Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ο Ξέρξης και οι 300… Εφιάλτες

Όταν ο ΠΑΟΚ έπαιζε με την Τότεναμ λέγαμε ότι ο Παβλιουτσένκο (κοστολογείται στα 13 εκ. ευρώ) κοστίζει περισσότερο από ότι όλος ο Δικέφαλος. Τώρα με τη Σάμροκ όμως όλη η ιρλανδική ομάδα κοστίζει λιγότερο από ότι ο… Σαλπιγγίδης!
Ο Ξέρξης και οι 300… Εφιάλτες
Γράφει ο Χρήστος Παυλίδης...
Σύμφωνα με το δημοσιογράφο της «Irish Independent» Ντάνιελ Μακ Ντόνελ το μπάτζετ της Σάμροκ είναι το πολύ 700.000 ευρώ! Όλη η αντίπαλος του ΠΑΟΚ κοστίζει το χρόνο όσο περίπου ο Κοντρέρας ή ο Σαλπιγγίδης…
Ο συνάδελφος μου εξηγούσε πριν από τη συνέντευξη Τύπου του Μπόλονι αυτό που συνηθίζουμε να λέμε κι εμείς στην Ελλάδα όταν παίζουμε με κάποια ομάδα που έχει σαφώς μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες: «Μέσα στο γήπεδο δεν παίζουν μπάλα τα χρήματα…».
Ήθελε να μου δείξει ότι παρά τις τεράστιες οικονομικές διαφορές, οι παίκτες της Σάμροκ παλεύουν κάθε ματς και σκυλιάζουν για τη νίκη.
Η Σάμροκ για να βρεθεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ απέκλεισε στα πλέι οφ την Παρτιζάν (και οι δύο είχαν αποκλειστεί από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ) και ο Ντάνιελ Μακ Ντόνελ της «Irish Independent» μου εξήγησε ότι εκείνη η πρόκριση έδωσε στην ιρλανδική ομάδα περισσότερα χρήματα από ότι ήταν όλο το μπάτζετ της σεζόν!
«Με την πρόκριση στους ομίλους η Σάμροκ πήρε 1 εκ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1,5 φορά πάνω όλο της το μπάτζετ!», εξήγησε.
Σκεφτείτε ότι αν ο ΠΑΟΚ μπορούσε να εξασφαλίσει 1,5 φορά το μπάτζετ του με μία πρόκριση για τι επιτυχία θα μιλούσαμε! Τέτοια νούμερα αναλογικά μπορεί να τα βρει μόνο με πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ… Διότι 1,5 φορά το μπάτζετ του ΠΑΟΚ σημαίνει περίπου 15 εκ. ευρώ!
Κάθε νίκη στους ομίλους δίνει στις ομάδες 140.000 ευρώ και η ισοπαλία 70.000 ευρώ. Στην Ιρλανδία η Σάμροκ θα πάρει για το πρωτάθλημα που θα κατακτήσει (σιγά μην το χάσει έχοντας τέσσερις βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Σλίγκο Ρόβερς δύο αγωνιστικές πριν το τέλος) συνολικά 100.000 ευρώ!
Αν η Σάμροκ κάνει μία νίκη στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ θα πάρει περισσότερα χρήματα από ότι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην πατρίδα της! Το ίδιο και αν κάνει δύο ισοπαλίες… Κάθε βαθμός στην Ευρώπη θα είναι σαν… τίτλος για τους Ιρλανδούς!!!
Γι΄ αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται κανένας αντίπαλος. Για τη Σάμροκ το να χάσει από τον ΠΑΟΚ δεν είναι τίποτα. Και για τον ΠΑΟΚ δε θα είναι κάτι ξεχωριστό πέρα από τους τρεις πολύ σημαντικούς και πολύτιμους βαθμούς.
Το να πάρει όμως βαθμό η Σάμροκ με τον ΠΑΟΚ θα είναι ιστορική στιγμή! Διότι θα είναι ο 1ος βαθμός ιρλανδικής ομάδας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Και πείτε μου εσείς ποιος έχει πιο ισχυρό κίνητρο σε ένα τέτοιο ματς;
Πιστεύω ακράδαντα ότι η διαφορά του ΠΑΟΚ από τη Σάμροκ είναι πολύ μεγάλη, αλλά αυτό θα πρέπει να το δείξει και η ομάδα μέσα στο γήπεδο. Και με τον ΟΦΗ ήταν πολύ μεγάλη η διαφορά, αλλά…
Για σήμερα πάντως με τους Ιρλανδούς είναι αισιόδοξος παρά τα προβλήματα (θα λείπει σχεδόν μία 11άδα αφού τραυματίες είναι οι Γκαρσία, Φωτάκης, Κοντρέρας, Μπαλάφας, Τσουκαλάς, ο Κρέσιτς έχει ίωση και εκτός ευρωπαϊκής λίστας είναι οι Σπαντάσιο, Λεονάρντο, Κατσικάς και Γιάννου αλλά και ο μικρός που ίσως μπορούσε να δώσει λύσεις Κατσικάς) και ΔΕΝ μπορώ να φανταστώ ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει οποιαδήποτε απώλεια.
Η Σάμροκ μετά από δύο αγωνιστικές στον πρώτο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ δεν έχει βαθμό (μετράει δύο ήττες με 0-3 από τη Ρουμπίν Καζάν και με 3-1 από την Τότεναμ), αλλά έχοντας εξασφαλίσει το πρωτάθλημα στην Ιρλανδία (δύο αγωνιστικές πριν το τέλος έχει τέσσερις βαθμούς από τη δεύτερη της βαθμολογίας…) ψάχνει να κερδίσει κάτι παραπάνω και στην Ευρώπη: και δόξα και -φυσικά…- χρήματα.
Οι Ιρλανδοί δεν ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για τουρισμό και δείχνουν ότι πιστεύουν πως μπορούν να πάρουν κάτι από το ματς με τον ελλιπή -λόγω προβλημάτων- ΠΑΟΚ. Άλλωστε στα μάτια των Ιρλανδών ο ΠΑΟΚ είναι ο πιο βατός αντίπαλος του ομίλου, σε σχέση με την Τότεναμ και τη Ρουμπίν Καζάν.
Η ιστοσελίδα «herald.ie» γράφοντας για το ματς της Σάμροκ με τον ΠΑΟΚ, κάνει αρχικά μία αναφορά στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τις αντιδράσεις για τα οικονομικά «χαράτσια» της κυβέρνησης.
«Από το 480 πΧ όταν έκανε την απόβασή του στον ελληνικό χώρο ο Ξέρξης, οι Έλληνες δε βρέθηκαν ποτέ άλλοτε κάτω από τέτοια πίεση όπως σήμερα…», αναφέρει.
Αυτό που ΔΕΝ αναφέρουν οι Ιρλανδοί συνάδελφοι είναι ότι το 480πΧ στις Θερμοπύλες, 300 πήγαν να σταματήσουν τον Ξέρξη, αλλά υπήρξε ΈΝΑΣ Εφιάλτης. Σήμερα υπάρχουν απλά 300 Εφιάλτες…
Πηγή: paok24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: