Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Τα επόμενα βήματα μέχρι τη συμφωνία!!

Σε ένα τόσο μεγάλο deal, όπως είναι η απόκτηση του 54,7% των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τον πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ, κάθε κίνηση απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς.
Τα επόμενα βήματα μέχρι τη συμφωνία
Πόσο μάλλον όταν η πλευρά του «πωλητή» (Τζίγγερ) θέλοντας να διασφαλίσει την εξέλιξη των συζητήσεων με τον πιο ασφαλή και ενδεδειγμένο τρόπο έχει βάλει συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλίδες.
Οπως επί παραδείγματι η πιστοποίηση της πριγκιπικής υπογραφής από δημόσιο παράγοντα της Σαουδικής Αραβίας ή την πρεσβεία της αραβικής χώρας στην Αθήνα. Κάτι λογικό, αφού -χωρίς να τίθεται θέμα αξιοπιστίας- θα πρέπει τα πράγματα να εξελιχθούν με μία λογική σειρά.
Αλλωστε, στα πρώτα βήματα που έγιναν ανάμεσα στους νομικούς εκπροσώπους των δύο πλευρών (ενυπόγραφη πριγκιπική εξουσιοδότηση στον Πάνο Πετρόπουλο και προσχέδιο πρότασης) το κλίμα ήταν εξαιρετικό και «προς τη σωστή κατεύθυνση...», όπως είχε ειπωθεί χαρακτηριστικά από συνεργάτες του Γιάννη Βαρδινογιάννη.
Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχουν ακόμη αρκετά βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν τόσο από την πλευρά του πρίγκιπα Αλ Σαούντ (κυρίως) όσο κι από την πλευρά του Τζίγγερ ούτως ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία.
1. Διευθέτηση της πιστοποίησης της υπογραφής: Λίγο μετά τη χθεσινή άφιξή του στην Αθήνα ο Βλάσσης Τσάκας πήγε στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας (είχε προγραμματίσει τη συγκεκριμένη επίσκεψη), προκειμένου -μεταξύ άλλων- να βρει έναν τρόπο να διασφαλίσει την πριγκιπική υπογραφή σε κάποιο επίσημο έγγραφο. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό να γίνει άμεσα (ίσως πάρει 1-2 μέρες), ο εκπρόσωπος του Σαουδάραβα επενδυτή θα προσπαθήσει να το εξασφαλίσει στην Τζέντα.
2. Σύσκεψη με τον πρίγκιπα και το επιτελείο του: Ο Τσάκας αναχωρεί για την Τζέντα αύριο το μεσημέρι κι αναμένεται να φτάσει στην αραβική πόλη μέχρι το βράδυ. Εκεί θα έχει σύσκεψη με τον πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ και το επιτελείο του, προκειμένου να χαράξουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Εκεί θα δοθεί εντολή στον Πάνο Πετρόπουλο να συνεχίσει τις επαφές με τους νομικούς εκπροσώπους του Γιάννη Βαρδινογιάννη για τις επιμέρους (αλλά άκρως σημαντικές) λεπτομέρειες που υπολείπονται, όπως το ενοίκιο της Παιανίας, η ΓΗΠΕΛ και οι θυγατρικές, ο τρόπος μεταβίβασης των μετοχών και οι τραπεζικές εγγυήσεις, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τη συνάντηση των δύο ανδρών.
3. Αποστολή του M.O.U. και έλεγχος: Εφόσον όλα κυλήσουν καλά και δοθεί το τελικό «ΟΚ» από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, η επόμενη κίνηση είναι η σύνταξη και η αποστολή του M.O.U. (Memorandum Of Understanding) με την πριγκιπική υπογραφή. Δηλαδή της πρώτης συμφωνίας κοινής δράσης στη βάση της οποίας θα γίνουν οι τελικές επαφές.
Το εν λόγω έγγραφο αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα την Παρασκευή μέσω του Βλάσση Τσάκα, για να παραδοθεί αμέσως στους δικηγόρους της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Η αποστολή του M.O.U. θα δώσει το πράσινο φως στο επιτελείο του πρίγκιπα (λογιστές και νομικοί) να προχωρήσει στον οικονομικό (κι όχι μόνο) έλεγχο της ΠΑΕ, που θα κρατήσει περίπου μία εβδομάδα.
4. Αφιξη στην Αθήνα και συνάντηση με τον Τζίγγερ: Μαζί με το τελικό σχέδιο λογικά θα φιξαριστεί και η ημερομηνία άφιξης του πρίγκιπα στην Αθήνα, η οποία προσδιορίζεται μέσα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ο Σαουδάραβας επενδυτής θα έρθει στη χώρα μας με ένα ξάδερφο του πρίγκιπα και τους συνεργάτες του και θα συναντηθεί απευθείας με τον Τζίγγερ, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες και ό,τι χρειάζεται να διευκρινιστεί ακόμα πριν από την τελική συμφωνία.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: