Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Διαδηλώνω επειδή...!!

«Διαδηλώνω επειδή η ζωή μου ανατράπηκε» ή «επειδή δεν μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τα παιδιά μου». «Διαδηλώνω διότι αν ήξερα τι επρόκειτο να συμβεί δεν θα είχα κάνει παιδιά» ή «διότι έχασα τόσα που δεν μπορώ να ζήσω», «Δεν αντέχουμε άλλο».
Διαδηλώνω επειδή...
Με πετροπόλεμο, μολότοφ, καταστροφές και λεηλασίες μερικές εκατοντάδες κουκουλοφόροι επιχείρησαν να σημαδέψουν τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία των πολιτών τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Από νωρίς το πρωί είχε στηθεί το σκηνικό της έντασης, ενώ η Αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από τη Βουλή και διμοιρίες βρίσκονταν παρατεταγμένες, με πλήρη εξάρτυση σε κάθε στενό.
Νωρίς το απόγευμα η κατάσταση έδειχνε ότι θα ξέφευγε από κάθε έλεγχο, καθώς οι κουκουλοφόροι δρούσαν ανεξέλεγκτοι στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, τη Φιλελλήνων, την Ερμού και τη Μητροπόλεως. Αναβαν φωτιές και πυρπολούσαν εκδοτήρια εισιτήριων, προκαλούσαν ζημιές σε τράπεζες και λεηλατούσαν καταστήματα. Το γεγονός ότι τουλάχιστον έως τις έξι το απόγευμα χιλιάδες διαδηλωτές παρέμεναν στο Κέντρο της Αθήνας δεν τους επέτρεψε να το μετατρέψουν σε θέατρο απόλυτης καταστροφής.
Η Αστυνομία, από την πλευρά της, μετά τις αγριότητες κατά τις προηγούμενες κινητοποιήσεις εμφανίστηκε με νέο δόγμα: έκανε λελογισμένη χρήση δακρυγόνων και απέφυγε τις μάχες σώμα με σώμα με τους διαδηλωτές. Εστίες έντασης κυρίως στο Μοναστηράκι και τα Εξάρχεια υπήρχαν έως αργά χθες το βράδυ. Τα επεισόδια άρχισαν μπροστά στον φράκτη που στήνει η Αστυνομία επί της Βασιλίσσης Σοφίας μπροστά από τη Βουλή και σχεδόν ταυτόχρονα, γύρω στις δύο μετά το μεσημέρι, στη συμβολή της Ακαδημίας με την Κανάρη. Οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, να ξηλώνουν πλάκες και μάρμαρα από πεζοδρόμια και κτίρια και να ανάβουν φωτιές σε σωρούς απορριμμάτων και κάδους. Σε τρίτο μέτωπο, άγριος πετροπόλεμος εκτυλίχθηκε στην Πανεπιστημίου όπου νεαροί με μολότοφ εφορμούν προς την Κριεζώτου.
Ο πετροπόλεμος μπροστά από τον φράκτη της Αστυνομίας στη Βασ. Σοφίας δεν είχε φουντώσει ακόμα και το πλήθος απεργών και διαδηλωτών μπροστά από τη Βουλή φώναζε «παραιτήσου» όταν ομάδα νεαρών με κράνη, μάσκες και κουκούλες έστριψε στη Βασιλέως Γεωργίου. Κάποιοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τους σταματήσουν. Τους είπαν ότι με τη βία καταστρέφουν τη διαμαρτυρία, αλλά εισέπραξαν ύβρεις και κλωτσιές.
Γύρω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομίας στην οδό Νίκης ομάδες νεαρών, όταν δεν συγκρούονταν με αστυνομικούς, ξεσπούσαν σε κουβούκλια και στάσεις του ΟΑΣΑ. Στα πολεμοφόδιά τους είχαν σφεντόνες, σφυριά, ακόμα και έναν κορμό δέντρου τον οποίο δύο νεαροί χρησιμοποιούσαν σαν πολιορκητικό κριό πάνω σε ρολά καταστημάτων. Εν τω μεταξύ, ο όγκος των διαδηλωτών με τα πανό είχε συγκεντρωθεί στη Φιλελλήνων. Στην αρχή της Ερμού νεαροί απέσπασαν μια μάνικα από πυροσβέστες και έβρεχαν τους αστυνομικούς. Δίπλα τους, στο κατάστημα της αλυσίδας Everest εξελισσόταν πλιάτσικο. Δεκάδες άτομα με κουκούλες και μάσκες έβγαιναν από το μαγαζί με σάντουιτς και αναψυκτικά. «Πεινάμε», είπε ένας από αυτούς σε μια διαδηλώτρια που τους αποκάλεσε κλέφτες.
ΠΕΝΤΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ. Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν πέντε άτομα, ενώ έγιναν και 28 προσαγωγές. Τραυματίστηκαν 38 αστυνομικοί που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αρκετοί από τους οποίους έχουν υποστεί εγκαύματα από τις μολότοφ, και τρεις πολίτες από συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: