεσμα, παρά τον δεδομένο υψηλό βαθμό ανετοιμότητας.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Για την ώρα, μπορούμε να γίνει λόγος για τα πρώτα δείγματα στα πέντε φιλικά σε Ιταλία και Κροατία, χωρίς να σημαίνει πως η υπογράμμιση των θετικών και των αρνητικών, χρειάζονται ιδιαίτερης προσοχής από τους απλούς παρατηρητές. Όταν στα τεστ προετοιμασίας δεν αγωνίζονται οι βασικοί πυλώνες του οικοδομήματος, Σπανούλης, Πρίντεζης, Μάντζαρης, Λοτζέσκι και Χάκετ, το τοπίο είναι θολό και κρίσεις υψηλού επιπέδου δε μπορεί να γίνουν. Ακόμα και αν έπαιζαν βέβαια το ίδιο θα ίσχυε, όταν μιλάμε για Σεπτέμβριο στο μπάσκετ. Είναι πάντως φανερό, πως το «βάρος», έπεσε περισσότερο στο να μάθουν οι νεοαποκτηθέντες την φιλοσοφία του προπονητή, αλλά και στην φυσική κατάσταση και εκγύμναση που έχουν δουλευτεί σε υψηλό επίπεδο.

Αγωνιστική σταθερά του Ολυμπιακού ήταν γνωστό πως θα παραμείνει η άμυνα, αλλά με στόχο να γίνει ακόμα καλύτερη από πέρυσι. Αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι κόντρα στη Μπάγερν, αλλά και το τρίτο δεκάλεπτο του αγώνα με τη Νταρουσάφακα, τα αμυντικά αντανακλαστικά λειτούργησαν πολύ καλά. Η πίεση στη μπάλα είναι σε καλό επίπεδο, όπως και οι αλλαγές στα σκριν και οι περιστροφές, ενώ όπου χρειάζεται δίνονται σωστές βοήθειες. Το αξιοσημείωτο, είναι πως όσοι… λουφάρουν ή ξεχνιούνται στα μετόπισθεν, κάθονται στον πάγκο. Όταν ο Αγραβάνης εκτέθηκε από τον Σαβάνοβιτς και ο Στρόμπερι (ίσως ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας) αργούσε στις περιστροφές, σηκώνονταν από τον πάγκο ο… επόμενος. Βάσει δουλειάς, αλλά και κατάρτισης του ρόστερ, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν όλα τα φόντα να μειώσουν ακόμα περισσότερο τον αμυντικό τους μέσο όρο φέτος.

Ακόμα και όταν κάτι δεν πήγαινε καλά κατά τη διάρκεια του ματς, ήταν εμφανές πως η ομάδα δεν έφευγε από το προπονητικό της πλάνο, ενώ ακόμα και οι νέοι έχουν μπολιαστεί με το χαρακτηριστικό της, που είναι ο χαρακτήρας και οι ανατροπές. Το είδαμε κόντρα στη Νταρουσάφακα, όπου στο τέλος ώριμες και σωστές αποφάσεις πήραν οι νέοι Αθηναίου και Μιλουτίνοφ. Ο Ολυμπιακός έχει πλέον περισσότερα plays στο ζωγραφιστό, των οποίων η αποτελεσματικότητα είναι σε καλό επίπεδο και θα βελτιωθούν όταν θα μπουν οι δημιουργοί Σπανούλης και Χάκετ. Χωλαίνουν η αξιοπιστία στο μακρινό σουτ και η ευστοχία στις βολές, αλλά αυτά είναι πράγματα που βελτιώνονται και έρχονται με τον καιρό. Όπως και τα «νεκρά» διαστήματα στην επίθεση και η λογική έλλειψη ρυθμού και αυτοματισμών, που θα μειωθούν όταν η δουλειά θα φτάσει στο υπέρτατο σημείο της. Και είναι δεδομένο πως χρειάζεται ακόμα αρκετή.

Βάσεις έχουν μπει, «κορμός» υπάρχει αλλά για να καταφέρει να ξεπεράσει τελικά ο Ολυμπιακός το περυσινό κατόρθωμα, θα χρειαστούν αρκετές εργατοώρες. Τα πρώτα σοβαρά συμπεράσματα θα αργήσουν, όμως σε αντίθεση με άλλες χρονιές, υπάρχει το «όπλο» της ηρεμίας, της εμπιστοσύνης από τον κόσμο και της έλλειψης πίεσης. Ό,τι χτίστηκε από τον Νοέμβριο και έπειτα, είναι αποδεδειγμένα πολύ δυνατό και μένει πλέον να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο…

Υ.Γ.: Σε ότι αφορά τους νέους, η πρώτη εμφάνιση του Μιλουτίνοφ επιβεβαιώνει όλα όσα γράψαμε όταν αποκτήθηκε. Θα είναι πολύ χρήσιμος γιατί είναι διαφορετικός από τους άλλους δύο ψηλούς, ενώ λόγω της ατυχίας με τον Χάντερ, λύθηκαν και οι απορίες γιατί αποκτήθηκε και τρίτος σέντερ. Ο Αθηναίου είναι η έκπληξη της προετοιμασίας και αν παίξει έτσι θα ανεβάσει επίπεδο την περιφερειακή γραμμή αφού θα είναι ο πέμπτος και όχι απλά ο συμπληρωματικός γκαρντ.

Υ.Γ.1: Ο Στρόμπερι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, η απόδοση-ο ρόλος του οποίου θα καθορίσει πολλά για την επιτυχία του project, ενώ ο Γιάνγκ όταν προσαρμοστεί πλήρως και «ταϊστεί» σωστά, θα δικαιώσει στο έπακρο τις προσδοκίες. Όσο για τον νεαρό Τολιόπουλο, το ταλέντο του ήταν γνωστό, αλλά έδειξε πως έχει το απαραίτητο για το υψηλό επίπεδο αθλητικό θράσος και αυτό είναι στα υπέρ του. Ακόμα όμως είναι πολύ νωρίς για όλους… *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: