Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

"Χαστούκι" στην Premier με ελληνική βοήθεια!!

Οι μπίρες ρέουν εν αφθονία, ενώ οι πιστοί θαμώνες της παμπ «Κόκκινο, Ασπρο και Μπλε» στο Πόρτσμουθ δεν προλαβαίνουν να καταναλώνουν τις λιχουδιές που τους κερνά από χθες η Κάρεν Μέρφι. Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.
"Χαστούκι" στην Premier με ελληνική βοήθεια
Η ιδιοκτήτρια της παραδοσιακής αγγλικής παμπ στα μάτια της τοπικής κοινωνίας φαντάζει σαν τον θηλυκό Δαβίδ, καθώς κατέφερε δυνατό χτύπημα στον Γολιάθ που ακούει στο όνομα «Πρέμιερ Λιγκ» και στα πανάκριβα τηλεοπτικά δικαιώματά του.
«Νιώθω πως κέρδισα την Πρέμιερ Λιγκ και το Sky» δήλωσε στο BBC Radio 5 η Κάρεν Μέρφι και διόλου άδικο έχει, καθώς με χθεσινή του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όχι μόνο δικαίωσε την παράτολμη κίνησή της να μεταδίδει τους αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος στην παμπ της μέσω ελληνικού αποκωδικοποιητή και όχι του Sky, αλλά άνοιξε τον δρόμο να αλλάξει μια για πάντα ο τρόπος απόκτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η Βρετανίδα, καθώς τα πρόστιμα για την χρήση τού κατά πολύ φθηνότερου αποκωδικοποιητή από την Ελλάδα έπεφταν βροχή, ήταν καταπέλτης για τη διοργανώτρια αρχή του περίβλεπτου πρωταθλήματος. «Η αποτροπή εισαγωγής, πώλησης ή χρήσης καρτών για αποκωδικοποιητές άλλων χωρών αντιτίθεται στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών και δεν μπορεί να αιτιολογηθεί ούτε με την επίκληση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας ούτε με το επιχείρημα της ενθάρρυνσης του κοινού να παρακολουθεί τους αγώνες στα γήπεδα», ήταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου. Η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία επιτρέπει πλέον σε κάθε πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου να προμηθεύεται αποκωδικοποιητή απ’ όπου κρίνει πως προστατεύεται το συμφέρον του, μένει να επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, όμως, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του BBC, δεν είναι σύνηθες να αμφισβητούνται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
H απόφαση όμως διαθέτει ένα «παραθυράκι» που ενδέχεται να μετριάσει τη χαρά της κυρίας Μέρφι, καθώς η μετάδοση σε παμπ θεωρείται «επικοινωνία με το κοινό», επομένως η Πρέμιερ Λιγκ ή η ψηφιακή πλατφόρμα της Sky έχει δικαίωμα να κάνει αγωγή για καταπάτηση νόμου περί ντιρεκτίβας δικαιωμάτων. Εκεί, ακριβώς, φαίνεται πως θα πατήσουν οι άνθρωποι της διοργανώτριας αρχής, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή εξετάζουν τις εναλλακτικές τους.
«Πλέον η Πρέμιερ Λιγκ πρέπει να αποφασίσει πως επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τα αποκλειστικά δικαιώματα», τόνισε ο ειδικός στην αθλητική νομοθεσία δικηγόρος Ντάνιελ Γκι, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει «σχέδιο Β» και μάλιστα με ποικίλες εκδοχές. «Σε μια πρώτη ανάγνωση η απόφαση μοιάζει με καθοριστικό χτύπημα στην Πρέμιερ Λιγκ και στα κανάλια Sky και ESPN. Ομως, η διοργανώτρια αρχή έχει αντεπεξέλθει στο παρελθόν σε διάφορες ρυθμιστικές προκλήσεις και πάντα έβρισκε τον τρόπο να φέρει τις καταστάσεις υπέρ της», λέει ο αθλητικός συντάκτης του BBC Ντέιβιντ Μποντ, επισημαίνοντας πως η χθεσινή δικαστική απόφαση έχει πολλές ασάφειες και τώρα είναι ευθύνη του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου να την ερμηνεύσει. «Ο,τι όμως κι αν συμβεί, η Λίγκα είναι βέβαιη πως δεν θα χάσει πολλά από τα εκατομμύρια που φέρνουν στις ομάδες τα τηλεοπτικά δικαιώματα», συνέχισε ο δημοσιογράφος, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής των Γουλβς εμφανίστηκε πιο ανήσυχος, δηλώνοντας πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε μια απόφαση που δεν συμφέρει καθόλου τις ποδοσφαιρικές ομάδες, όμως «το ποδόσφαιρο έχει αποδείξει πως είναι ευπροσάρμοστη επιχείρηση».
Φαίνεται τελικώς, ότι όχι μόνο οι Ελληνες δεν πρόκειται να εξευρωπαϊστούν, αλλά αντιθέτως, το ελληνικό δαιμόνιο έχει διεισδύσει τόσο βαθιά στην Ευρώπη που την «άλωσε» απ’ άκρη, σ’ άκρη… Οσο κι αν προσπαθούν χίλιες τρόικες! Αυτό ας μας το αναγνωρίσουν…
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: