Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ο εξαδάχτυλος βασιλιάς!!

Το ποδόσφαιρο έχει το σεντόνι του, που άρχισε να το απλώνει καθ' άπασαν την ευρωπαϊκήν επικράτειαν πριν από σαράντα μέρες, αλλά, διάβολε, και το μπάσκετ δεν πηγαίνει πίσω σε προίκα... Γράφει ο Βασίλης Σκουντής.
Ο εξαδάχτυλος βασιλιάς!
Ούτως ειπείν, μαζεύει κι αυτό τα λευκά είδη του, τα οποία μάλιστα (σε σχέση με τις ποδοσφαιρικές αναλογίες) παράγονται εν αφθονία και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα εάν γυριζόταν μια σχετική διαφήμιση να κατέληγε με το σλόγκαν...
...«και στην ούγια να γράφει Ελλάδα»!
Κυριολεκτώ, διότι πρώτα απ' όλα ο Παναθηναϊκός, o οποίος υποδέχεται απόψε τη Μάλαγα, έχει απλωμένο από πέρυσι το σεντόνι που γράφει «πρωταθλητής Ευρώπης», αν και έπειτα από έξι τρόπαια και δέκα φάιναλ φορ αυτό πια δεν είναι σεντόνι, αλλά σωστό πάπλωμα!
Αυτό πάει να πει πολύφερνη νύφη!
Τηρουμένων των αναλογιών, ο Παναθηναϊκός παίζει το ρόλο της Πηνελόπης, η οποία πολιορκείται από διάφορους μνηστήρες από τη Ρωσία, από την Ισπανία, από την Τουρκία, από την Ιταλία και πάει λέγοντας, σε μια διοργάνωση που δεν ξέρω αν θα έχει στοιχεία της Οδύσσειας, σίγουρα πάντως καταλήγει σε μια Ιθάκη!
Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεπουλήσει περιουσιακά στοιχεία της και οι Τούρκοι διακρίνονταν ανέκαθεν για τον επεκτατισμό τους, ελπίζω ότι μέχρι το Μάιο δεν θα 'χουν κάνει κατάληψη και στο νησί του Ιονίου...
Μας πήραν κάποτε την Κωνσταντινούπολη και ξερίζωσαν τον Ελληνισμό από τη Μικρά Ασία, ε, ας μη μας φάνε και τις κουτσομούρες του Ionian Sea, που λέει και η διαφήμιση του ΟΤΕ!
Ως γνωστόν, το φάιναλ φορ του 2012 διεξάγεται στην (παλιά) Βασιλεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και το γεγονός αυτό ανακαλεί μνήμες και παράγει ανάλογους συνειρμούς στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό, αν και θα ταίριαζε πολύ περισσότερο στους έλκοντες από εκεί την καταγωγή τους ΑΕΚ και ΠΑΟΚ...
Είναι λάθος και ελλοχεύει κινδύνους να μπερδεύονται τα αθλητικά θέματα με τα εθνικά, αλλά πήρα θάρρος από τον Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος είπε τις προάλλες ότι ο (χθεσινός) αγώνας της Μπορούσια με τον Ολυμπιακό «είναι ένα ντέρμπι εθνών», αλλά μέχρι το Μάιο, που η Πόλη θα υποδεχτεί τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκα, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει!
Κανονικά θα έπρεπε να γράψω ποιος ερωτεύεται και ποιος τιμωρείται, ώστε να είμαι στο πνεύμα του τελευταίου από τα πολλά τουρκικά σίριαλ που έχουν γεμίσει την ελληνική τηλεόραση...
...οπότε περιμένω με ανυπομονησία να δω εάν μετά τον (νεόκοπο) Σαβάς, που πρωταγωνιστεί στο «Ερωτας και τιμωρία» του Mega, θα μας απασχολήσει σοβαρά και ο κανονικός Σαβάς!
Τον διεθνή σέντερ της Φενέρμπαχτσε Ούλκερ Ογκούζ Σαβάς εννοώ, ο οποίος πάντως δεν μοιάζει με τον τηλεοπτικό ήρωα, χώρια που τις προάλλες (στη μετάδοση από το τουρνουά των δύο εθνών στην Κωνσταντινούπολη) ο Συρίγος τον αποκάλεσε και «παιδοβούβαλο»!
Παρεμπιπτόντως, ο Σαβάς θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος του Ολυμπιακού την ερχόμενη Πέμπτη και τότε θα δούμε πόσα παιδοβούβαλα πιάνει ο σάκος του Χάινς, του Λάζου και του Γλυνιαδάκη!
Απόψε πάλι θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος του Λόγκαν, του Σμιθ, του Πατ Καλάθη και του Κυρίτση, οι οποίοι στρατολογήθηκαν από τον Ομπράντοβιτς για να καλύψουν τα κενά του Νίκολας, του Φώτση και του Τέπιτς. Δεν βάζω σε αυτόν το λογαριασμό τον Γιασικεβίτσιους, διότι απλούστατα είναι ο πιο περπατημένος παίκτης της Ευρωλίγκα και ο δικός του σάκος έχει γεμίσει τέσσερις φορές και μπορεί να 'χει ακόμη ένα γομάρι για να κουβαλήσει...
Δεν θα έβαζα σε αυτόν το λογαριασμό ούτε τον Ομπράντοβιτς, ακόμη κι αν καθόταν για πρώτη φορά στον πάγκο του Παναθηναϊκού, διότι εάν ο Σάρας είναι περπατημένος στην Ευρωλίγκα, ελόγου του την έχει για (χόμπι, που προϊόντος του χρόνου έγινε) επάγγελμα!
Εγκαινιάζοντας τη 13η σεζόν του στον «πράσινο» πάγκο, ο «Ζοτς» υπερασπίζεται τα σκήπτρα που ανέκτησε στη Βαρκελώνη και βγαίνει στο κυνήγι για το ένατο χρυσό δαχτυλίδι της ένδοξης καριέρας του...
Κοινώς, πάει ο μπαγάσας να ξεπεράσει τη Ρεάλ του μπάσκετ και να ισοφαρίσει τη Ρεάλ του ποδοσφαίρου, που έχει κατακτήσει εννέα Κύπελλα Πρωταθλητριών!
Στην πιο ρομαντική σκηνή της «Καζαμπλάνκα», ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και η Ινγκριντ Μπέργκμαν έλεγαν πως «θα 'χουν για πάντα μέσα τους το Παρίσι», ενώ στη μεταμοντέρνα μπασκετική εκδοχή της ταινίας ο Ζέλικο έχει πάντα την Κωνσταντινούπολη!
Το γράφω αυτό, διότι ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια (Απρίλιος του 1992) σε αυτήν την πόλη διέπραξε το πρώτο «έγκλημά» του, με την Παρτιζάν Βελιγραδίου, και ενώ επικηρύχτηκε το ίδιο βράδυ εντούτοις παραμένει ασύλληπτος και κυκλοφορεί ελεύθερος!
Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, η οποία κρατά εδώ και πεντέμισι αιώνες, η Κωνσταντινούπολη θα ξαναγίνει ελληνική όταν αναστηθεί ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, που μάλιστα είναι εξαδάχτυλος, όπως δηλαδή και ο εξάκις βασιλιάς της Ευρώπης Παναθηναϊκός!
Εξαδάχτυλος ο Παναθηναϊκός και οκταδάκτυλος ο προπονητής, που ξέρει όσο κανείς άλλος να απλώνει σεντόνια, να στρώνει παπλώματα και να αυγατίζει την προίκα του...
Πηγή: sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: