Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Η αχίλλειος πτέρνα του Παναθηναϊκού!!

ΠΩΣ θα πάει το µατς το Σάββατο στο Καραϊσκάκη; Η απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι απλή: "Κάνε µε προφήτη να σε κάνω πλούσιο". Γράφει ο Κώστας Καίσαρης.
Η αχίλλειος πτέρνα του Παναθηναϊκού
Οσα λέγονται και γράφονται πριν από ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι µόλις σφυρίξει ο διαιτητής τη σέντρα εννιά φορές στις δέκα πάνε περίπατο. Αυτό δεν σηµαίνει βέβαια ότι οι δηµοσιογράφοι και οι κάθε είδους ξυπνητζήδες θα µείνουνε άνεργοι.
Με δεδοµένο λοιπόν όπως έχει πει ο Κλιντ Ιστγουντ σαν επιθεωρητής Κάλαχαν, ο καθένας έχει κι από µια γνώµη, η ταπεινότητά µου δεν έχει κανένα πρόβληµα να καταθέσει τη δικιά της. Εστω κι αν πρόκειται για ντέρµπι, το µατς έχει φαβορί. Με τους µπουκ να έχουν ανοίξει την απόδοση του Ολυµπιακού στο 2 και τον Παναθηναϊκό να παίζεται στο 3,60. Οι λόγοι προφανείς: Κατ' αρχάς η έδρα και κατά δεύτερο λόγο η θεωρητική ανωτερότητα του Ολυµπιακού στο έµψυχο υλικό. Αν βέβαια σε κάθε µατς κέρδιζε ο θεωρητικά ισχυρός, οι µισοί µπουκ θα είχαν αλλάξει δουλειά και οι άλλοι µισοί θα ήταν φυλακή.
Και µε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ήταν φαβορί ο Ολυµπιακός. Αυτός έκανε το ένα-µήδεν αλλά µετά έψαχνες να τον βρεις. Θα µου πείτε τώρα άλλο ΟΑΚΑ κι άλλο Καραϊσκάκη. Σωστό κι αυτό. Ας αφήσουµε όµως τις θεωρίες κι ας πάµε στην πρακτική πλευρά του θέµατος. Πού θα κριθεί το παιχνίδι; Για µένα στην άµυνα του Παναθηναϊκού. Εκεί βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα του. Παρά το γεγονός ότι µε επτά γκολ παθητικό διαθέτει την καλύτερη του πρωταθλήµατος. Στα χαφ ο Παναθηναϊκός είναι καλός. Ειδικότερα µάλιστα όταν γεµίζει τους χώρους µε πολλούς ποδοσφαιριστές. Και να κρατήσει την µπάλα µπορεί και να την κυκλοφορήσει και να την κατεβάσει σωστά. Καλός είναι και στην επίθεση. Εχει λύσεις για να φτάσει στο γκολ.
Το πρόβληµά του είναι στην άµυνα. Και σαν συνολική λειτουργία και ατοµικά. Στο ποδόσφαιρο µε τρεις τρόπους χοντρικά φτάνει η κάθε οµάδα στη νίκη. Ο πρώτος αν είναι καθολικά ανώτερη. Μπαίνει στο γήπεδο, κάνει το παιχνίδι της, κυριαρχεί και κερδίζει. Οπως έκανε ο Παναθηναϊκός στην Τούµπα. Ο δεύτερος είναι να νικήσει στις λεπτοµέρειες. Πάει το µατς είτε στο πάνω κάτω κι όποιος βάλει τα πιο πολλά είτε στο µισό-µηδέν. Ο τρίτος ειδικά, αν πρόκειται για δύσκολο εκτός έδρας µατς, να κλειστείς πίσω και να κλέψεις το παιχνίδι.
Εµφανής η υπεροπλία του Ολυµπιακού στον αέρα
ΤΗΝ τρίτη εκδοχή για τον Παναθηναϊκό ξεχάστε την. Ούτε αυτή τη φιλοσοφία έχει σαν οµάδα αλλά ούτε και τις δυνατότητες να παίξει ταµπούρι. Ούτε στο ένας µ' έναν είναι καλοί οι αµυντικοί του ούτε συνολικά σαν τετράδα. Με εµφανείς τις αδυναµίες στο ψηλό παιχνίδι. Από Μαρίνο, Σαριέγκι, Μπουµσόνγκ, Σπυρόπουλο, µόνο ο Γάλλος µπορεί να κοντράρει επιθετικό στον αέρα. Το να κλειστεί λοιπόν ο Παναθηναϊκός αποκλείεται. Εκτός αν τον κλείσει ο αντίπαλος. Ούτε βέβαια είναι εύκολο να επαναλάβει τον περίπατο της Τούµπας.
Η λογική λέει λοιπόν ότι πάµε σ' ένα µατς που θα έχει πολύ µεγάλο συνωστισµό ποδοσφαιριστών στο χώρο του κέντρου. Και ο Παναθηναϊκός φορτώνει µε πολλούς παίκτες τη µεσαία γραµµή, αλλά και ο Ολυµπιακός ξεκινάει τις επιθέσεις µε πολλούς παίκτες από πίσω. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι θα µπλεχτούν πολλοί ποδοσφαιριστές στη µεσαία γραµµή, φάσεις θα βγουν. Κι από τις δύο οµάδες. Κι η λογική λέει ότι θα σκοράρουν και οι δύο. Δύσκολα ο νικητής να βγει µε σκορ 1-0. Κι ακόµα πιο δύσκολη αυτή η εκδοχή για τον Παναθηναϊκό. Και οι επιθετικοί του και τα χαφ του έχουν δώσει µέχρι τώρα εξετάσεις µε καλά αποτελέσµατα.
Μόνο όµως αν αριστεύσουν οι αµυντικοί του θα µπορέσει να κάνει το διπλό στο Καραϊσκάκη ή να µη χάσει και να φύγει µε κάποιο ένα-ένα. Δεν είναι όµως κι εύκολο. Και µε την µπάλα κάτω Τζιµπούρ - Μιραλάς µπορούν να τους κάνουνε τη ζηµιά αλλά και στις στηµένες φάσεις. Οταν θα γεµίζουν δηλαδή την περιοχή Τοροσίδης, Αβραάµ, Μέλµπεργκ, Μοντέστο, ποιοι θα πηδάνε από τον Παναθηναϊκό; Η υπεροπλία του Ολυµπιακού στον αέρα είναι παραπάνω από εµφανής. Οπως επίσης είναι εµφανής η αδυναµία των αµυντικών του Παναθηναϊκού στο ψηλό παιχνίδι. Ο συνδυασµός αυτών των δύο δίνει σαφές πλεονέκτηµα στους «κόκκινους». Φτάνει όµως αυτό για να κριθεί το παιχνίδι; Οψόµεθα.
Στην κόντρα θα χτυπήσει ο Φερέιρα
Ο ΦΕΡΕΪΡΑ, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, δεν έχει ν' αλλάξει τίποτα στον Παναθηναϊκό. Δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει δηλαδή. Στον Ολυµπιακό υπάρχει ένα ερωτηµατικό: Τον Φουστέρ θα τον ξεκινήσει ο Βαλβέρδε ύστερα από τόσες πολλές µέρες αποχή ή θα τον κρατήσει στον πάγκο; Στη δεύτερη περίπτωση θα κατέβει µε την οµάδα του «Βικελίδης» και τον Μόνχε έξω αριστερά. Δεν είναι όµως κι ο Ολυµπιακός άτρωτος.
Εχει κι αυτός τα προβλήµατά του. Με κυριότερο αυτό της ανασταλτικής δουλειάς στο χώρο του κέντρου. Αν εξαιρεθεί ο Μοντέστο, όλοι οι άλλοι ποδοσφαιριστές έχουν το µυαλό τους στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός θα έχει τη δυνατότητα να κλέψει µπάλες, να βγει στον αιφνιδιασµό και να απειλήσει. Κι εκεί θα χτυπήσει ο Φερέιρα. Στην κόντρα µε τον Κουίνσι που είναι γρήγορος αλλά και τον Ζέκα.
Ο ρόλος των τερµατοφυλάκων
ΟΛΑ αυτά θα εξαρτηθούν από το πόσο ψηλά θα ανεβάσει τον Ολυµπιακό ο Βαλβέρδε. Οσο πιο ψηλά θα είναι η τετράδα της άµυνας τόσο πιο εύκολος θα είναι ο αιφνιδιασµός για τον Παναθηναϊκό. Οταν µάλιστα οι Ορµπάιθ - Ιµπαγάσα που θα πλαισιώνουν τον Μοντέστο είναι φύσει επιθετικοί παίκτες. Οι πιθανότητες λοιπόν να τρυπήσει στον αιφνιδιασµό ο Παναθηναϊκός είναι πολλές. Μια ακόµα σηµαντική παράµετρος θα είναι οι δύο τερµατοφύλακες.
Πρώτο ντέρµπι και για τον 17χρονο Καπίνο και για τον 21χρονο Μέγερι. Ειδικά για τον γκολκίπερ του Παναθηναϊκού που θα έχει για πρώτη φορά στην πλάτη του την καυτή εξέδρα του Καραϊσκάκη. Ματς που καθιερώνουν γκολκίπερ αλλά στην περίπτωση του µοιραίου λάθους ενδεχοµένως καταστρέφουν καριέρες. Σε κάθε περίπτωση µιλάµε για ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Με δύο καλές οµάδες που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και υπόσχονται ένα καλό παιχνίδι κι όχι ένα ντέρµπι του µισό-µηδέν.
Τα προεόρτια
ΚΑΙ δεν θα µπορούσαν να λείψουν τα προέρτια. Πρώτος ξεκίνησε τις µπαλαφάρες ο Βαγγέλης µε την επίθεση σε Πιλάβιο - Σάντος για τους διεθνείς του Ολυµπιακού. Λες και φτιάχνει την ενδεκάδα της Εθνικής ο Πιλάβιος κι έβαλε όλους τους παίκτες του Ολυµπιακού µε τη Ρωσία, µπας και χτυπήσει κάποιος. Από τον Παναθηναϊκό φρόντισε να σηκώσει το γάντι ο Καραγκούνης. Που θυµήθηκε τα στηµένα της Ιταλίας και είπε ότι όπως αφαιρέθηκαν πρωταθλήµατα της Γιουβέντους στην Ιταλία, έτσι έπρεπε ν' αφαιρεθούν και στην Ελλάδα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος είναι το πρόσωπο της χρονιάς; O Παπαδήµος ή ο Tσάκας;
Αν γίνουν τα ίδια τα περσινά µε τον Καλόπουλο, θα πάρω την οµάδα και θα φύγω.
-Βλάσσης Τσάκας.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: