Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Οι μεγάλες στιγμές του «Κατσούρ» (video)

Το sportfm.gr αποχαιρετά τον Κώστα Κατσουράνη, με ένα αφιέρωμα στην πολυετή καριέρα του θυμίζοντας τους σταθμούς και σημαντικές στιγμές της καριέρας του.

Οι μεγάλες στιγμές του «Κατσούρ» (video)
Μετά από 19 χρόνια καριέρας, με πολλές επιτυχίες, δόξα, αναγνώριση και πάνω απ’ όλα με το παράσημο της παρουσίας ως ένας εκ των βασικών συντελεστών στην επιτυχία του EURO 2004, ο Κώστας Κατσουράνης, εγκαταλείπει την ενεργό δράση.

Μια καριέρα που τον βρήκε, να έχει αγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές ηπείρους, μια καριέρα με 116 συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος. Το sport-fm.gr κάνει μια αναδρομή στις μεγάλες στιγμές της καριέρας του Κώστα Κατσουράνη.

Του Κώστα Μιαούλη

Τα νούμερα εξωφρενικά για Έλληνα ποδοσφαιριστή. Αν αθροίσει κανείς τους επίσημους αγώνες των ομάδων του με τα φιλικά κι επίσημα ματς της Εθνικής βγάζει ένα άθροισμα 644 αγώνων, στους οποίους ο Κατσουράνης έμεινε στο γήπεδο, περισσότερα από 53.000 αγωνιστικά λεπτά (53087). Τα 43.613 με τους συλλόγους και άλλα 9.474 με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Αυτά είναι τα χάιλαϊτς της καριέρας του πλέον πολυσύνθετου και πολυθεσίτη, μαζί με τον Τάκη Λουκανίδη, Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Αυθεντικό ταλέντο της Αχαϊας

Από τα γήπεδα της ΕΠΣ Αχαϊας, το καλοκαίρι του 1996, ο Κώστας Κατσουράνης μετακομίζει στην Παναχαϊκή. Η εξέλιξη του είναι ραγδαία και με το πέρασμα των ετών, μονιμοποιείται στην βασική ενδεκάδα της Παναχαϊκής. Συνολικά θα παίξει σε 123 παιχνίδια και θα σημειώσει 14 γκολ στα παιχνίδια πρωταθλήματος με τους Πατρινούς. Από το 1998-99 παίρνει τη θέση βασικού στους Πατρινούς και έχει γεμάτες σεζόν (με 30 συμμετοχές και άνω). Μάλιστα θα γίνει διεθνής με την Ελπίδων, θα παίξει στην τελική φάση του τουρνουά της Ελβετίας, κάτω από τις οδηγίες του Ανδρέα Μιχαλόπουλου.




Tελικά κιτρινόμαυρος

Το καλοκαίρι του 2002, ο Κατσουράνης, έχει ήδη γίνει διεθνής με την Ελπίδων και αποτελεί ένα από τα hot ονόματα για το μέλλον, όμως την τολμηρή κίνηση θα την κάνει η ΑΕΚ. Ο Κατσουράνης διαπραγματεύτηκε πρώτα με τον Παναθηναϊκό, στη συνέχεια με τον Ολυμπιακό, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ τελικά, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στο τιμόνι της, είναι εκείνη που θα τον εμπιστευτεί και γρήγορα ο Κατσουράνης, θα πάρει θέση βασικού, στη μεσαία γραμμή της «Ένωσης», δίπλα στον Θοδωρή Ζαγοράκη, που σύμφωνα με τον «αστικό μύθο» τον ξεχώρισε άμεσα. Απόδειξη αυτού πως θα παίξει σε όλα τα ματς, στην πορεία της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ με τις 6 ισοπαλίες. Μάλιστα στην πρώτη του χρονιά, θα σημειώσει και ένα γκολ σε νεκρό χρόνο σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη, ενώ ήταν εκείνος που μείωσε στο «Μπερναμπέου» σε 2-1 κόντρα στη Ρεάλ, πριν ο Βάλτερ Σεντένο κάνει το 2-2 σε εκείνη τη μαγική βραδιά της «Ένωσης».


 



Η σεζόν 2003-04 δεν πήγε καλά ως προς την ΑΕΚ. Παρόλα αυτά, η αρχή της σεζόν εκείνης θα βρει τον Κατσουράνη, να παίρνει το βάπτισμα του πυρός από τον Ότο Ρεχάγκελ στο φιλικό της 20ης Αυγούστου του 2003 στο Νόρκεπινγκ, περνώντας ως αλλαγή στο 60ο λεπτό του νικηφόρου φιλικού αγώνα με την Σουηδία (2-1), στη θέση του Γιούρκα Σεϊταρίδη. Αυτή θα είναι η αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού με την Εθνική Ελλάδος, που τελείωσε ουσιαστικά στα γήπεδα της Βραζιλίας. Για πρώτη φορά θα παίξει βασικός στο φιλικό που έδωσε η Εθνική στο Παγκρήτιο, κόντρα στην Ελβετία. Ο «Κατσούρ» θα αποτελέσει το κρυφό χαρτί του Ότο Ρεχάγκελ στην Πορτογαλία και θα «δέσει» με μοναδικό τρόπο την μεσαία γραμμή της Εθνικής. Θα περάσει αλλαγή στον εναρκτήριο αγώνα με την Πορτογαλία, στη θέση του Γιώργου Καραγκούνη και δεν θα βγει από την ενδεκάδα, σε όλο το υπόλοιπο EURO, μέχρι την κατάκτηση της κορυφής.

Μαζί με Ντέμη στη νέα εποχή της ΑΕΚ

Στην έναρξη της περιόδου, της προεδρίας του Ντέμη Νικολαϊδη, ο Κώστας Κατσουράνης, μαζί με τον Νίκο Λυμπερόπουλο, αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες στη δύσκολη προσπάθεια της ΑΕΚ να σταθεί στα πόδια της. Μια χρονιά που η «Ένωση» άγγιξε τον τίτλο, με τον Κώστα Κατσουράνη να σηκώνει βάρος και στα επιθετικά καθήκοντα με δέκα τέρματα.Μάλιστα για την παρουσία του, σε αυτή την αγωνιστική περίοδο θα πάρει το βραβείο του ποδοσφαιριστή της χρονιάς από τον ΠΣΑΠ. Αυτή τη σεζόν, θα σημειώσει και το πρώτο του γκολ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην αναμέτρηση της 17/11/2004 απέναντι στο Καζακστάν. Παρά το ενδιαφέρον της Βέρντερ Βρέμης το καλοκαίρι του 2005, θα μείνει για μία ακόμα σεζόν στην «Ένωση», θα παίξει και το 2005-06 με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα, πριν φύγει για τη Λισσαβόνα, το καλοκαίρι του 2006 για να παίξει με την φανέλα της Μπενφίκα.






Από τον «Δικέφαλο» στους «Αετούς» της Λισσαβόνας

Επόμενος μεγάλος σταθμός της καριέρας του «Κατσούρ» θα είναι η Μπενφίκα με την οποία σε μια τριετία, φόρεσε 114 φορές τη φανέλα της σε όλες τις διοργανώσεις σημειώνοντας 15 γκολ. Κορυφαία στιγμή η κατάκτηση του Κυπέλλου Πορτογαλίας την σεζόν 2008-09. Ο Κατσουράνης, έγινε ένας από τους αγαπημένους ποδοσφαιριστές στην ομάδα των Λουζιτανών. Σε αγώνα της σεζόν 2007-08, κατά τη διάρκεια αγώνα με την Σετούμπαλ, ήρθε σε «κόντρα» με τον Λουιζάο, με τον Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο, ν’ αντικαθιστά και τους δύο ποδοσφαιριστές. Το καλοκαίρι του 2008, ήταν βασικός στέλεχος της Εθνικής που αγωνίστηκε στο EURO. Στην διαδρομή μέχρι την τελική φάση είχε σημειώσει μάλιστα δύο τέρματα, το ένα πολύ σημαντικό με τη Νορβηγία.







Επιστροφή με νταμπλ, στα πάτρια εδάφη

Παρά τις φήμες που τον ήθελαν να επιστρέφει στην ΑΕΚ, ο Κώστας Κατσουράνης, θ’ αγωνιστεί στην ομάδα την οποία υποστήριζε στα παιδικά του χρόνια. Τον Ιούνιο του 2009, θ’ αποτελέσει μια από τις σπουδαίες μεταγραφές της πολυμετοχικής διοίκησης του «τριφυλλιού» και ειδικά στην έναρξη της περιόδου αυτής, με τα εξαιρετικά κρίσιμα γκολ του, κυρίως στον πρώτο γύρο, θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε ο Παναθηναϊκός να πάρει κεφάλι στην κούρσα του τίτλου, το 2010. Εκείνο το καλοκαίρι, θα παίξει στην τελική φάση του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, όπου θα αγωνιστεί σαν βασικός και στα τρία παιχνίδια. Θα είναι βασικός και στο EURO του 2012, όταν με την Εθνική θα φτάσει μέχρι την προημιτελική φάση, παίζοντας βασικός και στα 4 παιχνίδια. Θα μείνει στους «πράσινους», μέχρι την εκκίνηση της σεζόν 2012-13. Το ματς της 2ης αγωνιστικής απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννενα, θα είναι το τελευταίο του με την «πράσινη» φανέλα. Θα αποβληθεί στο 52ο λεπτό, αφού εξύβρισε τον Σιδηρόπουλο.




Το πέρασμα από ΠΑΟΚ

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του Κώστα Κατσουράνη είναι ο ΠΑΟΚ, από τον Ιανουάριο του 2013, μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Ο Έλληνας διεθνής άσος θα αγωνιστεί σε 48 αναμετρήσεις σημειώνοντας 6 γκολ. Ταξίδεψε και στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 στην Βραζιλία, όπου έπαιξε βασικός στα δύο πρώτα ματς, όμως στην 2η αναμέτρηση με την Ιαπωνία αποβλήθηκε. Στην αναμέτρηση για τη φάση των «16» με την Κόστα Ρίκα, αγωνίστηκε σαν αλλαγή. Στο φιλικό με την Βολιβία που προηγήθηκε της τελικής φάσης του Μουντιάλ, σημείωσε το τελευταίο του γκολ με την Εθνική Ελλάδος.




Επιτυχημένη θητεία στην Ινδία, φινάλε με Ατρόμητο

Τον Οκτώβριο του 2014 ο Κώστας Κατσουράνης, θα δεχτεί την πρόκληση να παίξει ποδόσφαιρο σε μια άλλη «ήπειρο» και η επιλογή του και από άποψη αγάπης που εισέπραξε από τον κόσμο, αλλά και αναγνώρισης ήταν ιδανική. Με την φανέλα της Πούνε Σίτι θα σημειώσει 4 γκολ και θα γίνει ο ήρωας της ομάδας του στους δύο μήνες που έπαιξε στην Σούπερ Λίγκα της Ινδίας. Δύο από τα γκολ του θα συμπεριληφθούν στο best 5 της ομάδας για το διάστημα στο οποίο αγωνίστηκε.





Μετά το επιτυχημένο πέρασμα από την Ινδία, ο Κώστας Κατσουράνης, αγωνίστηκε στο δεύτερο μισό της σεζόν 2014-15 με την φανέλα του Ατρόμητου. Στα πλέι-οφ θα σημειώσει τα δύο τελευταία του γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα (στη διαδικασία των πλέι-οφ) στον αγώνα της 7ης Ιουνίου κόντρα στον Παναθηναϊκό, για την τελευταία αγωνιστική των αγώνων κατάταξης. Η τελευταία του εμφάνιση με την φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήρθε εννέα μέρες αργότερα στην φιλική αναμέτρηση κόντρα στην Πολωνία.

 

*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: