Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Το Κατάρ χάνει χρήματα και τη μάχη με το μέλλον!!

Με σκορ σε ψήφους 16-10 το Λονδίνο κέρδισε εύκολα το Κατάρ στη διεκδίκηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου του 2017. Γράφει ο Τάσος Παπαχρήστος.
Το Κατάρ χάνει χρήματα και τη μάχη με το μέλλον
Ενα αποτέλεσμα που προκάλεσε γενικώς μια κάποια έκπληξη στους διεθνείς κύκλους του αθλητισμού, χωρίς ωστόσο να προκαλεί και απορίες ή αντιδράσεις.
Πολλοί πιστεύουν ότι τα τελευταία χρόνια το Κατάρ με τα πετρελαιοδόλαρά του σήκωσε ψηλά τον αμανέ και όσο μικρή σε έκταση και πληθυσμό χώρα είναι τόσο μεγαλύτερες επιθυμίες και απαιτήσεις προβάλλει κατά καιρούς και κατά περίσταση.
Η ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2022 άνοιξε την όρεξη των σεΐχηδων που διεκδικούν πλέον με την τσέπη τους και τα λεφτά τους όποια διεθνή αθλητική διοργάνωση τους γυαλίσει στο μάτι.
Απ' αυτήν την άποψη, ήταν κοινό μυστικό ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου ταξίδευε με μεγάλη ταχύτητα μάλιστα προς το αραβικό αυτό εμιράτο της Ασίας.
Οι Βρετανοί, όμως, φάνηκαν πολύ δυνατοί στο παρασκήνιο και εκμεταλλεύτηκαν απόλυτα το γεγονός ότι λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 τα πάντα θα είναι έτοιμα στην πατρίδα τους πολύ νωρίτερα από οποιαδήποτε προθεσμία θα ήθελε να τους επιβάλει η διεθνής ομοσπονδία στίβου.
Επί της ουσίας όμως, η διεθνής ομοσπονδία και ο πρόεδρός της Λαμιν Ντιάκ από τη Σενεγάλη, που αντιμετωπίζει διάφορες κατηγορίες διαφθοράς, εξαργύρωσαν το γεγονός της αλλαγής πορείας της Μ. Βρετανίας σχετικά με το Ολυμπιακό Στάδιο.
Σύμφωνα με τον φάκελο υποψηφιότητας των Αγώνων του 2012, το Ολυμπιακό Στάδιο θα «κατέβαινε» μετά τους αγώνες από 85.000 σε 25.000 θέσεις.
Λόγω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, η εγκατάσταση θα παραμείνει και για τις ανάγκες του κλασικού αθλητισμού στο μέλλον με καθίσματα για 65.000 θεατές.
Το τρικ της νίκης ήταν καθοριστικό στην ψηφοφορία, αν και πολλοί πιστεύουν ότι υπήρξαν προσυνεννοήσεις.
Το Λονδίνο την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε ότι προσφέρει από τον προϋπολογισμό του ποσόν 7.500.000 δολαρίων αποκλειστικά και μόνον για τα πριμ των νικητών στα διάφορα αγωνίσματα, χωρίς να υπάρχουν χρονικά περιθώρια για απάντηση και αντίδραση εκ μέρους του Κατάρ.
Ετσι, ήρθε το αναπάντεχο 16-10 σε ψήφους για τη διοργάνωση που το 2013 θα φιλοξενηθεί στη Μόσχα και το 2015 στο Πεκίνο.
Και επειδή η κοινή γνώμη στη Μ. Βρετανία είναι ευαίσθητη σε ξαφνικές σπατάλες, η επιτροπή διεκδίκησης επέτρεψε να διαρρεύσει ότι τα 7.500.000 δολάρια δεν είναι κάποια νέα υπόσχεση αλλά μέρος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
Κάτι που απέχει χιλιόμετρα από την αλήθεια.
Το Κατάρ, όμως, απέκτησε πλέον λόγους να ανησυχεί για τον επόμενο μεγάλο στόχο του.
Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, όπου ήδη έχει θέσει υποψηφιότητα.
Ορισμένες λανθασμένες κινήσεις μεγαλοπαραγόντων του προκαλούν αντιθέσεις, δυσαρέσκεια και προβλήματα στους κόλπους των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών.
Κατηγορούνται ότι με τα χρήματά τους και το έτσι θέλω τους επιθυμούν να καταλάβουν τις προεδρικές καρέκλες.
Ισως η αποτυχία στην ανάληψη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου να είναι η αρχή ενός κατακλυσμού όμοιου με εκείνου τον καιρό του Νώε.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: