Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Αυτός το κέρδισε το ματς!!

Ο Χριστόφορος Ευαγγελάτος αποδίδει τα εύσημα στον Ερνέστο Βαλβέρδε και γράφει για τη ...δουλειά που έκαναν Τζιμπούρ, Μιραλάς, Κοστάντσο, Αβραάμ και Μέλμπεργκ.
Αυτός το κέρδισε το ματς
Ο Ολυμπιακός κατάφερε να καταβάλει την αντίσταση της Ντόρτμουντ, επικρατώντας χθες βράδυ της γερμανικής ομάδας με 3-1 στο «Καραϊσκάκη» και πλέον οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να συνεχίσουν τις υποχρεώσεις τους στον όμιλο, με ελπίδες για πρόκριση είτε στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ είτε στο Γιουρόπα Λιγκ, ως τρίτη ομάδα του γκρουπ.
Οι πρωταθλητές Ελλάδας πέτυχαν μια πολύ μεγάλη και πανάξια νίκη, απέναντι στην πρωταθλήτρια Γερμανίας, με ότι συνεπάγεται ο τίτλος για τις δυνατότητες της Μπορούσια, έχοντας ξεκάθαρα συγκεκριμένο πλάνο στο παιχνίδι τους. Η βραδιά ανήκει ξεκάθαρα στον προπονητή του Ολυμπιακού, Ερνέστο Βαλβέρδε, καθώς οφείλει να αναγνωρίσει κάποιος ότι ο Ισπανός τεχνικός συνέβαλε τα μέγιστα τόσο με το «διάβασμα» του ματς όσο και με τη διαχείριση του αγώνα, για να κατακτήσει η ομάδα του τους τρεις βαθμούς της νίκης.
Γιατί η κατάκτηση της νίκης επιτεύχθηκε κατά κύριο λόγο από την τακτική που ακολούθησε η ομάδα του Πειραιά στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης. Γιατί ναι μεν μπορεί στο πρώτο μέρος οι «ερυθρόλευκοι» να σημείωσαν τα δύο από τα τρία γκολ τους, ωστόσο τα βρήκαν πολύ «σκούρα» απέναντι στη γερμανική ομάδα. Αυτό κυρίως για δύο λόγους που είχαν να κάνουν με τη δυσλειτουργία σε δύο πολύ νευραλγικούς τομείς.
Από τη μία λοιπόν το δίδυμο Ορμπάιθ - Μακούν δεν μπόρεσε να δουλέψει σωστά στον άξονα και αυτό επέτρεψε στη γερμανική ομάδα να κυκλοφορήσει πολύ καλά τη μπάλα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα Αβραάμ Παπαδόπουλος και Μέλμπεργκ να ανεβαίνουν πιο ψηλά για να καλύψουν κενά και η Ντόρτμουντ είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί αρκετές φορές την περιοχή του Κοστάντσο.
Το δεύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν στο δεξί άκρο της άμυνας του, καθώς ο Μοντέστο ήταν κακός στο συγκεκριμένο ρόλο για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι. Πολλά πάντως άλλαξαν από τον Βαλβέρδε στην επανάληψη και «έδεσαν» τη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, στον άξονα, κάτι που βοήθησε ώστε και η πίεση στα δύο στόπερ να είναι πολύ μικρότερη. Πρώτα απ' όλα ο Ορμπάιθ κράτησε σωστά τη θέση του, λίγα μέτρα μπροστά από Μέλμπεργκ και Αβραάμ την ίδια στιγμή που ο Μακούν έδειχνε να «συνέρχεται» και να κερδίζει κάποιες «μάχες».
Παράλληλα ο Ολυμπιακός έδωσε γήπεδο στη Ντόρτμουντ, βλέποντας ότι μια προσπάθεια να πάει το ματς σε «τρελό» και «ροκ» ρυθμό, μάλλον δεν τον ευνοούσε. Οι «διάδρομοι» έκλεισαν σωστά και όταν στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου έγινε η αλλαγή του Μανιάτη, ο Βαλβέρδε μπόρεσε να κερδίσει πολλά με τη «μετατόπιση» του Μοντέστο στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Ο Γάλλος έδωσε πολλές «μάχες» και κέρδισε τις περισσότερες, βάζοντας έτσι στο «ντουλάπι» τις κακές εντυπώσεις από την παρουσία του σαν δεξί μπακ.
