Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Στο σάλιο βρίσκεται το "μυστικό" του καρκίνου στο πάγκρεας!!

Aισιόδοξα νέα φέρνουν αμερικανοί ερευνητές αναφορικά με την επάρατη νόσο, καθώς ανακάλυψαν ότι το σάλιο μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση ενός από τους πιο επικίνδυνους καρκίνους!
Στο σάλιο βρίσκεται το "μυστικό" του καρκίνου στο πάγκρεας
Ακριβώς 31 επιπλέον είδη βακτηρίων βρέθηκαν στο σάλιο ατόμων που έπασχαν από καρκίνο του παγκρέατος, σε σύγκριση με υγιή άτομα, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
Οι ερευνητές μελετούν κατά πόσον αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν να αποτελούν πρώιμη ένδειξη της νόσου.
Για την ώρα, δεν υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παγκρέατος, με συνέπεια να ανιχνεύεται πολύ συχνά σε προχωρημένο στάδιο, κοστίζοντας τη ζωή των περισσότερων ασθενών μέσα σε ένα χρόνο.
Στη νέα μελέτη, τα βακτήρια του σάλιου δέκα πασχόντων από παγκρεατικό καρκίνο συγκρίθηκαν με αυτά δέκα υγιών εθελοντών, αντίστοιχης ηλικίας και φύλου. Οι ασθενείς είχαν 31 επιπλέον είδη στοματικών βακτηρίων, ενώ τους έλειπαν 25 άλλα είδη.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα επίπεδα αυτών των βακτηρίων και έτσι κατάφεραν να ξεχωρίσουν ποιοι ασθενείς είχαν καρκίνο και ποιοι εθελοντές ήταν υγιείς. Μάλιστα, το ποσοστό επιτυχίας άγγιξε το 80%.
"Η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι είναι η πρώτη που συσχετίζει τις βακτηριακές αποικίες του στόματος με τον καρκίνο του παγκρέατος", ανέφερε για τα ευρήματα ο δρ Άνταμ Ρόμπερτς, λέκτορας Μοριακής Μικροβιολογίας στο University College του Λονδίνου.
"Είναι πραγματικά συναρπαστική η πιθανότητα να μπορεί κανείς να δίνει δείγμα σιέλου και αναλόγως με τα βακτήρια που θα βρεθούν, να υπολογίζονται οι πιθανότητές του να πάσχει από παγκρεατικό καρκίνο. Αν ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, το αποτέλεσμα θα είναι έγκαιρη διάγνωση ενός καρκίνου που έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας".
Πηγή: TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: