Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Επιτέλους, η ΕΠΟ θα εφαρμόσει το νόμο για τους τακτικούς δικαστές!!

Ο γγΑ Παναγιώτης Μπιτσαξής επιχειρεί να αλλάξει το σκηνικό της αθλητικής δικαιοσύνης. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαϊδης.
Επιτέλους, η ΕΠΟ θα εφαρμόσει το νόμο για τους τακτικούς δικαστές
Ο κύβος ερρίφθη! Στη δευτεριάτικη τηλεοπτική «Δίκη» ο γγΑ Παναγιώτης Μπιτσαξής αποκάλυψε ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος και από την ερχόμενη περίοδο αποκλειστικά και μόνο τακτικοί δικαστές να στελεχώνουν την αθλητική δικαιοσύνη.
Ο κ. Μπιτσαξής χαρακτήρισε την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ «επιτροπή... αφέσεων» και ισχυρίστηκε αυτό που λέει όλος ο κόσμος: Οι εφετειακές επιτροπές των αθλητικών δικαστηρίων αθώωναν συστηματικά.
Παρότι ο γγΑ θεωρεί ότι έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση της κάθαρσης, δέχεται τις αδυναμίες του ποδοσφαιρικού συστήματος στην απονομή δικαιοσύνης και επεξεργάζεται τη νέα φόρμουλα που θα περιληφθεί στον αθλητικό νόμο. Δύο στοιχεία πρέπει να περιληφθούν σε αυτές τις διατάξεις: ο χώρος απονομής της αθλητικής δικαιοσύνης και από πού πρέπει να αμείβονται οι δικαστές.
Η στήλη έχει επισημάνει επανειλημμένως ότι το περιβάλλον επηρεάζει το αδέκαστο της κρίσης και πως οι αθλητικοί δικαστές πρέπει να έχουν έδρα την Ευελπίδων. Παράλληλα, είναι αδιανόητο να αμείβονται από την ΕΠΟ, καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία αυτονόητη σχέση εξάρτησης. Η λύση είναι πολύ απλή: να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο κονδύλιο από τη ΓΓΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Εκεί που δεν έχει δίκιο ο κ. Μπιτσαξής είναι στην ειλικρινή πρόθεση των παραγόντων να συνεργαστούν μαζί του. Κι άλλες φορές η ΕΠΟ υπαναχώρησε, αλλά κατάφερε να καταστήσει τους αθλητικούς νόμους ανενεργούς. Είναι μεγάλη ευκαιρία για την πολιτεία να πιέσει καταστάσεις, να ακυρώσει το ασύδοτο του αυτοδιοίκητου και να δημιουργήσει συνθήκες αλλαγής πορείας για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο αθλητικός νόμος φαίνεται να απασχολεί και τον... πρίγκιπα. Μετά τη δέσμευση του κ. Γερουλάνου σε πρόσφατη «Δίκη», ότι θα επιτρέπεται και σε άτομα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια να αγοράζουν αθλητικές εταιρείες, ο υποψήφιος επενδυτής του Παναθηναϊκού, Σουλτάν αλ Σαούντ, έκανε χθες μία δήλωση, η οποία ρίχνει όλο το βάρος στην πολυαναμενόμενη επένδυσή του στην κυβέρνηση. Θεωρεί ότι πρέπει πρώτα να περάσει ο αθλητικός νόμος και στη συνέχεια να πάρει τις αποφάσεις για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός!
Παρά τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις που μπορεί να έχει ο καθένας σε αυτή την ιστορία, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Οχι για να ικανοποιηθεί το οποιοδήποτε καπρίτσιο ενός πρίγκιπα, αλλά γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει δύο δρόμους προόδου: την είσοδο ξένων κεφαλαίων και την παραγωγική διαδικασία.
Η κυβέρνηση καθυστέρησε υπερβολικά στην κατάρτιση των διατάξεων του νέου αθλητικού νόμου και δημιούργησε πολλά και μεγάλα προβλήματα στο θέμα της κάθαρσης. Η στοιχηματική απάτη εξακολουθεί να είναι πλημμέλημα και δημιουργεί τεράστιο νομικό κενό σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν κερδίσει παρανόμως πάνω από 73.000 ευρώ (ποσό που καθορίζει την έννοια του κακουργήματος). Αν είχε ψηφιστεί πριν από τις 23 Ιουνίου, ημέρα των διώξεων Παπανδρέου για τα στημένα ματς, τα εισαγγελικά χέρια θα είχαν λυθεί και οι απατεώνες του στοιχήματος θα έμπαιναν για αρκετά χρόνια στη φυλακή.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: