Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Από το θρίαμβο επί της Μπορούσια στη μάχη του Ντόρτμουντ!!

Πώς ο Ολυμπιακός φόρτωσε την πίεση της πρόκρισης στην πρωταθλήτρια Γερμανίας.
Από το θρίαμβο επί της Μπορούσια στη μάχη του Ντόρτμουντ
Γράφει ο Γιάννης Γεωργάκης...
Ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο εναντίον της Αρσεναλ κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά απώλεσε τους βαθμούς. Στην έδρα του απέναντι στην πρωταθλήτρια Γερμανίας απέδειξε ότι δεν είναι ο παρείσακτος του 6ου ομίλου. Αν στην πρεμιέρα της διοργάνωσης με την Μαρσέιγ είχε παιχνίδια στα πόδια του, ίσως είχε βάλει στέρεες βάσεις για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Μπορούσια Ντόρτμουντ γιατί:
1. Είχε ρυθμό, στοιχείο που έλειπε από το παιχνίδι του εναντίον της Μαρσέιγ.
2. Είχε πάθος, στοιχείο που απουσίαζε από το παιχνίδι του στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής με την ΑΕΚ.
3. Είχε σωστή αμυντική τακτική, στοιχείο που δεν έδειξε στην αναμέτρηση με την Αρσεναλ.
4. Είχε υπομονή και σοβαρότητα, στοιχεία που δεν είχε σε κανένα από τα τρία προηγούμενα παιχνίδια.
Με τη νίκη επί της Ντόρτμουντ (3-1) ο Ολυμπιακός έδωσε αγωνιστικό και βαθμολογικό ενδιαφέρον στα τρία παιχνίδια που του απομένουν στη φάση των ομίλων. Ακόμη και αν δεν προκριθεί στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, θα ελπίζει μέχρι και την τελευταία αγωνιστική που υποδέχεται την Αρσεναλ, στην κατάκτηση της 3ης θέσης η οποία οδηγεί στη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ.
Με την πλάτη στον τοίχο είναι πλέον η πρωταθλήτρια Γερμανίας την οποία αντιμετωπίζει σε δύο εβδομάδες στην έδρα της. Η Ντόρτμουν μπήκε στη διοργάνωση ως φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο και τρεις αγωνιστικές μετά βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα του αποκλεισμού. Την 1η Νοεμβρίου στο «Βεστφάλεν» θα παίξει τα ρέστα της. Η ισοπαλία δεν της αρκεί. Χρειάζεται νίκη και μάλιστα με διαφορά δύο γκολ για να αποφύγει τα χειρότερα σε περίπτωση τελικής ισοβαθμίας με τους ερυθρόλευκους. Αναγκαστικά θα ρισκάρει παίζοντας επιθετικά όπως στο «Γ. Καραϊσκάκης» και η άμυνά της δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη. Εν ολίγοις ο Ολυμπιακός θα έχει μια σπάνια ευκαιρία να σβήσει για φέτος από τον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη την πρωταθλήτρια Γερμανίας.
Η διαφορά στην τακτική με την οποία ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Ντόρτμουντ σε σύγκριση με τους αγώνες που προηγήθηκαν με Μαρσέιγ και Αρσεναλ, είναι ότι αγωνίστηκε με έναν επιθετικό λιγότερο. Η απουσία του Νταβίντ Φουστέρ απελευθέρωσε ανασταλτικά τον Αριέλ Ιμπαγάσα ο οποίος κατηύθυνε με μαεστρία την οργάνωση του παιχνιδιού. Παράλληλα η παρουσία του Χοσέ Χολέμπας στα χαφ αντί του αδύναμου και φλύαρου Τζαμέλ Αμπντούν, έκρινε θετικά πολλές μονομαχίες στη μεσαία γραμμή.
Ο Ολυμπιακός σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια παραχώρησε χώρο στον αντίπαλο αναζητώντας την ευκαιρία να αντεπιτεθεί. Η Ντόρτμουντ είχε 55% κατοχή της μπάλας και ο Ολυμπιακός έκανε 9 τελικές προσπάθειες μία περισσότερη από αυτήν. Στο Λονδίνο οι ερυθρόλευκοι είχαν 13 τελικές έναντι 7 της Αρσεναλ, αλλά η φουλ επίθεση δημιούργησε αμυντική ανεπάρκεια ειδικά στο πρώτο ημίωρο που η αγγλική ομάδα προηγήθηκε 2-0.
Ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια. Ο Ολυμπιακός έχει δύο συνεχόμενα εκτός έδρας παιχνίδια καθώς μετά το Ντόρτμουντ θα επισκεφθεί τη Μασσαλία. Αν παρουσιαστεί αξιόπιστος αμυντικά, μπορεί να ελπίζει ότι εναντίον της Αρσεναλ στις 6 Δεκεμβρίου στο «Γ. Καραϊσκάκης» στην καλύτερη περίπτωση θα παίξει για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και στη χειρότερη για τη μετακόμισή του στο Γιουρόπα Λιγκ.
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: