Ο Βιεϊρίνια είναι έτοιμος να γίνει... Βιεϊρινίδης και το gazzetta.gr θυμίζει τέσσερις παρόμοιες περιπτώσεις αθλητών στις Εθνικές ομάδες. Από τον Μπατίστα στο ποδόσφαιρο μέχρι τον Πέτρε Σάντα στο πόλο.
Η ΕΠΟ και ο Φερνάντο Σάντος αναζητούν τρόπο ώστε ο Αντελίνο Βιεϊρίνια να φορέσει το «γαλανόλευκο» εθνόσημο και να του εκδώσουν ελληνικό διαβατήριο. Το gazzetta.gr με αφορμή αυτό, παρουσιάζει τέσσερις παίκτες σε τέσσερα διαφορετικά αθλήματα που έχουν αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδος και αποτελούν παρόμοιο παράδειγμα με του μεσοεπιθετικού του ΠΑΟΚ.
Την αρχή, όσον αφορά το ποδόσφαιρο, την είχε κάνει ο Ντανιέλ Μπατίστα. Ο γεννημένος το 1964 στο Πράσινο Ακρωτήρι ποδοσφαιριστής είχε την πορτογαλική υπηκοότητα, αλλά απέκτησε τόσο την ολλανδική (λόγω της παρουσίας του εκεί) και την ελληνική.
Το 1986, ο ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου και θείος του Ντανιέλ, Νόνι Λίμα, έφερε τον ανιψιό του στους «κυανέρυθρους», αλλά τελικά υπέγραψε στον Εθνικό. Εκτός από τον Εθνικό, έπαιξε στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό και τελικά το 1994 πήρε την ελληνική υπηκοότητα
Μάλιστα, την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα στις 12 Οκτωβρίου έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος σκοράροντας στο ματς με τη Φινλανδία (4-0). Ο Μπατίστα έγινε ο πρώτος έγχρωμος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και σε 12 αγώνες σημείωσε δύο τέρματα.
Γιάκοφ Λέντκοφ ή αλλιώς Ιάκωβος Τσακαλίδης
Από το ποδόσφαιρο πηγαίνουμε στο μπάσκετ. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση σε θέματα ιθαγένειας παικτών είναι του Ιάκωβου Τσακαλίδη, όπως τον μάθαμε στην Ελλάδα, καθώς το κανονικό του όνομα είναι Γιάκοφ Λέντκοφ.
Ο Τσακαλίδης γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1979 στην πόλη Ρουστάβι της Γεωργίας. Με την Εθνική Ελλάδος είχε 49 συμμετοχές και 349 πόντους (7,12 μ.ό.) και δεν έλειψαν οι επιτυχίες, αφού το 1998 κατέκτησε την τέταρτη θέση στον κόσμο στο Μουντομπάσκετ της Αθήνας, ενώ έχει αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ του 1999 και στο Ευρωμπάσκετ του 2003!
Ο Έλληνας Κράβαρικ
Στο βόλεϊ υπήρχε παλαιότερα αλλά και τώρα έντονη κινητοποίηση για να αξιοποιηθούν κάποιοι ξένοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν ελληνική υπηκοότητα. Ο Σλοβάκος Αντρέι Κράβαρικ ήταν από τους πρώτους που φόρεσαν την ελληνική φανέλα. Ο γεννημένος στην Πιεστανί της Σλοβακίας βολεϊμπολίστας ήρθε στη χώρα μας το 1994 για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.
Το 2003 απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα και στις 19 Απριλίου του 2004 η ΔΟΕ επικύρωσε την αλλαγή υπηκοότητάς του, ανοίγοντάς του το δρόμο να παίξει με τα γαλανόλευκα (είχε συνολικά 45 συμμετοχές), αρχής γενομένης από την Ολυμπιάδα της Αθήνας!
Ο Πέτρε (Πέτρος-Στέφανος) Σάντα
Το πόλο δεν έμεινε ανεπηρέαστο από τις ελληνοποιήσεις, αφού το πιο... τρανό παράδειγμα είναι του Πέτρε Σάντα. Ο Ρουμάνος περιφερειακός Πέτρε Σάντα ήταν να φορέσει τα γαλανόλευκα από την αρχή της χιλιετίας, αλλά το θέμα σκόνταψε στη γραφειοκρατία. Όμως, έπειτα από καιρό δεν υπήρξε κανένα εμπόδιο και παρότι ο 26χρονος τότε πολίστας και είχε αγωνιστεί και με την Εθνική Ρουμανίας, αφού είχε γεννηθεί εκεί! Ο Πέτρε (Πέτρος-Στέφανος) Σάντα είναι Έλληνας ρουμανικής καταγωγής αθλητής και μετείχε στην Ολυμπιάδα του 2004 με το ελληνικό εθνόσημο.