Επίσης θα πρέπει εδώ να σταθεί κάποιος στην απόφαση του Βαλβέρδε να χρησιμοποιήσει τον Χολέμπας σε ρόλο αριστερού χαφ, με τον ομογενή αμυντικό να τον δικαιώνει απόλυτα, καθώς πέτυχε το πρώτο γκολ των πειραιωτών. Διαπίστωσε λοιπόν ο Βαλβέρδε ότι δεν είχε να περιμένει κάτι παραπάνω από τον Αμπντούν και αποφάσισε να πάρει το ρίσκο. Δικαιώθηκε φυσικά εκ του αποτελέσματος.
Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει μια πολύ μεγάλη νίκη, απέναντι σε μια πολύ αξιόλογη ομάδα και σίγουρα πολύ καλύτερη από τη Μαρσέιγ που είδαμε στο «Καραϊσκάκη». Κι αυτή η επιτυχία αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κάποιος ότι του έλειπαν και τέσσερις παίκτες που θα ήταν στη βασική του ενδεκάδα.
Ο Τοροσίδης, ο Φουστέρ, ο Φέισα και ο Γέστε. Πολλές φορές σε επιτυχίες ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, συνηθίζουμε να κάνουμε λόγο για το πάθος και την ψυχή που κατέθεσαν οι παίκτες για να επιτευχθεί ο στόχος. Κανείς δεν αμφιβάλει πως οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χθες και πάθος και ψυχή, αλλά η νίκη επιτεύχθηκε κατά κύριο λόγο επειδή η τακτική του προπονητή ήταν αυτή που έπρεπε να εφαρμοστεί για να πάρει το ματς ο Ολυμπιακός.
REDάκια

*Ό Φράνκο Κοστάντσο ήταν αυτή τη φορά πολύ καλός και βοήθησε την ομάδα του. Είχε καλές επεμβάσεις, ήταν σωστός στις εξόδους του και γενικά κέρδισε πόντους στην αυτοπεποίθηση του.
*Εξαιρετικός για μια ακόμα φορά ο Όλαφ Μέλμπεργκ. Σε ένα ακόμα μεγάλο ματς ο Σουηδός δήλωσε παρών και η προσπάθεια του ήταν συγκινητική. Πολύ καλή και η παρουσία του Αβραάμ Παπαδόπουλου, με τον αρχηγό των «ερυθρόλευκων» να συνεργάζεται πολύ καλά με τον Μέλμπεργκ.
*Στον Μιραλάς μπορεί να μη βγήκαν οι φάσεις, ωστόσο ο Βέλγος ήταν εξαιρετικός στο υπόλοιπο κομμάτι του παιχνιδιού, καθώς και διεισδύσεις έκανε από τα άκρα ενώ είναι αυτός που βγάζει τη σέντρα στον Τζιμπούρ για το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού.
*Εντυπωσιακός και ο Αλγερινός, ο οποίος πραγματοποίησε ίσως το καλύτερο του παιχνίδι με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Δεν ήταν μόνο το γκολ που πέτυχε αλλά η γενική του εικόνα, καθώς πάλεψε πολύ και έφερε σε δύσκολη θέση τους αμυντικούς της Ντόρτμουντ.
*Απομένουν τρία παιχνίδια για την ολοκλήρωση του ομίλου και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πάει προετοιμασμένος, ότι στη Γερμανία θα δώσει το πιο δύσκολο από τα έξι ματς.
*Είπαμε, όπως ασκείται κριτική στον προπονητή όταν σε κάποια ματς κάνει λάθη, έτσι πρέπει να του αποδίδονται τα εύσημα για τις σωστές του επιλογές. Ίσως είμαι από τους λίγους που εξακολουθούν να το λένε, αλλά εκτίμηση μου είναι (έχοντας δει από κοντά τη δουλειά τους) πως ο Ισπανός τεχνικός είναι πολυτέλεια για τον πάγκο του Ολυμπιακού. Καλύτερο, πολύ δύσκολα θα βρουν οι «ερυθρόλευκοι».
Πηγή: sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: