Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Τι αλλάζει στις δηλώσεις Ε1 για ενοίκια, μπλοκάκια και φόρους εισοδήματος!!


Τι αλλάζει στις δηλώσεις Ε1 για ενοίκια, μπλοκάκια και φόρους εισοδήματος

Φορολογικό νομοσχέδιο «έκπληξη» επεξεργάζεται και ενδεχομένως να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση, με διατάξεις που θα αφορούν στα ενοίκια, στα μπλοκάκια & στον φόρο εισοδήματος.

Φορολογικό νομοσχέδιο «έκπληξη» επεξεργάζεται και ενδεχομένως να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση, με διατάξεις που θα αφορούν στα ενοίκια, στα μπλοκάκια και στον φόρο εισοδήματος.

Στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων του 2016, αλλά διατάξεις που θα κλείσουν τις εκκρεμότητες που αφορούν στην υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος του 2015.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά στο νέο τρόπο φορολόγησης των ενοικίων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Προβλέπεται αύξηση των συντελεστών από το 11% που είναι σήμερα στο 13% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για μεγαλύτερα, ενώ μελετάται και η καθιέρωση ενός ακόμα συντελεστή 40%-45% για ενοίκια που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ το χρόνο.

Δεδομένου ότι σε όλους τους τόνους το οικονομικό επιτελείο έχει αποκλείσει να υπάρξει άλλη αύξηση φόρων για τα εισοδήματα του 2015, δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή για το 2016 καθώς στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν 150 εκατ. ευρώ επιπλέον από φόρους στα ενοίκια.

Αλλαγές προβλέπονται και για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι». Με τις νέες διατάξεις θα ξεκαθαριστεί πώς θα φορολογούνται όσοι εργάζονται περιστασιακά ή είναι άνεργοι και αν θα φορολογηθούν για πλασματικά (τεκμαρτά) εισοδήματα με συντελεστή 26% και από το πρώτο ευρώ.
Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, ωστόσο το σχέδιο δεν έχει ακόμη πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές για να μπορέσει να εφαρμοστεί .

Στο νομοσχέδιο αυτό ενδέχεται να περιληφθεί και η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση σε περισσότερες δόσεις (ή έως και οκτώ μήνες) με πρώτη δόση τον Μάιο.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: